Mar ni že čas, da tudi podjetniki in menedžerji začnejo spoštovati državo?

Običajno slišimo samo zgodbo, kaj vse podjetniki in menedžerji, dobesedno, ZAHTEVAJO od države. Toda mar ni zgodba obrnjena in bi morali podjetniki začeti spoštovati državo?

Kajti država jim zagotavlja poslovno okolje, država jim zagotavlja pravno državo in varnost, država jim izobražuje kadre, država organizira zdravstvo, da so njihovi zaposleni zdravi in da redno prihajajo v službo, država zanje financira bazične raziskave, država jim daje subvencije za nove zaposlitve, država jim pokrije stroške njihovih vlaganj v raziskave in razvoj, država jim pokrije del investicijskih vlaganj. Država podjetnikom pokrije večino največjih tveganj. Vse, kar morajo podjetniki in menedžerji v zameno narediti, je, da plačujejo davke in da državi povrnejo del stroškov, ki jih ima s tem, ko za podjetja financira celotno ugodno poslovno okolje.

Seveda zgodba ni enostranska, kot jo prikazujejo gospodarska lobistična združenja ali kot je prikazana zgoraj. V družbi bi moralo obstajati zavedanje o medsebojni povezanosti in prepletenosti med državo, podjetji in zaposlenimi. Eni brez drugih ne morejo, le skupaj je mogoče ustvariti uspešno zgodbo. Vsi skupaj ustvarjajo dodano vrednost. Čas je, da se tega vsi zavedamo. In čas je, da začnemo spoštovati eden drugega.

 

One response

  1. Pa recimo, da predpostavimo, da jim res država vse to zagotavlja. Čisto vse navedeno. Kakšna je pa potem ta država, ki ustvarja nekonkurenčno okolje in kjer podjetnik s produktom ne uspe doma, v tujini pa “z lahkoto”? Kakšna država je to, ko more davkoplačevalec oz. podjetnik plačati razne “meneđerske” podvige v NLB, Mercatorju, … a to je pošteno okolje? Lahko se zahvalimo samo iznajdljivosti in podjetnosti en kup posameznikov in podjetnikov, ki z izvozom produktov in storitev; in uvozom kapitala tako ali drugače skrbi za tole blagostanje.

    Nebi rekel, če bi bili vi podjetnik in bi potem izjavili kaj takega, ampak ker niste, … so vaši argumenti šibki.

%d bloggers like this: