Kdaj pride na vrsto kesanje in opravičilo rablja Dijsselbloema?

Jeroen Dijsselbloem je bil tisti šef evroskupine (2013-2017), ki se je “proslavil” s tem, da je bil glavni rabelj v pogajanjih z Grčijo v času med drugim in tretjim paketom pomoči. Vzvišen, neotesan in neusmiljen (se spomnite, kako je zavrnil stisk roke Yanisa Varoufakisa, tedanjega grškega minsitra za finance?). V nekih drugih časih bi lahko vodil koncentracijsko taborišče.

Njegov “dosežek” je, da je grška vlada zlomila hrbet svojim ljudem in uveljavila oktroiran finančni paket “pomoči”, katerega so volilci prej večinsko zavrnili na referendumu. Njegov “dosežek” je, da je z neusmislenim vztrajanjem pri neuresničljivih reformah in predvsem pri rezanju pokojnin, socialnih pomoči in drugih javnih izdatkov in zviševanju davkov, grški BDP upadel za četrtino in da tretjina Grkov danes živi pod pragom revščine. Ni edini krivec, bil je pač nemški vazal, Schaueblejev eksekutor. Pri tem pa so mu izčrpno pomagali Mario Draghi iz ECB z zaprtjem likvidnostne pomoči grškim bankam, naš Dušan Mramor z neprimernim javnim podpiranjem pristopa do Grčije (čeprav ga ni nihče nič vprašal) ter seveda ducat in pol finančnih ministrov iz evroskupine, ki so aktivno podpirali ali bili tiho, ko so lomili grško demokracijo in masakrirali njene prebivalce.

Zdaj Dijsselbloem priznava, da so od Grkov zahtevali preveč in da je reforme težko uresničiti tudi če imaš dobro delujočo vlado. Se je Dijsselbloem opravičil za največji masaker nad neko državo v sodobni zgodovini sredi razvitega sveta? Ne.

Bo prevzel krivdo za to, čemur danes pravi neuspeh oziroma kot pravi: “Greece is obviously not a success story.”  […] “Their crisis has been so deep, that you can’t call it a success.” Ne, le knjigo je napisal o svojem času vodenja evroskupine.

Dijsselbloem jo bo odnesel brez kazni. Edina kazen, ki jo je dobil, je lanski velik poraz njegove laburistične stranke na volitvah, zaradi česar se je umaknil iz politike.

Toda če so uvedli tribunal v Haagu za sojenje osumljenim pobojev na ozemlju nekdanje Jugoslavije, bi morali tak tribunal uvesti tudi za rablje iz “trojke” in njenega ortodoksnega krila v evroskupini za masaker, ki so ga izvedli nad Grčijo.

3 responses

  1. Tisočkrat raje si preberem Varoufakisovo Adults in the Room. “Laburist” Jeroen bo v svoji knjigi masakru zagotovo dodal še kakšno rožico.

%d bloggers like this: