Je redistribucija koristi od trgovine prek progresivnih davkov možna?

Če mislite, da sem padel na glavo, ker sem dal tako bedast naslov, se motite. Itak, da je možno koristi od trgovine prerazdeliti znotraj družbe, če zaposlenim in lastnikom kapitala v panogah, ki z liberaliziacijo trgovine prek progresivnih davkov pobere del koristi in jih v obliki nadomestil za brezposelne, socialnih pomoči ter subvencij za prekvalificiranje in subvencij za nova delovna mesta preusmerite tistim, ki so s to liberalizacijo bili prizadeti.

Ampak to se zdi jasno vam in meni, ne pa nujno tudi akademskim ekonomistom. Namreč da moje akdemske kolege prepričate v to, da je možno koristi od trgovine prerazdeliti znotraj družbe prek progresivne obdavčitve zmagovalcev, mora to iti skozi formalni test. To morate zapisati v enačbe, izpeljati model in pokazati, da ima model, če ne že lepo traktabilno, pa vsaj analitično rešitev. Prav ste razumeli, matematika mora dovoliti, da tovrsten splošno oziroma vsakemu tepcu razumljiv ukrep ekonomske politike dobi domovinsko pravico v akademski ekonomiji. Če nekaj ne morete zapisati v enačbe in izpeljati v modelu, pač ne more obstajati! Ne pika, klicaj!

No, imamo veliko srečo, da sta nas v pravkar objavljenem članku “Redistributing the Gains From Trade Through Progressive Taxation” rešila Spencer G. Lyon, Michael E. Waugh. Evo, naslovno trditev sta zapisala v enačbe, pokazal, da ima tak model lepo rešitev in zdaj smo lahko mirni, ker vemo, da ne razmišljamo v nasprotju z matematično abecedo. No, naj bo, resnici na ljubo sta povedala tudi, kolikšna naj bi bila optimalna stopnja obdavčitve, da bi bila matematika zadovoljna. (Ob seveda danih predpostavkah. Ki si jih sicer izberete tako, da vam dajo željen rezultat).

Should a nation’s tax system become more progressive as it opens to trade? Does opening to trade change the benefits of a progressive tax system? We answer these question within a standard incomplete markets model with frictional labor markets and Ricardian trade. Consistent with empirical evidence, adverse shocks to comparative advantage lead to labor income losses for import-competition-exposed workers; with incomplete markets, these workers are imperfectly insured and experience welfare losses. A progressive tax system is valuable, as it substitutes for imperfect insurance and redistributes the gains from trade. However, it also reduces the incentives for labor to reallocate away from comparatively disadvantaged locations. We find that optimal progressivity should increase with openness to trade with a ten percentage point increase in openness necessitating a five percentage point increase in marginal tax rates for those at the top of the income distribution.

Vir: Lyon & Waugh, NBER (2018)

Ne vem, kako je z vami, toda jaz od petka naprej, ko je bil objavljen ta članek Lyona in Waugha, spim bistveno bolje, ker se mi ni več treba bati, da s svojimi razmišljanju kršim zakone matematike.

.

One response

  1. Sčepec cinizma/realizma nam pove, da desničarski populisti, ki so zadnja leta v polnem razcvetu, česa takega ne bodo storili nikoli. Zakaj bi resno zdravili družbeno bedo, ki jih je pripeljala na oblast? Dobro vedo, da so vsi skupaj simptom globlje bolezni globalne ureditve, ki naj v resnici ne daje bistveno drugačnih rezultatov kot jih. Vprašanje, če jih sploh lahko daje, če je globalizacija za delovne ljudi res lahko kaj bistveno drugačna kot je.

%d bloggers like this: