Zakaj se volilci obračajo k populistom?

Razlogi so kompleksni, večinoma pa izhajajo iz negotovosti volilcev glede lastnega ekonomskega položaja, ki so ga načeli globalizacija, avtomatizacija, nesocialne politike vlad in dolgo trajanje te zadnje krize, ter strah pred migracijami in dvom v to, da so obstoječe politične elite sposobne ponovno zagotoviti stabilnost. Volilci želijo zagotovilo, da bo nekdo radikalno opravil s temi strahovi in jim zagotovil varnost in stabilnost. To pa lahko prepričljivo obljubijo le glasni lažni mesije, ki kompleksen problem zreducirajo na zgolj en ali dva faktorja. V 1930. letih so bili to judje, danes so migranti.

5 responses

 1. Močne države imajo zunanjo in notranjo politiko, ki sta med sabo relativno ločeni, neodvisni. Šibke države pa imajo zunanjo politiko, ki je podrejena notranji, oziroma notranjim težavam.

  Ko družbe niso več sposobne reševati velikih notranjih problemov, pridejo v fazo iskanja grešnih kozlov. Nekaj časa se je zdelo, da je diagnoza v obliki premočnih lastnikov kapitala, zlasti bankirjev, kar pravilna. A v to smer se ni naredilo nič. Zdaj je očitno čas za nove ‘kozle’.

 2. Ti razlogi niso po mojem glavni. Glavni razlog (ki ga mainstream mediji sistematično zamolčujejo kot kakšno anatemo) je dejstvo, da ljudje odklanjajo multikulturalizem. To je, da niso pripravljeni živeti v mešanici kultur, nekakšnem kulturnem smorgassbordu, ampak da hočejo zadržati lastno kulturo. Zelo lepo je to povedal madžarski zunanji minister Szijjarto v intervjuju za BBC:

  https://www.rt.com/news/430995-szijjarto-bbc-interview-migration/

  Gre za megalomanski spor med dvema vizijami Evrope. Na eni strani je (do sedaj) prevladujoči princip multikulturalnosti, ki zagovarja sobivanje (mešanje) kultur (v eni državi in EU kot celoti) in dejansko postopno eliminacijo nacionalnih držav, ki postajajo samo še administrativn enote in postopoma izginjajoče etnične posebnosti po ameriškem zgledu talilnega lonca. Princip delovanja tukaj je: “Več Evrope. “Več ko se pristojnosti prenaša na EU, bolje je.” Največji podpornik tega koncepta je evropska finančna oligarhija, Soros, ameriški NGO-ji,…

  Na drugi strani gre za koncept “Evrope domovin – Europe of Fatherlands”, ki ga je nekoč zagovarjal De Gaulle in Margaret Thatcher. Namen združevanja v Evropo je iskanje sinergij z namenom, da se v največji možni meri ohrani samobitnost nacionalnih držav, ki same ne bi bile sposobne tekomovati v globalni tekmi. Princip združevanja je tukaj: “Samo toliko Evrope kot jo nacije potrebujejo za uspešno skupno delovanje in nič več kot to.” Gre za koncept za katerega so narodi verjeli (pa jih nihče ni nič prašal) , da se bo uveljavil v Evropi.

  Uveljavil se je prvi model po principu “mission creep”. Mic po mic si je EU nomenklatura prisvajala pristojnosti na račun nacionalnih držav, ki so se čedalje težje borile proti diktatu EU. Vsaka nadalnja kriza je bila priložnost za nadalnjo integracijo (“Never waste a good crisis”) oz za “veliki skok” naprej.
  To je šlo toliko časa dokler niso demografska gibanja (Evropa bo že sredi naslednjega desetletja zašla v resno demografsko krizo) zahtevala hitrega radikalnega ukrepanja. Zato je bilo treba spodbuditi masovne migracije. Z rušenjem Gadafijeve Libije, ki je predstavljala zid za afrške migrante, z rušenjem Sirije in Iraka in z ukinjanjem podpore imigracijskim taboriščem v Turčiji jeseni 2015 s strani UN (tako arabski migranti, če so hoteli preživeti , niso imeli druge možnosti kot beg v Evropo).

  Vsa ta akcija je imela usodno posledico. Prebudila je spečega (in skoraj pozabljenega) demona nacionalne zavesti – nacionalnega koletkivnega nezavednega. Prvi so se prebudili narodi, ki so se v zgodovni najbolj borili za svojo istovetnost, za svojo identiteto. Kaj imajo skupnega Avstrijci, Madžari, Čehi , Slovaki, Poljaki? Stoletne boje z muslimanskim svetom (Turki) in še kom drugim (Germani, Slovani,…) za ohranitev svoje samobitnosti. Gre za zelo močno silo, z velikim mobilizacijskim potencialom, ki grozi, da bo popolnoma spremenila, zaustavila ali uničila proces evropske integracije. Glej odziv pristašev prve opcije:

  https://sputniknews.com/us/201806111065313931-soros-trump-eu/

  • Multikulturalizem je nek faktor, a mislim, da ne tako pomemben. Brez desetletij neoliberalizma, deindustrializacije, izgube moči držav in vsega kar spada zraven, ne bi nikoli gledali tega kar zdaj gledamo.

   Saj multikulturalizem ni nova stvar. Pred l. 2010, pred prvimi “reševalnimi” paketi v EU so večinoma vsi veselo rajali v navideznem gospodarskem napredku. Skrajno desne stranke pa v glavnem niso bile niti na pragu parlamentov.

   Poleg demokracije ljudje kronično pogrešajo državo, preprosto: državo. Zdaj se država na nek način vrača, njena pest pa je usmerjena tja kjer je najlažje – proti najšibkejšim. Iz tega seveda ne bo nič dobrega, nič. Ključ se lahko 10.000 let išče pod lučjo, pa se ga ne bo našlo. Dokler se ne bo resno začelo naslavljati in preganjati patologije kapitalizma, še na začetku ne bomo.

 3. Jaz pa mislim, da so razlogi za vzpon nacionalistov enostavnejši, kot se splošno razlaga.
  Najprej, volilci (v Evropi vsaj, v ZDA imajo pač daljšo “lajtungo”, torej bodo odgovorili na naslednjih volitvah za predsednika), niso večinsko neumni. Sicer ne poznajo najboljših rešitev, zanesljivo pa vedo, kaj nočejo. In nočejo zlajnanih politikov stare šole, ki so se po malem vsi prodali “zlatemu teletu” in dejansko niso v stanju reševati aktualnih problemov, kot so rodnost in migracije, staranje in prerazporejanje dohodka, neenakost in družbe na produktivnost. Bolj (politikom) jim gre za lastne, kot družbene koristi. Zato je glas volilcev bolj proti, kot za kaj drugega.
  Nadalje, da ta prostor “drugih” zasedejo populisti z intelektualno skromnim potencialom, je bolj posledica tega, da pravi intelektualci, ki so v stanju dajati kompetentne odgovore na ta vprašanja, raje negujejo svojo vzvišenost nad banalno politiko, kot da bi prevzeli določeno odgovornost in podali prave odgovore, ki v bistvu niso zelo komplicirani.
  Torej, volilci povedo, kaj ne marajo. Kdo, razen dežurnih prodajalcev megle, trenutno so to nacionalisti, pred kratkim neoliberalisti, jim bo dal prave odgovore?
  Na tem blogu jih lahko zainteresirani najdejo kar nekaj.

%d bloggers like this: