Program reformnih ukrepov za razvojni preboj

Del reformnih ukrepov iz našega programa smo danes predebatirali na srečanju Upravnega odbora Slovenskega podjetniškega kluba. Hvala vsem udeležencem za feedback in koristne komentarje. Prezentacija programa je dostopna s klikom na spodnjo sliko, polni program pa na tej povezavi.

Program_SBC

Ključni predlogi sledijo viziji tehnološkega preboja in vzdržne, stabilne in visoke gospodarske rasti:

 • Razvojni preboj in vzdržna rast
 • Tehnološki preboj
 • Prenovljen davčni sistem
 • Debirokratizacija
 • Učinkovit javni sektor
 • Energetika + energetska sanacija + infrastruktura
 • Izboljšanje korporativnega upravljanja

2 responses

 1. Spoštovani, moj komentar ni vezan samo na ta članek ampak na predvolilno programsko mrzlico na splošno. Praktično vsem visoko letečim poskusom manjka pogled na delovanje države na vsakodnevni in praktični ravni. Saj sploh ne vemo kakšna bi naša državica bila, če bi zakoni na vsakodnevni in praktični ravni funkcionirali tako, kot so zamišljeni. Npr. glede zaposlovanja, kjer je ogromno, ogromno … izigravanja zaposlitve za nedoločen čas. Potem npr. glede finančne discipline in plačevanja v razumnem roku, kar je za cvetoče drobno podjetništvo izjemno pomembno, da ne govorim o tem, kakšen plačnik je država oziroma paradržava. Pa na primer sojenje v razumnem roku… Tudi odprava finančnega primitivizma spada v to kategorijo nedoslednosti delovanja pravil, pa je bolje, da ne nadaljujem. Prepričan pa sem, da bi zgolj odprava malomarnosti in v nebo vpijočih izigravanj obstoječe zakonodaje k dobri Sloveniji prispevalo veliko več, kot pa vsi “novitetni” programi skupaj.

  Državni zbor in vlada bi se moral večinoma ukvarjati s presojanjem, kako zakoni delujejo in ukrepanjem z ustvarjanjem primernih kapacitet nadzora in primernega obsega virov za dobro funkcioniranje na vsakodnevni in praktični ravni in le tu in tam dopolniti ali spremeniti kak zakon. V tem primeru pa bi morale biti prehodne določbe zakonov eden od najzahtevnejših delov zakonov, ker kodificirajo projekt prehoda starega v novo delovanje z določitvijo potrebnega obsega vseh potrebnih virov. Na izpolnjevanje tega dela bi izrazito morala biti vezana subjetivna in tudi objektivna odgovornost ministrov, vlade in parlamenta.

  Predpis na predpis brez ustreznih kapacitet in ustreznega nadzora je samo oblika izigravanja formalnega sistema na najvišji ravni. Je malomarnost v svoji najvišji obliki. Ustvarja popolnoma arbitrarni sistem, v katerega potem razni volilni akterji usmerjajo svoje programe nevedoč, kaj pravzaprav sploh delajo, ker nihče ne ve, kakšna bi Slovenija bila, če bi že obstoječi obseg pravil in politik vsaj približno deloval.

  Lep pozdrav, Igor

%d bloggers like this: