Peticija: 1.2 milijarde evrov za razvoj, ne za orožje

Stranka Levica, ki se je v tem mandatu tudi sicer izkazala kot intelektualno najbolj poštena in vsebinsko dosledna parlamentarna stranka, organizira peticijo proti  nakupu orožja v višini 1.2 milijarde evrov, kar naj bi Slovenija morala narediti, da zadosti zahtevam zveze Nato. Stranka Levica upravičeno protestira proti tej norosti in zahteva, da se te 1.2 milijarde evrov namesto za orožje nameni za vlaganja v razvoj in blaginjo.

Se spomnite, kako smo v 80-ih protestirali proti načrtom JLA glede supersoničnega letala ali vzklikali “Mamula go home“? Se spomnite, kako smo 20 let kasneje spregledali ali pozabili protestirati proti nakupu finskih patrij s strani Janševe vlade? No, zdaj imamo priložnost, da preprečimo 4-krat večjo oboroževalno neumnost in zelo verjetno korupcijo velikega formata. Tukaj lahko oddate svoj glas proti tej oboroževalni norosti in potencialni korupciji.

Kratek izsek iz argumentacije:

Obrambni ministri Nata so 29. junija 2017 sprejeli dokument Cilji zmogljivosti Nata 2017 za Slovenijo. Prioriteta je oblikovanje dveh srednjih bataljonskih bojnih skupin. Za to naj bi v osmih letih porabili 1,2 milijarde EUR. To je več, kot so v zadnjih osmih letih znašali proračun ministrstva za zdravje, in več, kot naj bi stal drugi tir. Podpisniki peticije zapravljanju za orožje nasprotujemo. Zahtevamo, da se denar namesto za nepotrebno oborožitev uporabi za razvoj in blaginjo naše družbe!

Zgodovina Slovenske vojske je polna zgrešenih investicij:

  • tanki M-55S (52 mio EUR) in protiletalski sistem Roland (40 mio EUR) so bili predčasno odpisani;
  • 32 mio EUR je bilo porabljeno za modernizacijo letališča Cerklje, čeprav nimamo reaktivnih letal;
  • zaradi korupcije je bila odpovedana dobava večine patrij (278 mio EUR).

Zgodovina pa se ponavlja: ocenjena vrednost 56 oklepnikov za prvo bataljonsko skupino je v pol leta z 207 mio EUR že narasla na 280 mio EUR. Medtem je preskus lahke bataljonske skupine pokazal, da vojska ne more vzdrževati enote z 800 pripadniki, kaj šele dveh enot z 2.100 pripadniki!

%d bloggers like this: