Ko milijonarji protestirajo proti zniževanju davkov

Zdi se, da včasih tudi najbolj egoistične ideje naletijo na meje dobrega okusa in odpor pri tistih, v katerih korist so namenjene … če pridejo v neokusno velikih količinah. To se zdaj dogaja Trumpovemu darilu bogatim v okviru predloga davčne reforme, po kateri bi odpravili davek na nepremičnine, znižali stopnjo davka od dobička (s 35% na 25% ali celo 15%) in odpravili nekaj davčnih razredov ter tako znižali mejno davčno stopnjo za najbolj premožne. Včeraj je senator Bernie Sanders objavil video z intervjuji z milijonarji, ki protestirajo proti tem nepotrebnim znižanjem davkov za premožne. Pravijo, da teh znižanj ne potrebujejo, da zaradi tega ne bodo nič več investirali, da so proti, da se davčno breme prevali na srednji sloj in da naj raje davčne prihodke namenijo za socialne in druge politike.

Millionaires against Trump tax cut

Vir:  Bernie Sanders

Danes pa se je v Financial Timesu s pismom oglasil še en pripadnik zgornjega davčnega razreda in protestiral proti znižanju davkov. Pravi, da je prostega kapitala dovolj, da je tudi proizvodnih kapacitet dovolj, vendar pa niso izkoriščene. Znižanje davkov torej ne bo spodbudilo dodatne proizvodnje, ker ni dovolj agregatnega povpraševanja. Če želi ameriška vlada spodbuditi rast, mora povečati dohodke srednjega razreda, kar bo dvignilo agregatno povpraševanje in s tem spodbudilo rast BDP.

Temu ni kaj dodati.

As someone in the top personal tax bracket with substantial investments in corporate America, it is beyond me why the well off and corporations should have their taxes cut. As Rana Foroohar points out (“Trump’s trickle-down delusion”, October 2), capital is plentiful, and, I would add, capacity in goods and services is ample, which is why inflation and investment remain subdued. What is needed is greater final demand from the consumer. This would soak up existing excess capacity and thus lead to higher rates of investment and wage growth.

If anything, taxes on the wealthy and corporations should be increased, not cut, with the proceeds being used to subsidise the wages of the working class, who will spend the money rather than accumulate financial assets. Unfortunately, the American people do not have a basic understanding of economics and repeatedly fall for the siren song of supply side tax cuts translating into rapid economic growth. As such, they should learn to be happy with what they have. In a democracy, people ultimately get what they deserve.

Vir: Daniel Mauro, Financial Times

%d bloggers like this: