Bo globalizacijo zamenjal protekcionizem?

Če slučajno koga zanima, je spodaj prezentacija za moje današnje predavanje na Vrhu nabavnikov (s klikom na sliko) o tem, ali se k nam plazi protekcionizem, ki bo končal s sedanjim hiperglobaliziranim gospodarskim okvirjem. Daljši tekst sledi. Na kratko rečeno pa je moja teza navedena spodaj.

Bo globalizacijo zamenjal protekcionizem

Moja teza je, da je globalizacija sicer proizvedla številne negativne stranske učinke, ki so politično polarizirali zahodne države, povzročili revolt in ekstremno obnašanje volilcev ter na površje naplavili populiste, ki kričijo o zaustavitvi proste trgovine in povratku izgubljenih delovnih mest, vendar pa to globalizacije, kot jo poznamo, ne bo zaustavilo.  Iz dveh razlogov. Prvič, ker imamo danes (za razliko od 1930-ih let) uveljavljen multilateralni trgovinski sistem v okviru WTO, ki sankcionira tiste, ki bi z enostranskimi protekcionističnimi ukrepi želeli pridobiti korist zase.

In drugič, ter bolj pomembno, ker bi bilo to v nasprotju z interesi velikih korporacij, ki prek globalnih verig vrednosti (primer iPhona) obvladujejo polovico svetovne trgovine. Kot primer: 60% koristi (prihodkov) od “proizvodnje” (sestavljanja) iPhonov na Kitajskem imajo ZDA, le slabe 4% jih opade na Kitajsko. Uvedba enostranskih carin v ZDA bi tako prizadela ameriške korporacije. Te pa ne obvladujejo samo globalnih verig vrednosti, pač pa tudi politike, saj one prek financiranja političnih kampanj senatorjev, kongresnikov in predsedniških kandidatov določajo smernice za njihovo kasnejšo politično aktivnost. In tukaj tudi zmešani Trump ne more narediti nič proti tem interesom.

 

%d bloggers like this: