Komu najbolj zaupate glede načrtov gradnje drugega tira?

Revoltirana anketa v Delu je na naslovno vprašanje “Komu najbolj zaupate glede načrtov gradnje drugega tira?” razkrila zanimiv vzorec. Slaba tretjina respondentov je sicer skeptična in glede načrtov gradnje drugega tira ne zaupa nikomur. Od preostalih dveh tretjin respondentov pa je zanimivo, da jih dobrih 43% najbolj zaupa načrtom gradnje drugega tira, ki smo jih predstavili in zagovarjali v našem Svetu za civilni nadzor projekta, medtem ko načrtom tako predsednika vlade Mira Cerarja in načrtom “referendumskega upornika” Vilija Kovačiča zaupa bistveno manj respondentov (vsakemu po 28% pozitivno opredeljenih respondentov).

Revolt anketa

Vir: Revoltirana anketa, Delo

Iz tega sledi, da smo v našem Svetu očitno uspeli javnosti najbolj prepričljivo predstaviti argumente glede najbolj racionalnega načina gradnje in optimalnega načina financiranja gradnje drugega tira. To nam seveda daje popotnico, da v predreferendumskem času poskušamo še naprej z argumenti vlado prepričati, da umakne ali ustrezno spremeni svoj zakon o drugem tiru oziroma da jo v to prepričamo volilci na referendumu.

Kar se mene tiče, vam zagotavljam, da se bom v tem vrstnem redu boril do konca, da sedanji vladni zakon pade. Če bo vlada vztrajala pri rešitvah iz svojega zakona, se bom angažiral pri zbiranju podpisov za referendum. Ker je zakon preprosto škodljiv za to državo in njene prebivalce. V najslabšem primeru je bolje, da zakon ne zaživi in da naslednja vlada gradi drugi tir ter njegovo gradnjo zastavi bolj racionalno, finančno optimalno in transparentno.

En odgovor

 1. Ta mini anketa nam pove dvoje:
  – da večina anketirancev ne verjame nobenemu od akterjev gradnje drugega tira
  – da jih od opredeljenih največ zaupa jožetu P. Damijanu oziroma Svetu za civilni nadzor izgradnje drugega tira.
  Oboje zavezuje Svet in Jožeta P. Damijana, da z obveščanjem državljanov in pojasnjevanjem svojih rešitev za drugi tir še naprej vztrajajo, najprej z osveščanjem javnosti, da se tudi nejeverni Tomaži opredelijo, nato s prizadevanji, da se izvede izgradnja v skladu s Svetovimi stališči, tudi z aktivnim vključevanjem v predreferendumske aktivnosti, če ne bo šlo drugače.
  To zadnje je nujno potrebno, da se predreferedumska kampanja ne prelevi v politikanstvo, na kar aktualni potek dogodkov že kaže, čigar žrtev bo najprej sam projekt drugega tira.
  Svet je enostavno dolžan, da v nastajajočem kaosu, v katerem vsak ruši drugega, vsi skupaj pa vlado, vsaj nekdo ohrani trezno glavo, zadrži diskusijo na strokovni ravni in zagotovi, da bo nova železniška proga Divača Koper čim prej zgrajena. Če že vlada ni stanju storiti tega.

  Všeč mi je

%d bloggers like this: