Komentar glede sprejema vladnega predloga zakona o drugem tiru

V Svetu za civilni nadzor nad projektom drugi tir seveda nismo pričakovali, da bi uspeli preprečiti vladi, da sprejme svoj (po našem mnenju zelo škodljiv, drag in netransparenten) predlog zakona o drugem tiru, saj ima vlada ob udobni večini v Državnem zboru na voljo celotno mašinerijo tako vladnih služb kot v Državnem zboru. V slednjem so njihove službe in predsednik tudi naredili vse, da naš predlog zakona ne bi mogel priti niti do obravnave na kolegiju predsednika DZ.

Ne glede na to menimo, da so bila naša prizadevanja v zadnjih letih dokaj uspešna. Še pred ustanovitvijo Sveta smo v drugih pojavnih oblikah uspeli obrniti vladno mnenje glede drugega tira iz negativnega v pozitivno, saj je še konec leta 2015 vlada zagovarjala stališče, da drugi tir ni potreben (na podlagi drago plačane študije OECD/ITO, ki jo je nato skrila v predal).

V zadnjih mesecih smo z našimi  pritiski uspeli doseči:

 1. da je vlada zaradi naših pritiskov znižala ceno investicije pod 1 milijardo evrov (kljub drago plačani študiji Geodate, katere namen je bil potrditi prvotno ocenjeno vrednost naložbe s strani DRI, in ki je zdaj prav tako pristala nekje v predalu),
 2. da je vlada spremenila načrt gradnje iz 1-tirne v 2-tirno varianto,
 3. da je vlada opustila varianto javno zasebnega partnerstva in oblikovanja holdinga med SŽ in Luko Koper, ki bi ga kasneje lahko prevzeli tujci,
 4. da je vlada v nadzor nad gradnjo drugega tira vključila tudi predstavnika civilne družbe.

Vendar se s tem naša prizadevanja niso zaustavila. Želimo doseči še naslednje:

 1. Dodatno znižanje vrednosti investicije vsaj še za 100 do 200 mio evrov,
 2. Izločitev Madžarske iz financiranja 2. tira in namesto nje vključitev slovenskih državljanov in podjetij,
 3. Izločitev 2TDK oziroma njegova priključitev družbi Dars ali SŽ Infrastruktura.
 4. da bo investicijski program in finančni načrt potrdil Državni zbor, s čimer se izognemo podobni netransparentni situaciji kot v primeru TEŠ 6,
 5. da imajo organizacije civilne družbe dostop do informacij glede vseh postopkov gradnje 2. tira in da lahko aktivno nadzirajo celoten proces gradnje in financiranja z namenom transparentnosti izvedbe investicije.

V ta namen bomo seveda uporabili vsa tista sredstva, ki jih kot civilna družba lahko – to pa so naša energija in etični pogon ter naklonjenost medijev in širše javnosti. Brez slednjih – ker delamo izključno pro bono in v prostem času in za nami, za razliko od vlade, ni velikega kapitala in plačane piarovske mašinerije – seveda vsega tega ne bi bilo mogoče doseči.

Zato se želim na tem mestu v imenu Sveta javnosti in medijem še enkrat zahvaliti za vso naklonjenost in podporo. Le skupaj lahko nadziramo oblast, jo korigiramo in ji stalno gledamo pod prste. In več kot vložimo napora v to, bolj uspešni bomo in v bolj prijetni državi bomo živeli.

Hvala!

One response

 1. Mislim, da moramo pospremiti sprejetje kompromisnega vladnega zakona o drugem tiru s širšo družbeno analizo, kaj se je ob tem pravzaprav dogajalo in se bo dogajalo v bodoče.

  Prvič, civilna iniciativa, ki tradicionalno deluje izven parlamentarno in obenem interesno za določeno skupino državljanov in je njen domet običajno samo do medijske sporočilnosti, se je silom prilik in zaradi nesposobnosti in neaktivnosti izvoljenih političnih elit lotila celo zakonodajne funkcije, ki je v vsaki normalni demokraciji osnovna naloga parlamenta in v njem izvoljene vlade. Saj je civilna iniciativa prva vložila v parlament predlog zakona in ko se je tega sporočila zavedla vlada, je vrat na nos vložila po nujnem postopku svoj zakon, samo da dokaže kateri petelin je prvi na tem kupu ….
  Drugič, ravnanje vlade v tej situaciji je bilo, kot sem rekel, panično, saj bi pristajanje, da lahko vsaka parlamentarna iniciativa vloži v redni zakonodajni postopek kakšen zakon, pomenilo, da je resnično samo izvršilna oblast, ki operativno izpeljuje odločitve suverenega parlamenta. Tako sicer piše v ustavi, vendar naše vlade tega že nekaj časa ne priznavajo in se zgledujejo po sončnem kralju Louisu 14. , ki je v podobnih situacijah dejal “Država, to sem jaz”.
  Tretjič, to dokazuje sprevrženost našega političnega sistema in njegovo oddaljenost od pravih demokratičnih principov. Stranke so v pravi funkciji demokratičnega sistema samo na volitvah, nato se po oblikovanju vladne koalicije hitro spremenijo v strankarsko diktaturo, ki ugrabijo državo in delujejo po mehanizmu diktatorjev, ki piramidalno obvladujejo vso sceno (tudi SDH) in se ravnajo po svojih koristih in ne za narodov blagor. Tako imamo trenutni koalicijski triumvirat, na vrhu so trije šefi koalicijskih strank, ki operativno vodijo vlado in preko avtoritativnega piramidalnega načina tudi svoje stranke in svoje poslance v parlamentu. Tako obvladovanje parlamenta s strani vladnih strank onemogoča pravo vlogo parlamenta kot vrhovne oblasti ljudstva in ga poniža v za argumente in pamet gluhi glasovalni stroj. To smo lahko dobro spremljali včeraj ob sprejemanju zakona.
  Četrtič, tak način delovanja najvišjih oblastvenih ustanov političnega sistema nujno vodi v negativno kadrovsko selekcijo najvišjih predstavnikov države in posledično v nesposobnost vodenja celotne države. Kajti kako komentirati dejstvo, da je zborček odpisanih penzionistov ob pomoči nekaj poštenih akademikov in inženirjev, tako ogrozil avtoriteto vlade? In kako razlagati dejstvo, da se je brez naše prisotnosti v parlamentu slišalo iz ust poslancev toliko dejstev in argumentov, že prej zapisanih na tem blogu? Jaz zase že vem, da nisem kak genialec, očitno je na drugi, parlamentarni strani, predvsem pri vladi, deficit zdrave pameti.
  In ker je to zadnje, to je zdrava pamet, pri oblastnikih v takem pomanjkanju, bo za našo civilno iniciativo še dosti dela, tudi pri tem zakonu. Vsaj dokler se ne bodo mlajše generacije zbudile in dosegle pretvorbo političnega sistema tako, da bodo prišli v parlament in vlado res najsposobnejši ljudje, ki bodo delovali pošteno v dobro vseh Slovencev.

  Drago Babič

%d bloggers like this: