Trump je slika degeneriranosti republikancev

S Trumpom se na tem blogu zavestno ne ukvarjam, ker njegove besede in dejanja preprosto žalijo inteligenco in kulturni nivo povprečnega zemljana. Omenjam ga le v povezavi s stranko, ki ga je nominirala za predsedniškega kandidata. In moja ocena, enkrat in za vselej: Donald Trump je seveda kujon in klovn najslabše vrste, vendar ni izjema, ni outlier, pač pa je zgolj (trenutno z žarometi obsijan) tipičen produkt republikanskega institucionalnega in intelektualnega okolja. Na tako nizkem intelektualnem, kulturnem in etičnem nivoju pač republikanska stranka je. Trump je zgolj to, v kar je republikanska stranka v desetletjih degenerirala. Trump je zgolj slika degeneriranosti republikancev. Če hočete zelo eksplicitno:

Republikanci = Trump = nizki davki na premoženje in visoke dohodke + nobenega prerazdeljevanja + davčno skrivanje prihodkov v oazah + intelektualni neandertalizem + kulturni primitivizem + rasizem + skrajni nacionalizem.

Boleče je le spoznanje, da bi Trumpa kot predsedniškega kandidata lahko zamenjal resnični klovn iz cirkusa ali pa ptičje strašilo z njive, pa bi slednja na volitvah še vedno dobila blizu polovice volilnih glasov. Bolečina je spoznanje, da te lahko neka izjemno ozka elita 150 najpremožnejših družin desetletja dolgo nateguje, te sili v suženjske delovne aranžmaje, ti meče drobtinice in se norčuje iz tebe, ti pa še vedno (in vedno znova) voliš za klovne (od Reagana, prek Busha do Trumpa), ki ti jih ponudi na volitvah. Ta neobčutljivost na realnost, ta odpuljenost od realnosti volilnega telesa je tisto, kar resnično boli.

2 responses

  1. Zanimivo se mi zdi, kako se vsi spotikajo ob Trumpa, noben pa ob Hillary…

    Ko ze omenjate prerazdeljevanje.. trenutna politika prerazdeljevanja bogastva od revnih k bogatim (kar je, mimogrede, tudi politika Hillary), pa je vredu?

    Opomba: ne podpiram nobenega izmed obeh kandidatov.

%d bloggers like this: