Začetka gradnje drugega tira ne bo pred letom 2022

Medtem ko se minister za infrastrukturo Peter Gašperšič navidezno poti na žerjavici interpelacije, kot običajno, stresa izjave, skregane z resnico ali pa zgolj cenene manipulacije. Med prve spada njegova izjava, da bo ta vlada (na podlagi sprejetih ukrepov do sedaj) začela z gradnjo drugega tira Koper – Divača še v tem mandatu. Med druge pa cenena manipulacija, da bo sam odstopil, če ta vlada ne bo začela z gradnjo drugega tira.

Obe izjavi sta iz logičnega vidika neumnost s kratkimi nogami.

Minister Gašperšič se hvali, da je ta vlada naredila največ za začetek gradnje drugega tira. Pri tem misli (ob gradnji 1 km izvlečnega tira na tovorni postaji v Kopru, ki nima nobene neposredne zveze z drugim tirom) najbrž na ustanovitev podjetja 2TDK, katerega namen je, da do konca leta 2017 prek različnih študij in operativnih stroškov v vrednosti 6 mio evrov najde najbolj primeren model financiranja gradnje drugega tira. Toda, če gospodje v podjetju 2TDK in tisti, ki jim bodo naročali študije, po zapravljenih 6 mio evrih, do konca naslednjega leta res pridejo z optimalnim načrtom financiranja, smo s tem res bližje gradnji drugega tira? Ne, niti blizu niti bližje.

Danes nismo nič bližje začetku gradnje DK2 kot lani spomladi. Vladno podjetje 2TDK bo v skladu s programom dela namreč do konca naslednjega leta šele pripravilo analize možnosti financiranja gradnje. Če bo 2TDK konec leta 2017 prišel na plano z jasnim modelom financiranja, temu sledi faza iskanja zasebnih investitorjev in priprava pogodb o javno-zasebnem partnerstvu (JZP). V najboljšem primeru tovrstna pogajanja in priprava pogodb trajajo okrog 3 do 4 leta. Seveda, če je poslovni model za zasebne investitorje privlačen (in seveda za državo ustrezno drag). Če bi torej šlo vse po sreči, da bi vlada sprejela jasen model financiranja in uspešno našla zasebne investitorje in z njimi uspešno sklenila pogodbo o JZP, bi bilo drugi tir mogoče začeti graditi šele v začetku leta 2021 ali 2022. Po najbolj optimistični varianti.

Ker pa tovrstnih modelov gradnje železniških prog za tovorni promet z JZP v Evropi ne poznamo (v Evropi ni nobenega takšnega financiranja gradnje železniških prog za tovorni promet, so le za financiranje hitrih prog za potniški promet), je financiranje prek JZP že vnaprej obsojeno na propad, zato tudi začetek gradnje z letom 2021 ali 2022 ni realističen.

Vladna odločitev za ustanovitev projektnega podjetja 2TDK je torej zgolj preložitev odločitve o gradnji drugega tira na naslednjo vlado. Vmes pa bodo koritniki v letu in pol pokasirali 6 mio evrov za študije. Gre za navadno manipulacijo, v ozadju katere je cagavost in neznanje predsednika vlade ter materialni interesi peščice, ki vedo, zakaj počnejo stvari, ki jih počnejo.

In na to manipulacijo se navezuje tudi ministrova izjava, da bo sam odstopil, če ta vlada ne bo začela z gradnjo drugega tira. Ta vlada v času svojega mandata ne more začeti z gradnjo drugega tira po načrtu, ki mu sledi, in ko bo javnost do poletja 2018 spoznala, da gradnje drugega tira še nekaj let ne bo, ministru ne bo treba odstopiti, saj se bo mandat vlade, glej no glej, ravnokar iztekel.

Edini realističen načrt za hitrejši začetek gradnje drugega tira je prek javnega financiranja. V tem primeru bi se gradnja lahko začela že naslednje leto (2017). Vlada je v ta namen že zagotovila 200 mio evrov, nakar bi leta 2018 na razpisu kandidirala za še preostala kohezijska sredstva EU, preostanek pa bi vlada v skladu z dinamiko investicije zagotovila z ugodnimi dolgoročnimi krediti / obveznicami na 30 let, kjer danes obrestna mera znaša že manj kot 2.4%. In še pada.

Seveda pa tega filma ne bomo gledali. Ker pač države ne vodijo državniki in ker bi nekateri radi pokasirali 6 mio evrov.

2 responses

 1. Vse navedeno v ” Začetka gradnje drugega tira ne bo pred letom 2022″ je možno preveriti z vpogledom v Sklep o ustanovitvi 2TDK in v poslovni načrt te družbe, ki je po vsebini upravni organ, po formi pa podjetje, ki bo svojim uslužbencem, ki po formi ne bodo javni uslužbenci izplačevalo plače v predvideni višini večkratnika plače predsednika vlade. Sklep o ustanovitvi in poslovni načrt 2TDK je informacija javnega značaja, ki ga urad vlade za informiranje dostavi vsakomur, ki ga zaprosi. Minister Gašperšič ne vodi svoje prometne politike, temveč sledi interesom SMC in njenega predsednika, ki dosledno izvaja program, ki ga je pred volitvami zastavil Jure Kač, predsednik uprave DRI d. o. o. v kateri sta še Aleš Hojs in Tadej Veber. Pri obravnavi interpelacije ministra Gašperšiča bo državni zbor ponovil vajo iz interpelacije zaradi TEŠ 6 in ponovno bomo poslušali neskončno blebetanje v žargonu pravšnjosti, le vprašanja odgovornosti za škodljivo politiko vlade, ki dopušča ropanje javnega denarja v interesu DRI ne bomo slišali. Prav značilno je, da tudi bodoča ministrica za finance Mateja Vraničar, kot pristojen varuh javnih financ ne napoveduje konca črpanja javnega denarja preko 2TDK, temveč obratno ne vidi potrebe, da bi glede na njene pristojnosti in glede na njeno politično nepristranskost in strokovnost prekinila škodljivo politiko Vlade in resornega ministra prisilila prenehati podpirati razmetavanje javnega denarja, namesto politike gospodarne gradnje v javnem interesu po utečenih in znanih modelih investiranja v javno infrastrukturo. Očitno je, da le redki Slovenci ne nasedajo ideološkemu prikrivanju resnice in da večina očitno raje mirno prenaša neumnost in pokvarjenost naše Vlade, ki gradi ograje na Kolpi in ustanovi 2TDK, ne loti pa se gradnje nujno potrebne tovorne železnice, ker ne želi zamuditi priložnosti za izčrpavanje javnega denarja.

 2. Drugi tir se sestoji iz stvari, ki jih podjetja v Sloveniji lahko naredimo in tistih, ki jih ne. Lahko naredimo va zemeljska gradbena dela, lahko kot podizvajalci delamo predorsko cev, vlečemo instalacije, ne moremo pa prevzeti gradnje predorov, ker je zadnje podjetje, ki ga je bumbar od takratnega gospodarskega minsitra spravil pod vodo, ki je imelo licenco, Primorje, že dolgo uničeno.
  Predorska cev je najdražja gradbena avantura in jo je po Gašperšičevo 4/5 prope. Dobil sem odgovor, da to zato, ker potekajo tiri preko vodooskrbnih področij in nesreča vagona cisterne bi prekinila oskrbo. Seveda pa nihče ni pomislil, da če se iz notranjosti vleče vzporedno s tiri še cev za vodo, potem bodo stroški rezervne vodooskrbe bistveno manjši, kot če bi se vleko povsem po svoji trasi. Doktor Gašperšič je torej mnenja, da se vlaki pod zemljo ne iztirojom ne zaletavajo, ne prevračajo, samo na površini. Šala pa je ta, da če se zgodi nesreča v predoru, bo prvič reševanje od vseh najzahtevnejše in tudi sanacija lahko tudi nekaj mesecev.
  MOj leto dni star predlog, da se v gradnjo vključi tudi Furs itak ne jemlje resno nihče. Če bi slednji lahko vplival na izbiro podizvajalcev pomeni, da bodo lahko podjetja in sp ji, ki so bili ogoljufani s strani SCT, Vegrad…in so zato fursovi dolžniki, deolg poravnali ali vsaj zmanjšali preko tega dela. IN njega seveda Furs takoj pobere vse zaslužke in tudi amotrizacijo.
  Drugi tir po moje laho zmanjša dolg do Fursa, laho pa bi se ga sofinanicralo tudi skozi javna dela.
  Uslužbencev Rudnika Trbovlje Hrastnik v stečaju, Termoelektrarne Trbovlje v enakem položaju. Oboji delavci poznajo in imajo prakso na rešeh, ki so za drugi tir ključnega pomena.
  Ukrepov je več, vendar je škoda prostora, ker Cerar in Gašperšič nimajo tega interesa.

%d bloggers like this: