Nenavaden turški vojaški udar in suspenz demokracije kot manjše zlo

Dani Rodrik s Harvarda, čigar tasta so pred leti lažno obtožili snovanja vojaškega udara, ima seveda odličen vpogled (v Project Syndicate) tudi v predvčerajšnji spodleteli državni udar. Ta amatersko izvedeni državni udar je seveda “božje darilo” za Erdogana, da počisti s sekularisti v vojski in sodstvu ter da izpelje ustavne spremembe, ki bodo še okrepile oblast, koncentrirano v njegovih rokah. Turčija se s tem nevarno bliža saudskemu in iranskemu režimu in seveda odmika stran od EU.

Problem je le v tem, da je Turčija “gatekeeper” za izvoz beguncev in militantnega islamizma v Evropo. Treba bo še pojasniti Erdoganovo vlogo v lanskoletnem “odprtju zapornic” in spodbuditvi vala dveh milijonov beguncev proti Evropi, transferju islamističnih teroristov v Evropo ter povezave z ISIS. Z bolj sekularno, čeprav začasno vojaško vodeno Turčijo, bi bila tako regija kot Evropa bistveno bolj stabilna.

Zanimivo, kako se včasih tudi vojaški udar in začasni suspenz demokracije lahko zazdi manjše zlo, mar ne? Tako kot se danes zdijo diktatorski režimi Sadama Huseina v Iraku, Gadafija v Libiji in Hosnija Mubaraka v Egiptu manjše zlo od tega, kar je nastalo po njihovi odstranitvi s strani zahodnih “izvoznikov demokracije”.

One response

%d bloggers like this: