Britanski izstop iz EU … morda …. nekoč, zato brez panike

Britanci, natančneje Angleži in Valežani (za razliko od Škotov in Severnih Ircev), so se večinsko odločili, da zapustijo EU. Dramatična odločitev. Vendar z ne nujno tako dramatičnimi posledicami, kot denimo kažejo aktualna dogajanja na valutnih trgih (beg iz funtov in posledični padec vrednosti funta za desetino). Treba je vedeti dvoje:

Prvič, rezultati referenduma niso politično zavezujoči in lahko se jim je izogniti z zelo dolgim zavlačevanjem izstopa in kasnejšim ponovnim referendumom. Spomnite se dramatičnih negativnih rezultatov referendumov v Franciji in na Irskem glede evropske ustave. In kaj se je zgodilo? Nič dramatičnega, le politiki so našli obvod okrog teh odločitev ljudstva. In drugič, tudi če britanski politiki (beri: prihodnja britanska vlada) spoštuje večinsko voljo, bo trajalo leta, preden bo odločitev mogoče tudi institucionalno izpeljati.

Torej, za dramatiziranje in kriziranje je še mnogo prezgodaj. Ustavimo konje. In se začnimo pogovarjati, kako reformirati EU, predvsem pa evro območje, da ostane Evropa skupaj. Potrebujemo več zraka za dihanje. Manj EU in manj evra pomeni danes več Evrope (za razliko od prejšnjih desetletij).

Vir: Vox

%d bloggers like this: