Ministrstvo za kulturo in rudarstvo

Tisti, ki smo odrasli ob branju stripovskega Alana Forda, smo ponotranjili izraz ‘ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vrijemena’  kot oznako za absurdno nepotrebno javno institucijo. Vendar je bil alanfordovski humor absurda le – zabava, preklemansko dobri črni humor. In nikoli si ne bi mislili, da bi se ta absurd lahko tako neposredno, tako dobesedno materializiral v dejanskem svetu.

In vendar smo natanko to dočakali. Predsednik vlade dr. Miro Cerar se je odločil zamenjati neposlušno ministrico za kulturo Julijano Bizjak Mlakar, ki ni želela izvesti sklepa vlade, “po katerem se upravljanje štirih rudnikov v zapiranju prenese na Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija, ki spada pod okrilje ministrstva za kulturo […] omenjeni Center, ki pa mora izvajati tudi monitoring rudnikov v zapiranju (Kanižarica, Senovo, Zagorje)” (Vir: Delo). Torej, predsednik vlade zamenjuje ministrico za kulturo, ki ‘ministrstva za kulturo’ ni želela preoblikovati v ‘ministrstvo za kulturo in rudarstvo‘. Oziroma natančneje: v ‘ministrstvo za kulturo in monitoring rudnikov v zapiranju‘.

Karkoli lahko rečete na to (denimo, da je pač treba kdaj komu zviti roke ali ga odstaviti, da se ustvari novo delovno mesto kakšnemu nekdanjemu kulturniku, ki je brez službe), toda prav gotovo ne morete reči, da ta vlada nima genialnega smisla za humor. Za humor absurda.

Edino, kar se ob tem sprašujem, je, ali mar vlada v sledenju Alana Forda ne bo šla še korak naprej in ministrstvu, ki je bilo nekoč zadolženo za kulturo, ob monitoringu rudnikov v zapiranju k nazivu dodala še ‘in izgubljanje časa‘.

Hej, vladniki, Max Bunker (Luciano Secchi) in Magnus (Roberto Raviola) sta se samo hecala !!!

%d bloggers like this: