“Računovodska vizija” nas bo ugonobila

Znova aktualno

DAMIJAN blog

Popolnoma nič nimam proti računovodjem. Nasprotno, izjemno cenim njihovo dejavnost. Toda to še ne pomeni, da bi vodenje države ali podjetja smeli prepustiti računovodjem, načrtovanje razvoja države ali podjetja pa računovodski logiki. In prav to se nam je kolektivno zgodilo. Razvojno vizijo držav je nadomestila računovodska. *

View original post 1,196 more words

One response

 1. Pozdravljeni!

  Takoj na začetku opravičilo, da nisem ekonomist in bom morda usekal mimo?
  Imam pa bogate izkušnje v 10 letnem vodenju velike gospodarske družbe, ki je zelo uspešno poslovala na domačem in tudi tujih trgih, ter s svojim dobičkom plemenitila državni proračun.

  Vedno sem prisegel na uravnoteženje strok znotraj poslovanja. Tako sem cenil in upošteval mnenja, sugestije in tudi kritike računovodskega dela podjetja. Na drugi strani pa mi ni na kraj pamet prišlo, da bi razvoj, vizionarstvo in trženje prepustil računovodjem. Predvsem prvi dve zadevi sta najpomembnejši nalogi direktorja, ki pa mora pri tem usklajevati mnenja številnih strok v podjetju. Včasih zelo naporno in konfliktno a edino pravilno!

  Ta princip bi morali prenesti tudi na državni nivo. Floskula, da je država največje podjetje, delno drži tudi področju o katerem govorimo. Ima pa država še veliko drugih specifik, ki vedno ne omogočajo povsem podjetniškega pristopa. Predvsem je tu ocenjevanje širših koristi neke investicije v državno infrastrukturo. Zelo enostavno je izračunati neposredne koristi, ki dostikrat temeljijo na problematičnem napovedovanju bodočnosti. Težje pa je oceniti vse tiste posredne koristi za danes in za bodočnost. To pa je stvar vizionarjev, ki celovito obvladujejo razvoj države. Seveda tudi računovodsko!

  Lep pozdrav!

  Metod Di Batista

%d bloggers like this: