Obeti za 2016: Naprej, vendar s polovičnim “gasom”

Glede na danes objavljene znižane napovedi Evropske komisije glede gospodarske rasti za Slovenijo se splača še enkrat prebrati spodnji zapis, zakaj je do ohlajanja gospodarske rasti prišlo in kako bi jo lahko spodbudili.

DAMIJAN blog

V začetku letošnjega leta smo lahko nekoliko bolj optimistični, kot smo bili še pred enim letom in bistveno bolj kot pred dvema letoma. Obeti so boljši, vendar ne spektakularni. Pozitivno pa je spoznanje med ključnimi institucijami v državi, da bo dinamika rasti odvisna predvsem od nas samih. Od tega, kako “pametno” bomo zasnovali razvojno strategijo za naslednja leta. *

View original post 656 more words

One response

  1. Dobra analiza! Manjka pa še eden od ključnih pogojev za rast investicijske dejavnosti v Sloveniji. Ekipe, ki so zadnja leta predvsem ugotavljale, da ni denarja in da je vse predrago in da se nič ne splača, bi bilo potrebno temeljito prevetriti z novimi svežimi kadri. Kadri ki bi imeli željo in cilj ustvarjati nove investicije. Kadri, ki ne bi bili okuženi z uradniško birokratsko zavoro, ki ugotavlja predvsem kaj se ne da! Kadri, ki ne bi ustvarjali zakonodaje, ki predstavlja predvsem ovire za tiste, ki bi želeli delati in razvijati Slovenijo.

    Predvsem pa bi morali tako kot delajo urejene države najprej analizirati pretekle velike investicije. Na osnovi teh analiz in pozitivnih ter negativnih izkušenj iz njih bi morala vlada pripraviti smernice za nove investicije. Gostilniške, politikantske in rumeno medijske diskusije o velikih investiciji niso, tako kot sedaj, osnova za oceno politike in javnosti, preteklih dogajanj. Veliko takih analiz že obstaja. Samo potegniti jih je treba na dan in urediti, morda ažurirati. Je pa res, da tudi za to potrebujemo visoko strokovne, izkušene in neokužene kadre. Tudi take imamo!

    Metod Di Batista

%d bloggers like this: