Ideologija je močnejša od dejstev. In od prijateljstva tudi

Gre za izjemno zgodbo s filmskim potencialom. Zgodba Danija Rodrika, profesorja na Harvardu in najbolj znanega razvojnega ekonomista, in njegove žene Pinar Dogan (prav tako iz Harvarda), katere očeta, upokojenega generala turške vojske, so leta 2010 obtožili načrtovanja vojaškega udara (sicer v letu 2003). Iz tega je nastal velik sodni proces proti več kot 200 obtoženim. Ko sta Rodrik in Doganova začela raziskovati zadevo, sta odkrila, da gre za navaden fabrikat. Dokumenti iz leta 2003, ki naj bi bili podlaga za obtožnico, so namreč vsebovali dejstva, imena skupin in barov, ki jih leta 2003 sploh še ni bilo, sama radikalna skupina Sledgehammer, po kateri se je poimenoval sodni proces, pa je bila ustanovljena šele leta 2008.

Toda ko sta Rodrik in Doganova ta dejstva objavila (v knjigi in na blogu), jima nihče ni verjel. Prijatelji v Turčiji, turški liberalci so se obrnili stran, saj naj bi bil Rodrik zaslepljen z ljubeznijo do žene, generalove hčerke, in delal sramoto Harvardu. Po njihovem mnenju je vojska želela preprečiti demokratizacijo turške družbe in pri tem prepričanju se jih dejstva o fabricirani zgodbi niso dotaknila. Pa čeprav turška vojska tradicionalno skrbi za sekularizacijo in preprečuje vzpon islamističnim tendencam in tako služi kot neke vrste varuh turške demokracije.

Nato se je zgodil še en udarec. Decembra 201o naj bi v preiskavi vojaške baze pod podom varnostne službe našli torbo s CD-ji in trakovi, na katerih so bile kopije dokumentov in novi dokumenti glede načrta vojaškega udara. Tožilec je še razširil obtožnico. Rešilno slamico je marca 2012 med procesom razkril obtoženi informatik, ki je omenil, da so bili dokumenti kreirani s softverjem MS Word 2007, torej z urejevalnikom teksta, ki v času komplota sploh še ni obstajal. Na samem pričanju je šlo to dejstvo mimo, toda Rodrik in Doganova sta vrtala dalje in s pomočjo IT forenzikov uspela dokazati, da dokazno gradivo nikakor ni moglo nastati v letih 2002-2003.

Toda to ni nikogar zanimalo, ne njunih tuških prijateljev in liberalnih intelektualcev, še manj pa sodišča. Štiri mesece kasneje je sodišče 331 obtoženih spoznalo za krive naklepanja vojaškega udara. Oče Doganove je dobil 20 let zaporne kazni.

Nato je nastopila usoda. Decembra 2013 je prišlo do razkola in medsebojnih obračunavanj v do tedaj trdni islamski navezi med islamističnim gibanjem Gulen in Erdoganovo vladajočo stranko. Posledično se je Erdogan distanciral od zadeve Sledgehammer in ustavno sodišče je leta 2014 zaradi kršenja procesnih pravic odredilo novo sojenje v zadevi. V ponovljenem sojenju so bili vsi obsojeni oproščeni.

Zame je v tej zgodbi (tukaj je Rodrikova osebna izpoved) najbolj intrigantno to, da dejstva in resnica v določenih situacijah nimajo nobene teže. Ne na sodišču, ne v mednarodni skupnosti, sploh pa ne v medijih. Da ne štejejo nič niti med prijatelji, kadar se med njih vrinejo različna ideološka prepričanja. Ideologija je močnejša ne samo od dejstev, ampak tudi od prijateljstva.

3 responses

 1. Krivica se je morala zgoditi znanemu profesorju oz. njegovi družini, da smo/bomo to zaznali. Lahko pa vam iz prve roke povem, da se podobni (zrežirani) procesi tudi za podobne visoke obsodilne kazni dogajajo tudi na sončni strani Alp.

  Enostavno zamenjajmo Rodrik, Doganovo in ateja Dogana z razvpitim tajkunom Boškom (lahko tudi kakšen drug proces, a sam tega najbolj poznam in vem kako poteka in kaj so motivi), ki bo zgleda za slovenski živelj sinonim in krivec za vse hudo (od potresov do ubojev in samomorov, od migrantov do posilstev, od slabega upravljanja z državo do čisto zasebnih stisk ljudi, od svetovne krize do čisto zasebnih bankrotov posameznikov, ki niso znali s svojimi financami, znajo pa seveda soditi druge, tudi o materiji o kateri nimajo pojma), turško hunto pa s slovensko obliko demokratičnega socializma z vladajočimi klovni tipa JJ/barbika/cmeravi, montiran proces v Turčiji pa z montiranimi procesi v Sloveniji pod taktirko tožilca Jožeta Kozine in sodnice Stanislave Lunder, pa bo mogoče naša lastna svinjarija z ljudmi kaj bolj jasna.

  Za pogrom se vedno potrebuje pravo okolje (kriza, gnev množic), prave protagoniste (jankoviče in jamnike iz ozadja ter kozine in lundrove na liniji, ki sodijo pretekle dogodke, vzroke in povode z današnjim vedenjem o tej isti stvari, pa še v tem primeru s predelanimi ali iz konteksta vzetimi dokazi in ob vnaprej željenem izidu), žrtev pa se že najde.
  Opozarjam pa, da vsaka svinjarija še ni kriminalno dejanje. In da imamo verbalni delikt tudi v ZGD, le da se pri nas imenuje zloraba pravic in zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Nič definiranega, pa ogromno manevrskega prostora za raznorazne zlorabe in (zlo)interpretacije, ko preganjalci točno vedo, kaj so obtoženi (v medijih in na končni stopnji seveda tudi obsojeni) mislili ali hoteli storiti (vse že zelo blizu jasnovidcem in blizu paranormalnemu). In če k temu dodamo še obrnjeno dokazno breme, ki ga v kazenski zakonodaji uradno sicer nikjer ne najdemo, a se v zadnjih “tajkunskih” letih obilno in “uspešno” uporablja na naših sodiščih, je slika popolna in osumljeni (in njihovi pomagači, seveda le izbrani) že vnaprej vedo, da bodo obsojeni (“izgubite upanje, ki vstopate” (v mašinerijo, o.p. avtorja)).

  Potvorjeni ali iz konteksta iztrgani (kvazi)dokazi, zloraba zakona (obrnjeno dokazno breme)… in voljno občinstvo. Tudi v Sloveniji torej potencial za čudovito filmsko zgodbo. 🙂

  LP

  Matjaž Rutar

 2. Mar to pomeni, da je Boško Šrot nedolžna žrtev fabriciranega komplota, ki so mu ga nastavili?!
  A so mu nastavili vse te firme od Infold Holdinga, Center naložb, Kolonela,…, do Atka Prime, da bi on padel na finto in “po pomoti” prevzel lastniško kontrolo nad Laškim?
  A so mu nastavili vse tiste kredite, ki so jih odvisne družbe (Union, Radenska) morali najemati za lastniško prevzemanje Laškega?
  In kdo je bil tisti, ki mu je to celotno zgodbo nastavil? Kozina-Lunder naveza? Kučanovi strici? Janša? Marsovci?

  Ste vi pri polni zavesti napisali ta komentar?
  Komentar sem objavil samo zato, da pokažem, kakšne nebuloze krožijo po glavah nekaterih.

 3. Jpd, preberi si prvostopenjsko sodbo v primeru Patria…če jo boš sploh kje našel. Stotrideset plus strani. Naletel boš na osem sms-ov med JJ-jem in Zagožnom, brez vsebine, samo z datumi, znotraj dveh let. Pet od Zagožna, trije povratni od Janše. Poglej datume. Dva enaka, drugi z letnico plus ena boš lahko našel na začetku emša obtoženega takoj na začetku, za 24.12 ob 23h i kusur ti ni treba iti nikamor gledat. In trije takojšnji odgovori. Hm, le kaj je revanšist napisal v odgovor?

  Kruta zgodba, dober tekst ampak za kaj takega ti ni treba letet long range…

%d bloggers like this: