Kako velik je problem presežnega dolga pri majhnih in srednjih podjetjih?

Če slučajno koga zanima, tule je moja prezentacija z včerajšnje konference Banke Slovenije o izzivih prestrukturiranja in financiranja malih in srednje velikih podjetij: Damijan-Zadolzenost MSP

Update: Naložena je updatana verzija z dvema popravljenima slidoma in enim novim.

Razdolzevanje_MSP

One response

  1. Hvala za tole prezentacijo. Zadnja stran (Opcije finančnega prestrukturiranja) je predvsem zanimiva. Moja sugestija:

    Pozabite na DUTB in podobne alternative. Za MSP to niti teoretično ne deluje, v slovenskih razmerah pa še toliko manj. Samo poglejte kaj smo naredili iz DUTB. Glomazno organizacijo, ki je absulutno predraga in neučinkovita še ko gre za velika kompleksna podjetja kot je CIMOS, ali enovrsten posel kot so nepremičnine. Zdaj si zamislite, da morajo reševati stotine MSP z radikalno različnimi poslovnimi modeli. V prezentaciji napišeš:

    “Hitrost ima prednost pred avtonomnostjo prestrukturiranja” Točno za to gre, za hitrost. Preden bodo v DUTB ali podobni org. sploh preučili zadevo (kolikor so jo sploh sposobni), do takrat bodo firmo že zapustili kupci, dobavitelji in ključni delavci. Sun Tzu je na začetku svoje “Umetnosti vojevanja” napisal, da je hitrost bistvo vojne. V poslu kot neke vrste “vojni na trgu” ni dosti drugače. Če zamudite “window of opportunity” vam nič več ne pomaga ali pa bo rešitev praviloma predraga.

    Edina rešitev gre preko bank, ki se jim pomaga, se jih stimulira na nek način. Ideja z državnimi garancijami (Boletova ideja z “reverse auction” iz 2009) je verjetno ena boljših. “Slaba stran” te ideje je, da onemogoča vzpostavitev nove organizacije, kjer bi se (tako kot v DUTB) spet celo vrsto let paslo na desetine dobro plačanih uradnikov).

    Vprašajmo se tudi kdaj se ustanavlja “slaba banka”. Predvsem takrat , ko imate opravka z istovrstnimi terjatvami (največkrat nepremičninami – primer SAREB , NAMA) ali pa je število različnih poslov omejeno.

%d bloggers like this: