Slika dneva: Kakšno statistiko spet kuhajo v Grčiji?

Po prihodu Syrize na oblast je šlo v Grčiji vse narobe. Po blagem porastu v zadnjem četrtletju 2014 (vendar zaradi učinka deflacije), se je v prvem četrtletju letos BDP spet zmanjšal, Grčija pa je bila prisiljena v kapitalske kontrole in zaprtje bank ter skorajda v bankrot. IMF je Syrizino vlado celo uradno obtožil, da je zavrla že vidno okrevanje.

Zdaj pa surprise, surprise! Sveža statistika kaže, da je v drugem četrtletju letos grški BDP celo zrasel za 0.8%, medtem ko je revizija odpravila padec BDP v prvem četrtletju. Tudi proračun ni v globokem minusu, ampak ima primarni presežek (presežek po odbitku izdatkov za obresti).

Embedded image permalink

Grška vlada je le morala pristati na vse pogoje kreditodajalcev in zdaj je vse v redu? Bojim se, da ne. Treba je upoštevati kapitalske kontrole in zaprtje bank iz konca junija, ki bodo imele (imajo) močan vpliv na zmanjšanje medsebojnih transakcij in gospodarsko aktivnost. Nato pa seveda pridejo novi varčevalni ukrepi, ki bodo dodatno znižali BDP. Tudi uradne ocene IMF izpred nekaj dni po doseženem dogovoru o tretjem bailoutu v višini 85 mlr. evrov predvidevajo, da bo zaradi vsiljenih novih varčevalnih ukrepov letos in v 2016 grški BDP še naprej upadal.

No, da vidimo, kako bodo “kuhali” grško statistiko po sladkem koncu.

%d bloggers like this: