Grčija je kapitulirala pred trojko

Nov predlog sporazuma, ki ga je grška vlada včeraj zvečer poslala v Bruselj, je vsebinsko kopija zadnjega predloga “inštitucij”. Torej vsebinska kopija tega, zaradi česar je Tsiprasova vlada sklicala referendum in na katerem so volilci ta predog večinsko zavrnili. To pomeni popolno kapitulacijo Grčije.

V predlogu je grška vlada pristala na vse zahteve trojke: postopna ukinitev solidarnostne pomoči upokojencem, dvig DDV na 23% tudi za restavracije, ukinitev olajšav za prebivalce na otokih (razen za najbolj oddaljene), pristanek na takojšnjo privatizacijo, odpovedala se je enkratnemu dodatnemu davku na dobiček podjetij. In še več, če je v prejšnjem sporazumu bilo “samo” za dodatnih 8 milijardah evrov (4.3% BDP) varčevanja, prinaša ta predlog kar za 12 milijard evrov (6.5% BDP) dodatnega varčevanja. In v ta namen se je v predlogu vlada zavezala k doseganju primarnega presežka v višini 1%, 2%, 3% in 3.5% do leta 2018. To pomeni, da bo v teh letih morala za toliko zmanjšati javne izdatke oziroma dvigniti davke, kar v času recesije pomeni, da se bo zaradi dodatnega varčevanja BDP še bolj pogreznil v brezno. Če v času recesije privarčuješ za 1% BDP, to približno pomeni padec BDP za 3%. Ali z drugimi besedami, ta predlog Grčijo pošilja še globlje v brezno.

In zakaj je grška vlada pristala na tak škodljiv sporazum, (ki so ga volilci že zavrnili na referendumu)? Ker je dobila obljubo, da ji bodo prestrukturirali dolg? (kar sicer v grškem predlogu sploh ni omenjeno). Kar pa ne pomeni, da ji bodo dolg delno odpisali, ker je, kot je lepo razložil Schäuble, to v neskladju z evropskimi pogodbami, pač pa bodo morda podaljšali ročnost, znižali obrestne mere in podaljšali moratorij za odplačevanje dolga. Toda Grčija s tem čisto nič ne pridobi, saj je ročnost že zdaj v letu 2041, obrestna mera je okrog 1% in Grčija ima še nekaj let moratorija, preden bo dolg do EU držav začela odplačevati.

Kaj torej Grčija s tem sporazumom sploh pridobi? Lahko bo ostala v evroobmočju. Najbolj prizadeta mesta naj bi dobila pakete humanitarne pomoči od Evropske komisije. (Je to joke?!) In ECB bo za malenkost odprla pipico izredne likvidnostne pomoči (ELA), da bodo banke spet lahko odprle vrata. Toda večina bank je, tudi če odprejo vrata, že onstran solventnosti. Zrele za likvidacijo. Kdo jih bo reševal in dokapitaliziral ter s katerim denarjem?

Metoda “fiskalnega in finančnega waterboardinga” (glejte sosednji post), s katerim je ECB zadnjih 5 mesecev mučila Grčijo, da bi jo fizično in psihično zlomila, je bila torej uspešna. Trojka je zmagala. Toda ta zmaga je pirova, saj Grčijo pošilja še globlje v humanitarno brezno in čez nekaj mesecev bo Grčijo treba ponovno reševati. Hudo pa nam je lahko za grške prebivalce, kjer bo dodatna doza ubijalskega varčevanja še dodatno uničevala gospodarsko aktivnost in delovna mesta.

6 responses

 1. Preprosto ne drži trditev, da je Grška vlada kapitulirala…. gre samo za novi krog vlečenja pogajanj, ki bodo verjetno na koncu propadla… kar se tiče popuščanja in kapitulacije senzo naslovi, ki so samo na rovaš Bruslja in Berlina – gre za to, da so poslali identični predlog, o katerem so predstavniki Sirize ves čas govorili in sicer zamik odplačevanja glavnic dolgov in obresti na 2017 in zamik izvajanja ukrepov za tri leta in njih uskladitev z gospodarsko rastjo…. že ponoči so iz krogov CDU prihajale informacije, da naj Nemčija takšnih predlogov ne bi sprejela, ker so identični tistim o katerih so se z Grki razhajali.

  Torej zmaga za Sirizo.

 2. Zelo sem vesel, da bo sedaj verjetno prišlo do sporazuma.

  Ukrepi so tudi čisto razumni. Oprostitev DDV za 2.ooo otokov in 25 % državnega proračuna za dofinanciranje manjka pokojninske blagajne ne gre. Enostavno ne gre. Grčija je kar na pravi poti.

  1 % presežka pred obrestmi je zelo malo. Kar je pa za naprej, za naslednja leta, je pa itak vse še stvar pogajanj. Zaenkrat je to projekcija.

  In če se bo Grčija izvlekla (in verjamem in upam, da se bo), bo to fenomenalen rezultat. Za Merklco, za nas, za EU, za EUR, za solidarnost.

  In karkoli poreče Krugman krog, v basket case državi ničesar ne spremeniti, lahko da samo vedno in vedno znova isti rezultat. Pa je čisto vseeno, koliko je dolg / bdp. To je itak samo številka. Friziranje številk, tega je pa bilo v Grčiji že dovolj.

  Pa tudi ne vem, če je to ravno to, kar je Keynes predlagal. Država mora prevzeti vlogo investitorja. Za to rabi denar. Če hoče denar, mora (1.) denar pobrati z davki in (2.) obdržati kreditno sposobnost. To pa potem poveča obseg tega, kar se ustvari (in deli).

  Posebej bi še pohvalil evropske “tehnokrate”. Žalitev je bilo precej. Že zdavnaj bi lahko duo Banana poslali v 3pm. Jaz bi jih. Pa jih niso. Potrpežljivo so čakali, pustili so Grkom, da se malo razjočejo, sedaj pa nazaj na delo.

  • Se strinjam z marsičem kar je rekel g.Seničar, večina ukrepov je čisto smiselna in bi jih Grki morali uvesti, tudi če bi šli na svoje (takrat še posebej). Ostaja pa problem prevelikega dolga, ki ni rešen, ki je bil močno izpostavljen in bojim se, da se investitorjev samo s podaljšanjem in odlogi začetka plačil ne bo dalo več prepričati. Poleg tega, da ni nobene ideje kako ponovno zagnati rast.

   Duh je ušel iz steklenice in mislim, da se ga ne bo dalo več spraviti nazaj .Euro pa je izgubil svoj mojo. Ne gre le za reformo Grčije , ampak cele EU. Povsem se strinjam s Schaublejem: Grčija bi morala organizirano in z vso pomočjo Evrope oditi iz Eurozone leta 2011. Mislim, da bi to okrepilo tako EU kot Grčijo. Podobno kot bi morali Berlusconiju pustiti, da z Italijo zapusti euro 2012. Tako kot je sedaj, tvegamo , da bo EU razneslo.

   Priporočam v branje: Baudalet: Zadnji dnevi evra

  • Tak komentar lahko da samo nekdo, ki nima pojma o makroekonomiji in/ali mu je na prvem mestu ideologija. V času recesije oziroma tako globoke depresije (-25%) zmanjšati izdatke in dvigniti davke po definiciji vodi v zmanjšanje agregatnega povpraševanja (prvo neposredno, drugo posredno) in torej še poglobitev recesije.
   Austerity v času krize nikjer in nikoli v zgodovini še ni prinesel okrevanja. Niti enega primera v zgodovini ne boste našli. Države vedno varlujejo v dobrih časih, ko lahko nadomestijo en vir povpraševanja z drugim.
   V taki situaciji, kot je Grčija, od države zahtevati, da ustvarja primarni presežek (in to do 3.5% BDP) je kriminal do prebivalcev te države.

   Kakšni tehnokrati, kakšno dobro delo?!? Nemočno državo so fiskalno in finančno waterboardali! Dokler ni pristala na še eno dozo “zdravila”, ki jo je ubijalo pet let! kaj je dobrega v tem?

   Ste zmešani?!

   • Vem, Jože, saj imaš prav.

    Vendar pa je konsolidacijo državnih izdatkov in prihodkov potrebno vseeno izvesti, brez tega ni nobene solidne podlage za samostojen razvoj države. V tem delu ima Seničar, pa tudi Nemci čisto prav.

    Zmanjšanje trošenja države, podjetij in državljanov zaradi večjih davkov pa bi bilo potrebno kompenzirati z razvojnim, če hočeš neke vrste Marshallovim planom za Grčijo, ki bi poleg povečanja agregatnega povpraševanja poskrbel še za troje:

    – začel spreminjati to kar je tudi eden od temeljnih problemov, tj, gospodarsko strukturo Grčije,

    – dvignil optimizem ljudi, kar je osnova za kakršnokoli kunjukturo oz.ponovno rast

    – in končno začel popravljati vero v Evropo kot skupnost, ki naj služi razvoju in dvigu blaginje vseh njenih članov.

    Brez “Marshalovega plana” za Grčijo oz. če hočeš nekega pozitivnega programa, ki bo ponujal še razvoj ne samo varčevanje, se bojim, da se bo poleg Grčije razletela še Evropa .

 3. Nekaj ne razumem in kdo mi zna pojasniti polozaj Grcije in vso “zvijanje zivota” zadnjega pol leta na osnovi naslednjega stavka (ce drzi – hipoteticno verjeti zapisu – dejanskega stanja nisem preverjal):

  Če bi Gr­čija za obrambo po­ra­bljala po­dobna sred­stva kot ve­čina dru­gih čla­nic EU in Nata, bi samo od za­četka krize leta 2008 pri­hra­nila to­liko, da bi lahko s tem sama po­pla­čala svoje dol­gove.

  Iz osnov studija ekonomije se spomnim banalnega primera “maslo vs topovi”.

  Originalni prispevek na https://www.dnevnik.si/1042716578

%d bloggers like this: