Vic leta: Junckerjev 300-milijardni načrt

Se mi je zdelo, da se bo iz tega tresenja gore rodila miška. Iz Evropske komisije so pricurljale prve novice, kako si EK predstavlja 300-milijardni načrt financiranja transportne infrastrukture, da bi na ta način v bolehnem evro območju zagnala rast. Načrt je genialno neumen: EK naj bi v sklad prispevala 16 mlr. evrov, 5 mlr. evrov naj bi prispevala EIB in teh skupnih 21 mlr. evrov naj bi služilo kot vzvod, ki bi generiral za 15-krat več naložb zasebnega sektorja (skupaj 300 mlr. evrov).

Gospodom in gospem v EK se je očitno skisalo. Od kod jim ideja, da bo zasebni sektor želel investirati v panevropsko transportno infrastukturo in kakšna tveganja naj bi jim pri tem zmanjšala 20-milijardna garancija EK?!? Ta načrt je mrtev že pred rojstvom.

Edina varianta, ki bi lahko delovala, je izdaja za 300 mlr. evrov obveznic s strani EIB, ki bi jih odkupila ECB v okviru programa kvantitativnega sproščanja. Teh 300 mlr. evrov pa bi služilo kot 50-odstotno sofinanciranje panevropskih infrastrukturnih projektov, pri čemer bi vsaka članica poskrbela za drugih 50% financiranja iz javnih in zasebnih sredstev. Vse ostalo je zgolj izgubljanje časa in žalitev inteligence.

%d bloggers like this: