Genialen način za povečanje BDP: s trgovino z drogo in prostitucijo

Italijanski politiki so v obupu nad mlahavim BDP prišli na genialno idejo, kako povečati BDP: Italijanski statistični urad Istat je napovedal, da bo v izračun BDP za leto 2014 vključil tudi podatke o dohodkih iz nezakonite trgovine z mamili in prostitucije ter tihotapljenja tobačnih izdelkov in alkohola. Na ta način bi lahko BDP dvignili za 1 do 2%, potencialno pa tudi za skoraj 11%.

Opozorili so sicer, da niso pred lahko nalogo, saj bo težko vključevati podatke o teh nezakonitih dejavnostih, ker akterji o njih seveda ne poročajo in ne izdajajo računov.”Koncept tega, kaj je nezakonita dejavnost, pa je odprta za različne interpretacije,” so še dodali v Istatu v sporočilu za javnost. Poudarili so še, da so njihove metode tudi povsem v skladu z novimi pravili Evropske unije.

Po oceni Eurostata bi se zaradi nove metodologije vključevanja sive ekonomije v izračun BDP v državah članicah EU povprečno povečal za 2,4 odstotka – največ na Finskem in na Švedskem (za štiri do pet odstotkov), ter v Avstriji, Veliki Britaniji in na Nizozemskem (za tri do štiri odstotke). Za Italijo pa bi to pomenilo povečanje BDP v višini od enega do dveh odstotkov.

Siva ekonomija, posli, ki potekajo mimo države in brez plačila davka, je sicer že del sedanjih statističnih izračunov v Italiji; zadnjič so jo naredili leta 2008 in tedaj je znašala med 16,3 in 17,5 odstotka celotnega BDP.

Vir: STA

To je seveda zanimiv način tudi za naše politike, kako premakniti BDP iz mrtve točke. Če bi začeli prištevati v BDP tudi okrog 20% sive ekonomije, bi denimo umetno znižali breme javnega dolga. In ker siva ekonomija v času krize narašča hitreje od registrirane ekonomije, bi seveda umetno pospešili tudi gospodarsko rast. Formula je čarobna. To bi lahko bili prvi ukrepi nove vlade, s katerimi bi lahko napumpala svoje rezultate.

Edini problem je, kako bodo izmerili ta “skriti del” BDP. Imate kakšne predloge?

Najlažji način je legalizacija nekaterih dejavnosti…

 

%d bloggers like this: