Jankovićev samomor in nacionalna škoda

Vsi poznate prigodo o žabi, ki čez vodo na hrbtu nese škorpijona. Škorpijon si ne more kaj, da žabe sredi poti ne ne bi pičil in tako svojih možnosti preživetja zmanjšal na ničlo. Enako je Zoran Janković svoje opcije političnega preživetja zakockal v petek. Pred petkom smo, tudi jaz, močno precenjevali njegov mešetarski racio. Toda ni si mogel pomagati. Škorpijon v njemu, gromozanski egotrip, je bil močnejši od racia. Ne glede na razpad vlade in povratek politične nestabilnosti in ne glede na razpad lastne stranke. Janković je uprizoril umor vlade in svoj samomor (kot je lepo sumariziral Rajko Pirnat).

Toda nacionalna škoda zaradi Jankovićevega “umora s samomorom bo relativno majhna, pa še njega se bomo znebili.

Možnih opcij reševanje politične krize je precej, od takojšnjega odstopa vlade do poskusa manjšinske vlade. Toda najverjetnejša opcija je nadaljevanje dela sedanje vlade do predčasnih volitev jeseni. Razloga sta dva. Prvič, hitre predčasne volitve koristijo samo dvema koalicijskima strankama (SD in Desus), DL in “ne-Jankovićevi” frakciji razpadajoče PS pa grozi, da bosta z volitvami zradirani iz političnega zemljevida, zato bosta naredili vse, da do predčasnih volitev pride čim kasneje. V vmesnem času bosta poskušali vse, da okrepita svoj imidž pri volilcih. Zaman. Toda njuni politiki tega ne želijo tako videti. In drugič, da bi upravičili to zavlačevanje, bodo seveda uporabili retoriko minimiziranja nacionalne škode, v stilu: “Hiter razpad vlade bi povečal občutek politične nestabilnosti v tujini in posledični dvig obrestnih mer. Ta vlada bo naredila vse, da ta tveganja zmanjša na najmanjšo možno mero, zato bo nadaljevala z delom do predčasnih volitev zgodaj jeseni“.

Kakšna bo nacionalna škoda te povečane politične turbulentnosti? Ne prav velika. Res je, da se je percepcija politične in gospodarske stabilnosti v času mandata vlade Bratuškove v tujini izboljšala. Toda to ni posledica dobrega dela vlade, pač pa posledica začetka sanacije bank. Rekordno nizka cena zadolževanja Slovenije v zadnjem mesecu (nižja, kot je bila ob vstopu v EU in evro območje) je posledica dveh stvari: splošnega trenda zniževanja rizičnosti perifernih držav evro območja po septembru 2012 in začetka sanacije bank v decembru 2013. Le slednja je izboljšala specifično zunanjo sliko Slovenije.

Toda vlada Bratuškove je, če zanemarimo dvig davkov ter polomijo s prenovo insolvenčne zakonodaje in uvajanjem nepremičninskega davka, dejansko naredila samo to. Ničesar drugega. Nobenih strukturnih reform. Če torej pade vlada, ne bodo ogrožene nobene reforme, saj jih vlada tako ali tako ni nameravala izvesti. Hotela je le preživeti do rednih volitev čez leto in pol. Predčasne volitve bodo sicer nekoliko povečale “deželni rizik” Slovenije, vendar ne zelo močno. In če bo do predčasnih volitev prišlo “kontrolirano”, torej z delujočo vlado do jeseni, kakšnih velikih skokov v ceni zadolževanja ni pričakovati. Poleg tega je MF v zadnjih dveh mesecih izkoristilo zelo ugodno ceno zadolževanja v tujini in si naredilo zalogo likvidnosti, tako da načeloma ne potrebuje svežega zadolževanja v tujini do marca naslednje leto. Refinanciranje zakladnih menic pa bo potekalo večinoma prek domačih bank.

Velike škode zaradi sedanje politične turbulence ob “Jankovićevem umoru s samomorom” torej ne bi smelo biti. Nobene reforme ne bodo ogrožene in tuj denar (vsaj za proračun) ne bo bistveno dražji. Druga stvar je, kaj si lahko obetamo po naslednjih volitvah. Lažni liberalci iz DL in negativci iz PS bodo zradirani, kar je dobro. Dobili pa bomo ojačano komunistično SD in nove komunistične satelite pod vodstvom Šoltesa, kamor bodo strici najbrž priključili tudi Bratuškovo, ter morda še kako liberalnejšo strančico. Izida si ne bi upal napovedovati. Toda na horizontu ni videti neke nove paradigme, ki bi imela vizijo reformiranja Slovenije. Sledi najbrž nadaljevanje starega v novi preobleki.

V sedanji zgodbi je pozitivno še, da se bomo znebili Jankovićevih negativcev. V bistvu združbe oportunistov, ki so v njegovo stranko vstopili, da bi – vsak posebej – naredili kaj zase in čim več škode za javno dobro. Rušili so ukrepe Janševe vlade glede sanacije bank in upravljanja državnih podjetij in nato zrušili še lastno vlado, ki je te ukrepe izvedla. Nihče jih ne bo pogrešal. Jankoviću in njegovim negativcem še počivanja v miru ne moremo zaželeti.

2 responses

  1. 24 let je mimo, in še vedno se nismo naučili treh stvari: 1) da nas socializem pokopava, in nas bo pokopal, tako kot je Jugoslavijo 2) politiki še vedno govorijo z ultimati, namesto da bi v svojih izjavah puščali vsaj priprta vrat 3) nikoli ne odpisuj karizmatičnih ljudi, tako da Zokita ne bi niti pod razno odpisal.

    Pohvalil bi se (pa če mi verjamete ali ne), da sem en mesec pred prejšnjimi volitvami napovedal zmago Zokita, ker se levo sredinsko telo vedno zbere okrog tistega, ki mu najbolje kaže da porazi JJ. In tukaj nima Milan K nič zraven, on nikakor ne odloči volitev. To je mit. Prejšnjič je bil Zoki, še prej dvakrat Pahor, pred tistim so se zbirali okrog LDS. Za naslednje volitve bo izjemno pomembno kje bo JJ, v zaporu ali svoboden kot ptica. Če bo v zaporu, bo levica volila kakor bo. V drugem primeru bo pa še zanimivo. Potrebno bo upoštevati prepričljivost NSI in SLS, da ne bosta sodelovala s JJ….

    Kdo bi znal biti naslednji ‘zbiralnik’ levice? TRS, Solidarnost, IDS,DL… (če ne bo kaj drastičnega) nimajo šans. Ostanejo še Lukšič, Janković, Šoltes in morda Cerar ter Alenka. Če bodo vsi omenjeni imeli enako ‘eneregične’ javne nastope bi podaril zmago Cerarju. Ker pa ne bodo, in vemo komu javni nastopi bolj uspevajo in komu niti pod razno, kdo pritegne in kdo deluje odbojno, Komu ljudje znajo odpustiiti in komu niti pod razno, je pa še marsikaj mogoče. Celo zmaga PS. Ne odpisuj, dokler niso dokončno odpisani. In odpisani bodo znani ob 19:05 na dan (predčasnih) volitev.

    Gospoda Rajka Pirnata cenim, ampak on ni vedeževalec. Spomnim naj, da je pred leti ‘videl’ samo še predčasne volitve, pa smo imeli po tem še dve precej trdni vladi- dokler sta bili.

%d bloggers like this: