Kitajska prevzema vodstvo tudi po velikosti bank

Zadnji podatki, ki jih navaja Economist, kažejo, da ima Kitajska med top-10 največjimi bankami na svetu kar 4 banke. Pri tem ima prvič v sodobni zgodovini tudi največjo banko – ICBC. “Problem” kitajskih bank je seveda v tem, da so v državni lasti – ne morejo propasti, saj jih država vedno znova rešuje. Tudi v sedanji situaciji, ko kitajsko gospodarstvo pestita zmanjševanje stopnje rasti ter nepremičninski balon in balon na kapitalskem trgu. Lahko pa seveda to potegne navzdol Kitajsko kot celoto. To je pa zgolj vprašanje časa. Pri tem tudi centralnoplanski sistem ne pomaga.

2 responses

  1. A se kdo čudi? Če od milijarde tristo-milijonov ljudi vsak da po en evro … Drugače je Kitajska ena najboljših učenk ekonomije Miltona Friedmana. Tudi nastopa v njegovemu dokumentarcu. Kitajci so dobro preštudirali Miltonov ekonomski model, kako se hitro zgradi močno ekonomijo. Očitno jim uspeva. Naredili so pa napako, da niso sprejeli še Hayekovega monetarnega modela. Ko se zgodilo tudi to, bo Kitajska postala resnična super-sila. Verjamem, da se je težko odpovedati političnim elitam, da nebi v celoti zgubile privilegijev. Vendar, dokler so v Sloveniji posmehljivo govorili: “Ne bomo delali za pest riža,” se nam dogaja ravno to.

  2. Še mala opazka o svobodni trgovini. Če se Slovenci tako bojijo Kitajske, ki naj bi z nizkimi plačami domnevno uničevala domačo ekonomijo, zakaj se tako bojijo prostotrgovinskega sporazuma z ZDA? Tam so večje plače in bi se oni morali bati nas?

%d bloggers like this: