Primož Cirman – Ustavite TEŠ 6

V tem času so Slovenijo vodile štiri vlade. Pod Janezom Janšo so v Šoštanju pod budnim očesom Jožeta Zagožna, Ivana Atelška in Petra Kotarja projekt pripravili in pod pogoji švicarskega prava podpisali ključno, 800 milijonov evrov vredno pogodbo z Alstomom. Ta, naključno ali ne, ni vsebovala protikorupcijske klavzule. Pod Borutom Pahorjem sta Matej Lahovnik in nekdanji svetovalec TEŠ Franci Križanič poskrbela za to, da je TEŠ 6 z nakazili več sto milijonov evrov Alstomu odšel na pot brez vrnitve. Pod drugo Janševo vlado je projekt dobil za skoraj pol milijarde državnih jamstev. V času vlade Alenke Bratušek pa je njegovo vodenje spet prevzel Rotnikov krog.

V zgodbi o TEŠ 6 tako ni nedolžnih. Projekt so v ključnih obdobjih tako ali drugače podpirale vse politične stranke, še posebno tiste, ki danes skušajo na njem loviti politične točke. Za nekatere je bil ekonomska baza, druge pa so zanj dvigovale roke v zameno za druge, prav tako energetske usluge. Edina izjema je bil iz državnega zbora izginuli Zares, če pri tem odštejemo Janeza Kopača iz leta 2009. Korito v Šoštanju je bilo vedno dovolj veliko za vse. V postelji »šaleškega lobija« so skupaj spali politiki z leve in desne, lobisti in »stroka«. Njegove lovke so segale v vrhove premierskih kabinetov, ministrstev, poslanskih skupin, HSE, Agencije za upravljanje kapitalskih naložb in »neodvisnih« inštitutov.

A težava za vse je, da ekonomski temelji TEŠ 6 še nikoli niso bili bolj majavi. Projekt je padel pri vseh ključnih tveganjih. Rekordno nizke cene električne energije so v zadnjih mesecih v Evropi domala zaustavile investicije v nove proizvodne objekte.

Vir: Dnevnik

%d bloggers like this: