Kako vas “striže” ZAMP, pa še veste ne za to

Ste lastnik ali najemnik enega izmed 2,600 frizerskih salonov v državi? Potem z veliko gotovostjo Združenju ZAMP  (Združenje avtorjev in nosilcev malih in drugih avtorskih pravic Slovenije) oziroma zasebni družbi ZAMP d.o.o. plačujete avtorska nadomestila za predvajanje vsebin s področja književnosti, znanosti in publicistike oziroma za organiziranje branja in recitacije teh del. Mhm, plačujete, kot da bi opravljali dejavnost kulturnega kluba, vi pa samo strižete in oblikujete pričeske. No, to je način, kako ZAMP striže vas.

Jurij Žurej, nekdanji direktor Urada za intelektualno lastnino, se je lotil raziskovanja ozadja in pravnih podlag in svetuje vam, da nehate s plačevanjem ZAMPu, ker za to ni nobene osnove.

No, zadeve so še bolj “fishy”, saj se Urad za intelektualno lastnino izmika jasnemu odgovoru, ali ste sploh dolžni plačevati. Njihov odgovor je, da ne vedo in da zaradi previdnosti raje kar plačujte. Žurej:

Dne 28.2.2013, smo  v skladu z 18. členom Uredbe o upravnem poslovanju, tudi na Urad RS za intelektualno lastnino (v nadaljevanju Urad) poslali več vprašanj z namenom, da nam morda Urad pomaga in razjasni nekaj dilem. Urad je namreč nadzorni organ in bi moral zelo dobro poznati delovanje kolektivnih organizacij, ki jim je podelil dovoljenje za opravljanje dejavnosti. Predvsem bi moral pri svojem delu zelo jasno in učinkovati nadzirati kaj delajo kolektivne organizacije in preprečiti kakršnokoli nezakonito ravnanje.

S strani Urada smo prejeli odgovor dne 15.3.2013. Odgovor ni podal ustreznih pojasnil in namesto, da bi Urad frizerskim salonom pomagal pri iskanju odgovora na vprašanje zakaj so ali pa morda niso zavezanci za plačilo Združenju ZAMP, Urad tega ni storil. Sami smo želeli rešitve, dobili pa smo odgovor, ki ni ne miš ne tič.

Odgovor, ki sta ga podpisala Mojca Pečar (Mojca.Pecar@uil-sipo.si ) in Janez Kukec Mezek (Janez.Kukec@uil-sipo.si ), po mojem osebnem mnenju ne odgovarja ustrezno na nobeno od bistvenih vprašanj. Še bolj zaskrbljujoče je dejstvo, da Urad dobesedno napotuje frizerske salone, da naj plačujejo navedeni prispevek Združenju ZAMP zgolj iz same previdnosti, četudi morda niti ne bi predvajali navedenih del. Navedeno utemeljijo z obrazložitvijo, da frizerski saloni ne morejo vplivati na to kaj se bo predvajalo in da tako tudi ne morejo vedeti kaj se bo predvajalo in da je edina rešite, da ne predvajajo takih vsebin, da odstranijo radijske sprejemnike iz svojih salonov. V nasprotnem Urad opozarja, da jih bodo sicer ob morebitnem predvajanju vsebin, ki jih ščiti ZAMP, doletele kazni, ki so glede na znesek, ki ga sicer plačujejo ZAMP zelo visoke.

Povedano na kratko. Frizerji, kljub temu da je očitno prisoten sum, da verjetno plačujete nekaj kar ne uporabljate in kar ne bi bili dolžni plačevati, vas država ne bo ustrezno zaščitila. Še več, z navajanjem visokih kazni, ki vam jih lahko naprti država in kolektivna organizacija, vas država želi prepričati, da plačujte ZAMP iz previdnosti, ker nikoli ne veste kdaj vas bo doletela kazen države ali Združenja. Navedba, da odstranite radijski sprejemnik, ker je to edina resna možnost, da ne plačujete Združenju ZAMP je bila podana v smislu: ali si lahko privoščite, da odstranite radijski sprejemnik, ali pa boste raje nekaj malega plačali nekomu, ki do tega ni upravičen in boste imeli mir.

Žurej je šel še naprej in pogledal, katere radijske postaje lahko vrtite na radiju v vašem salonu in kako ustrezno izpeljati postopek odpovedi plačevanja avtorskih nadomestil Združenju ZAMP v vseh primerih, ko ne uporabljate del, ki jih ščiti Združenje ZAMP. Vse navedeno lahko najdete na njegovem blogu.

Res ni treba, da vas striže vsak, ki ni frizer. Ampak ima zgolj odlično idejo, kako na fin način opetnajstiti nič hudega sluteče in vse mogoče in nemogoče regulacije vajene podjetnike.

%d bloggers like this: