Učljivost Bratuškove je zavidanja vredna

Učljivosti politikov nikoli ne bi smeli podcenjevati. Umetnost politike je prilagajanje danim omejitvam. Tako je tudi predsednica vlade Alenka Bratušek po nekaj začetnih nespretnostih kmalu naletela na “reality check” in “hard budget constraints”. Malce komunikacije s tujimi mediji, predvsem pa odziv finančnih trgov v luči nujne skorajšnje izdaje državnih obveznic, je njene sanjaške programske točke skrčilo na povsem enake, kot jih je imela bivša Janševa vlada. No, na koncu je, tako prav sramežljivo, dodala še podtočko o zagonu gospodarstva.

Na današnjem srečanju dogodku SheXO kluba poslovnih žensk družbe Deloitte Slovenija je Bratuškova pravilno zdrdrala ključne programske cilje njene prehodne vlade: “Prioritete vlade so sanacija bank, konsolidacija javnih financ, zagon gospodarstva ter povrnitev zaupanja v politiko in državo“. Bravo! Zdaj ko se je teh programskih ciljev naučila na pamet, jih mora samo še “internalizirati”, torej absolutno verjeti vanje. Težko je namreč živeti in delati razdvojen med intimnimi vrednotami in zahtevami službe.

Seveda pa Bratuškova glede učljivosti na politikov nikakor ni osameljen primer. Podoben “reality check” je pred dobrim letom doletel tudi že bivšega ministra za finance Janeza Šušteršiča, ki je pred prevzemom funkcije pisal, da je proti slabi banki, da je proti dvigovanju davkov, da je davek na sladke pijače neumnost, da statusa študentskega dela ne bi smeli omejevati itd. Po srečanju z realnostjo je seveda vse te točke kmalu opustil in postal goreč privrženec nekaterih, predvsem slabe banke, ostale pa pač izpeljal (morda tudi s stisnjenimi zobmi). Jasno, ker pač veliko drugače v tako težki situaciji sploh ni mogoče delati. Preprosto nimamo luksuza v obliki časa in denarja, da bi lahko eksperimentirali.

Res sem vesel, da imamo tako učljive politike. Še je možnost, da se izognemo bankrotu.

%d bloggers like this: