Bo višji DDV uničil časopise?

Ne vem. Sem sicer ekonomist, vendar si ne upam zelo določno karkoli trditi glede tega. Preprosto ne poznam dovolj tega segmenta gospodarstva, da bi si drznil dati takšno ali drugačno diagnozo. Toda DDV je še najmanjši problem, ki tare tiskane medije. Večji problem so lastne napake oziroma postopna degradacija standardov v branži. Pa ne želim s tem nikogar užaliti.

Najprej o dvigu DDV. DDV je načeloma nevtralni davek, ki se prevaljuje po fazah “produkcije” vse do končnega potrošnika. Dejstvo ali bo dvig stopnje DDV z 8.5% na 20% zadal zelo hud udarec tiskanim medijem ali ne, je torej odvisno od tega, v kolikšni meri je mogoče višji davek prevaliti naprej na bralce. Po mojem laičnem mnenju je cenovna elastičnost povpraševanja pri časopisih verjetno manjša od 1, torej kupci verjetno ne bi drastično reagirali na povišanje cene časopisa za majhen znesek, denimo za 10 – 15 centov. Seveda pa je brez predhodne analize to težko z gotovostjo vnaprej oceniti. Verjamem pa, da imajo trženjske službe pri časopisih tovrstne analize narejene in da lahko z večjo gotovostjo rečejo, kakšen vpliv bo dvig cene imel na prodajo. Če jih nimajo, je čas, da jih hitro naredijo.

Toda morebitni dvig DDV ni glavni problem časopisov. Pa pri tem ne mislim niti na trendno padanje branosti zaradi novih tehnologij in novih bralnih navad, niti na množičen pojav “rumenila” v branži, niti na lastne napake v medijih, ki so se dogajale kot kolateralna škoda v procesu vzajemne tajkunizacije in instrumentaliziranega “političnega uravnoteževanja” medijev pod prejšnjo Janševo vlado. Ne, v mislih imam postopno degradacijo novinarskih standardov v samih medijih.

Miha Mazzini je napisal nekaj odličnih kolumen o prilagoditvi novinarskih standardov na majhne slovenske razmere, denimo v Vukojebini in v Slovenski slavi (delitev slovenskih medijev  na dvorjane, priliznjence in virtualce) ter vsaj še eni odlični o profilu lokalnih TV novinarskih starlet (na žalost je ne najdem na spletu).

Zelo dober primer teh degradiranih standardov pa je na svojem blogu izpostavil Bimbo, ki dokumentira eno tako čisto navadno prepisovanje oziroma metodo copy-paste, ki si jo je privoščil denimo državni Planet SiOL. To je sicer nasploh zelo priljubljena metoda naših časopisov pri “povzemanju” novic iz servisa STA.

%d bloggers like this: