Samo še konec sveta lahko reši evro

Urednik Financial Timesa in kolumnist Spiegla Wolfgang Münchau je prejšnji teden napisal genialno dober komentar o koncu sveta kot edinem rešitelju evra. Tekst gre približno tako: Mayevski koledar se konča letos 21. decembra, kar bi lahko pomenilo konec sveta po tem dnevu. In to je dobro, kajti natančno predvidljiv konec sveta bi v temelju spremenil preference ljudi. Ljudje bi začeli na veliko trošiti, želeli bi še zadnjič videti Benetke, finančni trgi bi pozabili na donose vseh papirjev z ročnostjo več kot 6 mesecev. Prišlo bi do enormnega stimulusa gospodarske rasti in mimogrede bi se končala še evrska kriza.

Natančneje, Münchau pravi takole:

Dieser Glaube hätte enorme wirtschaftliche Auswirkungen, und zwar positive. Man wird sich über den Kurs von Spaniens Zehnjahresanleihen deutlich weniger Sorgen machen, denn alle Anleihen mit mehr als sechs Monaten Laufzeit werden per Definition nicht mehr getilgt. Die weltweite Schuldenkrise ist mit einem Schlag zu Ende, und so ganz nebenbei auch der Euro gerettet. Angela Merkel tritt vor die Fernsehkameras und macht ihre Anti-Krisen-Politik für diese Wunderheilung verantwortlich.

Gleichzeitig kommt es zum größten Wirtschaftsboom aller Zeiten. Die Banken geben endlich wieder Kredite. Niemand sorgt sich mehr um langfristige Solvenz oder Eigenkapitalrichtlinien.

Toda kaj, če se zbudimo 22. decembra in se konec sveta ni zgodil (ker se je pač majevski duhovnik malce zmotil za eno tisočletje)? Nič hudega. Tudi v tem primeru bi bilo krize čudežno konec, pravi Münchau. Svet bi namreč pred tem naredil natanko tisto, česar zdaj iz ideoloških razlogov ni zmožen. V enormni količini bi stimuliral rast in zagnal gospodarstvo. Zaradi nizkih obrestnih mer in zagona gospodarstva bi se južne članice evro območja hitro izvlekle iz hudičeve negativne dolžniške špirale.

Konec sveta se zdi ultimativna rešitev sedanje evrske krize. Vendar le, če dovolj ljudi vanj verjame in dokler se res ne zgodi.

Toda, kot pravi Münchau, ker danes dovolj veliko število ljudi, nasprotno, verjame v butasto pravljico – da se lahko velike države pozdravijo z varčevanjem – se napovedan mayevski konec sveta sploh ne zdi več tako oddaljeno dejstvo.

K temu ni kaj dodati.

%d bloggers like this: