Semoličeva neoliberalna terapija s šokom

Predlog kovinarskega sindikata SKEI, ki ga aktivno promovira tudi največji krovni sindikat, Semoličeva ZSSS, prinaša dolgoročno zelo pozitivne učinke za slovensko gospodarstvo. Slovensko gospodarstvo nedvomno lahko prenese dvig minimalne plače s 430 na 600 evrov. Vprašanje je le, kako hitro in kakšna bo cena, če se to zgodi naenkrat. Sedanji predlog sindikatov pomeni, da bo okrog 20.000 zaposlenih v  trenutku postalo za podjetja dražjih za 40%. To pa pomeni, da bodo podjetja postala še bolj nekonkurenčna in da bomo v roku enega leta soočeni z valom stečajev. Mnoga podjetja bodo v celoti propadla, bolj internacionalizirana podjetja pa bodo pospešeno prenesla proizvodnjo v države s cenejšo delovno silo.

Kot smo lahko videli letos, tudi takšna podjetja kot je nemška Escada, ki proizvaja oblačila z visoko dodano vrednostjo na podlagi tako nizke cene delovne sile, kot je bila zaposlena v Muri, ni več konkurenčna. In ni naključje, da je Escado prevzelo indijsko podjetje, ki si obeta, da bo oblačila z obstoječo blagovno znamko lahko konkurenčno proizvajalo z do 10-krat cenejšo delovno silo v Indiji.

Predlog sindikatov je na dolgi rok, če sem malenkost ciničen, zelo pozitivno usmerjen, saj bo slovenska podjetja prisilil v ekstremno hitro prilagoditev in zaprtje obratov ali celih podjetij, ki proizvajajo proizvode s prenizko dodano vrednostjo glede na ceno delovne sile. Čez 15 let bomo zato imeli v Sloveniji zelo drugačno in bolj konkurenčno gospodarsko strukturo, seveda pa bo to stalo kakšnih 20.000 delovnih mest v industriji ter enak prirast težko zaposljivih brezposelnih. Problemi bodo nastali predvsem v posameznih regijah, ki so manj razvite in ki imajo tovrstno tradicionalno industrijsko strukturo. Za Pomurjem bo vlada tako kmalu prisiljena v sprejemanje interventnih zakonov še za Šaleško dolino, za Koroško, Dolenjsko, Gorenjsko …

S socialnega vidika se mi zato zdita bolj smiselna postopna prilagoditev in postopen prehod na višjo minimalno plačo v skladu z rastjo produktivnosti, kot pa ta neoliberalna terapija s šokom, ki jo predlagajo sindikati. Socialna cena prestrukturiranja bo bistveno nižja. Tudi pogled z ekonomskega vidika pravi, da je za državo ceneje, če podjetja sama postopno dvigujejo plače ter počasi in vzdržno racionalizirajo strukturo proizvodnje in zapirajo nekonkurenčne programe, kot pa če do tega pride v trenutku in če vso breme prestrukturiranja gospodarstva pade na državo. To namreč pomeni višje davke in še večjo dušitev aktivnosti tistih podjetij, ki bodo preživela.

2 responses

 1. …Slovensko gospodarstvo nedvomno lahko prenese dvig minimalne plače s 430 na 600 evrov. Vprašanje je le, kako hitro in kakšna bo cena, če se to zgodi naenkrat. Sedanji predlog sindikatov pomeni, da bo okrog 20.000 zaposlenih v trenutku postalo za podjetja dražjih za 40%. To pa pomeni, da bodo podjetja postala še bolj nekonkurenčna in da bomo v roku enega leta soočeni z valom stečajev…

  Celotni jezikobrusni srenji, ki se napaja s davki in prispevki podjetij, in ima večje plače od 430 € ter trepeta, da bo dvig delavskih plač pokopal gospodarstvo, je treba plače znižati do te mere, da bodo delavske lahko dosegle spodobno raven in podjetja ne bodo ogrožena.

  Všeč mi je

 2. Pozdravljeni!
  Moja plača ne sodi v kategorijo o kateri teče beseda. In si ne znam predstavljati, da na koncu meseca za 174 ali pa 180 ur vestnega dela (kateregakoli) dobim samo 600 eur. Kaj šele manj kot to. Ne le to, da ne bi znala živet in preživet skozi cel mesec, pa mesec za mesecem, preživet sebe in družine s takšnim denarjem, je naravnost ponižujoče poslušat ali brat takšne mantre od ljudi, ki zaslužijo več kot 50- tudi po 100 EUR na uro! Za vodenje, nasvete, in podobne stvari.
  Žaljivo je do delavcev, da si upajo (tisti ki to počno) ekonomisti in drugi izobraženci (sem mag.ekon.z.) zagovarjati, da je plača o kateri pišejo- PLAČA.
  Absolutno podpiram delavce v boju za plačo, ki bo višja od minimalne. Verjamem, da 600 EUR ni pretirana plača. Denimo, da je to ciljna plača.
  Zakaj jih podpiram – naj naštejem 10 razlogov:
  1. ker mora postati delo vrednota- danes ni,
  2. ker se mora delo plačati,
  3. delo mora plačati delodajalec,
  4. sindikat nima prave vloge,
  5. sindikati so sokrivi (zveze sindikatov ker so odtujeni od ljudi-članstva), da je plačilo za delo še vedno socialna kategorija (sokrivi so tudi delavci sami, ker so dovolili, da je tako in si niso izborili plače- vsak posebej in vsi skupaj ),
  6. ker mora biti plača osnovni vir preživetja in ne le eden izmed virov za dosego osnovne varnosti delavcev (poleg popoldanskega dela, itd.)
  7. ker se z miloščino (namesto plače) ne da niti dobro niti produktivno delat,
  8. ker imajo delodajalci vse možnosti, da proučijo kaj se jim splača delat (če ne bodo imeli delavcev v piramidi bo kmalu zmanjkalo tudi za male in velike šefe v piramidi)
  9. ker imajo delodajalci vse možnosti, da iz neproduktivnih naredijo produktivna delovna mesta ter sploščijo svoje silosne strukture (beri odstranijo vso nepotrebno podstrukturo)
  10. ker je skrajni čas, da se uredijo razmere, da ne bo vsak delodajalec reševal svojega punta – kot je bilo to v Gorenju.

  Všeč mi je

%d bloggers like this: