Zakaj hočejo Pahorjevi izgubiti volitve?

Tudi zadnje ankete kažejo, da Janševa SDS, ki je ob začetku volilne kampanje spet prevzela vodstvo po priljubljenosti med potencialnimi volilci, svojo prednost pred drugouvrščeno SD uspela obdržati. In to kljub aferi Patria, ki meče precej slabo luč predvsem na SDS in premiera Janeza Janšo osebno. Zdi se, da pri SD na to nimajo odgovora. Bolj ko se v predvolilnih srečanjih soočajo z Janšo, slabše jim kažejo ratingi. Po eni strani je seveda to posledica Janševe prednosti štiriletnega mandata in posledično njegove večje kompetentnosti v diskusijah o konkretnih zadevah. Po drugi strani pa je to več kot očitno posledica slabe strategije SD, ki se je pustila Janši speljati v igro na njegovem terenu. Namesto, da bi lansirala vzporedno igro na svojem terenu, to je na polju vrednostnih razlik med obema strankama. Samo spomnimo se, kako nebogljeno je deloval Janša pred štirimi leti na soočenjih z Antonom Ropom glede konkretnih zadev. Toda hkrati je vodil široko javno fronto, kjer se je vrednostno diferenciral od domnevnega klientelizma in korupcije tedaj vladajoče LDS. In sebe ponudil kot moralno alternativo.

Zakaj tega pri SD ali opoziciji nasploh danes ne opazimo? Nekako je razumljivo, da so vse tri stranke t.i. levice ljubosumne ena na drugo in se poskušajo čim bolj programsko in tudi sicer diferencirati ena od druge. Nekoliko manj razumljivo pa je, da v LDS in Zares še vedno ne priznavajo prvenstva SD, ki je po javnomnenjskih anketah 3 do 4-krat močnejša in da poskušajo še vedno prikrito podpihovati dvom v voditeljsko avtoriteto Boruta Pahorja. Nenazadnje gredo v to smer tudi javna prikazovanja župana Zorana Jankovića kot možnega mandatarja levice v primeru zmage. To početje na levici ni razumljivo. Še več, je naravnost samomorilsko. Ker bolj kot se diferencirajo ena od druge in bolj kot spodkopavajo kredibilnost Pahorju, večjo relativno težo dajejo SDS in Janši kot voditelju. Dejansko gre vsak glas, ki ga SD izgubi nasproti LDS ali Zares, v korist SDS. In če dobi relativno večino SDS, bo zelo verjetno dobila tudi mandat za sestavo vlade.

Dobro, tudi če osebna nesoglasja ali bedaste osebne ljubosumnosti med liderji na levici onemogočajo oblikovanje skupne predvolilne platforme, ki bi temeljila predvsem na vrednostni diferenciaciji od Janše in ponujanju sebe kot moralne alternative, bi se tega morali zavedati vsaj pri SD. Če si pri LDS in Zares še nekako predstavljamo, da bi se “prodali” Janši v primeru, da bo mandatar, pa je to pri SD bistveno manj verjetno, saj niti njihova volilna baza niti struktura poslancev tega ne bi prenesla. S tega vidika bo SD edina prava osmoljenka teh volitev. Če seveda pod urgentno ne spremeni svoje strategije in taktike v tem zadnjem tednu, ki ga ima še na voljo pred volitvami.

In kaj bi morala SD narediti, da preobrne trende? Ker ima izjemno malo časa, ji preostane le udarna taktika, ki jo je lani tako uspešno uporabila HDZ. Volivcem je treba na zelo učinkovit in povsod prezenten način predstaviti najbolj negativne točke vladavine sedanje koalicije in hkrati sebe predstaviti kot učinkovito alternativo. Glede na to, da je bojevanje z Janšo na področju gospodarskih rezultatov precej tvegana zadeva tudi za ekonomsko bolje podkovane politike od Pahorja, bi ta moral politično diferenciacijo prenesti na polje vrednot, kjer je najmočnejši. Sebe in SD bi moral predstaviti kot moralno alternativo Janši.

Predstavljajte si, da ste povprečen volilec, ki je iritiran z metodami vladanja sedanje vlade ter klientelizmom in korupcijo, ki sta se razrasla pod njo, hkrati pa je zbegan z medlostjo in neenotnostjo alternativnih možnosti zbire. Jasno, zaželeli si boste jasne in odločne alternative. Torej, predstavljajte si, da ste – tako zbegani – naslednji teden od ponedeljka do nedelje nenadoma soočeni z vsepovsod prisotnimi velikimi jumbo plakati z naslednjimi vsebinami:

Plakat št. 1:

Sedanja vlada je zamenjala večino direktorjev s strankarskimi ljudmi brez izkušenj.
Socialni demokrati ne bomo zamenjevali direktorjev.

Plakat št. 2:

Sedanja vlada je iz javne televizije naredila piarovski servis vlade.
Socialni demokrati si želimo verodostojne javne televizije po vzoru BBC.

Plakat št. 3:

Sedanja vlada je pod mizo prodajala podjetja.
Socialni demokrati ne bomo prodajali premoženja davkoplačevalcev pod ceno.

Plakat št. 4:

Sedanja vlada je neposredno kontrolirala Petrol, Triglav, NLB …
Socialni demokrati bomo pustili, da podjetja sama odločajo o svojem razvoju.

Plakat št. 5:

Predsednika vlade Janeza Janšo so dobili, da je svoj govor prepisal od Tonyja Blaira.
Socialni demokrati ne bomo kradli!

Plakat št. 6:

Sedanja vlada je za nakup vojaških oklepnikov namenila 276 milijonov evrov.
Socialni demokrati bomo namesto za vojaško opremo denar namenili za zdravstvo in šolstvo.

Plakat št. 7:

Policija in tožilstvo so gledali stran od korupcije pri nakupu patrij.
Socialni demokrati si bomo prizadevali, da policija in tožilstvo opravljata svoje delo.

itd.

No, tudi če niste samo povprečen volilec, verjetno ob teh sporočilih ne bi ostali neprizadeti. Torej zakaj pri SD tega ne naredijo? Zakaj hočejo Pahorjevi izgubiti te volitve?

Disclaimer:
Nisem niti član niti simpatizer nobene stranke, se pa zavzemam za spremembo metod vladanja in za bolj učinkovito upravljanje z javnimi zadevami.

33 responses

 1. jst tud ne vem..

  mogoče računajo na resne tečave vladajočih po volitvah in predčasne volitve..samo to se mi sploh ne zdi potrebno.. lahko bi že zdaj zanesljivo zmagali..vse imajo v rokah..

 2. Profesorski predlog plakat, ki so prevec sofisticirane za povprecnega volilca. JJ se 4 leta ucil, Pahor deluje kot vajenec. Patria ni omajala JJ in jaz ne vidim tezjo moralno temo.

  Dislaimer: Sledim angleske in americke volitve od leta 1970.

 3. Preveč komplicirano in preveč naivno. Najbolj udarno za SD bi bilo, da se združi z Lipo, novi predsednik pa postane Peče. S tem ubijejo več muh na en mah: glasovi od Lipe ne romajo v gnojno jamo, Peče pa kot izjemen retorik (baje, po strokovni oceni Igorja Ž. Žagarja) v karton stisne tudi visokega Golobiča. Prijazna punčka iz LDS se kot spodobna dama umakne iz boja, in voila, Slovenija dobi enotno opozicijsko stranko, ki uspe premagati Nepremagljivega.

 4. zakaj bo JJ zmagal?
  1) Čisto preprosto se mi dozdeva, da je plakate že uporabil JJ (klientelizem, korupcija, transparentnost; to je hudo podobno). Zadeva ne bo šla.
  2) Zdrav razum pravi, da JJ nikakor ni vpleten neposredno v Patrio. To je velika neumnost, je pa preusmeritev teme iz tajkunov na orožarstvo (tukaj je JJ najbolj ranljiv). No, glede na hudo sporno privatizacijsko prakso se orožje z osamosvojitvijo lažje opraviči na srečanju športnega društva ob atomik harmonik in z odličnim M. Zverom, kot dežurnim rokovalcem, kot tajkunizacija, prišli s prazno malho in pograbili evrsko milijardo. In to je to, tukaj imajo strategi SDS prav. Svoje primakne Mićo Mrkaić dnevna filozofija intelektualca in spretnost Virant uprave pa je spekter volilcev pokrit.
  3) A mora biti točka 3. Ne, iz obeh zgoraj je razvidno, da JJ mora zmagati, saj prav nobena stranka (ne levo, ne desno, ne gor, ne dol) ni uspela ponuditi “sonce, razum in srca”. Nobena ne ponuja posamezniku dnevnega občutka, saj sem se znašel. Nobena alternative tistemu, kar smo se naučili v SFRJ, ki se sliši, kaj mi bo izobrazba, ko pa navišji znanstvenik dobi plačo načelnika gasilske brigade (varnostni inženir, npr), v službi malo počivam za popoldanski fuš, imam pravico do od boga danega števila otrok, ki ga mora zastonj nahraniti in vzgojiti šola, imam pravico do kurjenja drv, saj to ni uničevanje planeta in čistega zraka ampak moderno “biomasa” varovanje okolja, imam pravico svetiti v nebo in zganjati hrup do zore ob tretjem rojstnem dnevu tretjerojenca, ker sem v demorkaciji, imam pravico da sem dva meseca na dopustu, en mesec še na študijeskem in tri na starševskem, imam pravico do penziona, ki mi omogoča nakup 5 metrskega SUV,…
  A se razumemo SDS je stranka, kik uspeva povedati volilcem kar ti hočejo slišati. Ali lahko temu sploh konkuriraš? Izjemno težko. Lahko, vendar le s popolno poštenostjo. In nesposobnost odgraditi se od tajkunov, nesposobnost priznati lastne napake, nesposobnost ponuditi “solze in znoj” ter slabe novice o okolju in realnosti prenaseljenosti mladim lačnim starševstva, ki jim osmisli življenje za “sonce, razum in srca” v prihodnje je recept za ohranitev stanja.

  Zmaga JJ je na pladnju. JE posledica spretnosti trenutno najbolj karizmatičnega politika in je posledica alternativ, ki so “Deja vu”. zakaj pa naj bi volil nekaj kar je že bilo in sem spreminjal pred štirimi leti? nak, na naslednjih volitvah pa se naj alternativa le pripravi z dobrimi programi in jasno vizijo, kako bo s poštenostjo. Do tedaj pa, Patria je recept za poraz, tako neskončno naivno se tajkuni ne zamegljujejo in janković vsekakor izgleda kandidat SD in ne LDS (programsko najbližje SDS!) ali Zares (premočen Golobioč za takega sopotnika).

 5. Povprecni slovenski volivec je upokojenec, ki ga zanima samo njegova pokojnina. Ce ne bi bilo sedanje vlade, ki je takoj na zacetku mandata spremenila sistem usklajevanja pokojnin v prid upokojencem, bi slovenski upokojenci dobili se manj, kot dobijo zdaj.

  Povprecni slovenski volivec je zaposleni – ne glede ali dela za tekocim trakom ali v pisarni -, ki gre vsako jutro z muko v sluzbo, ker pac potrebuje placo, zivi in misli samo od danes do jutri po sistemu bo ze kako. Otroci bodo ze nekako naredili solo in se nekako znasli. Ce je star vsaj 50 let, misli samo, kako se bo cim prej upokojil.

  Inteligenca molci, oglasajo se le redki posamezniki, ki zaradi molka in nepodpore vecine vse bolj postajajo vesoljci.

  Kaksna je prihodnost taksnega naroda, a jo sploh ima?

 6. “Socialni demokrati bomo pustili, da podjetja sama odločajo o svojem razvoju.” Floskula o podjetju kot entiteti, neodvisni od svojih lastnikov. Če bi imel JPD svoj doo, pa recimo ne bi bil direktor v njem, bi mu pustil, da samo odloča, kaj bo počelo?

 7. JpD,
  plakati in dejstva, najbolj poenostavljena, transparentna, logicna in resnicna – so dobra stvar!

  Jaz upam, srcno upam, da jih JJ ne bo odnesel tako zlahka, le vsi, ki mu nismo naklonjeni, bi morali angazirati vse svoje prijatelje, znance, ljudi, ki cutijo kot mi in zaradi lenobe oz – itak so vsi isti – ne gredo na volitve.

  SDS se bo se kako organiziral, pa morda bodo se z priznic kaj rekli, brezplacniki so tako JJ -jeva trobila-, zbor za republiko mitingasko preseravanje VECNI SMO, kaj nam pa morete? mi smo na oblasti in oblast je nasa- da se uprejo tej vsesplosni histeriji, da je SDS ze zmagovalka volitev!

  Figo je, vse je se odprto, Aznar je izgubil dva deneva pred volitvami zaradi ene same lazi in so mu ankete dajale absolutno zmago.

  Intelektualci pa, tisti s plombo na mozganih, ki pristajajo na dogme in na dejstvo brezmadeznosti brezmadeznega – zame niso intelektualci.

  duh, ki dvomi, isce, se sprasuje, hoce boljse, na te bi morale staviti politicne kampanje, na ljudi, ki bodo z znanjem in razgledanostjo gradili Slovenijo, ne pa s strankarskim ritoliznistvom in patrijsko pokornostjo nezmotljivemu.

  Tu bi bili mladi, studentje, novopeceni diplomanti, svezi- se ne ukalupljeni duhovi- steber novega volilnega telesa.

  Namsto sovov na televiziji vec predavanj na univerzah, osebna srecanja s krajani, pristen stik z njimi, vsak volilec je tukaj neprecenljive vrednosti.

  In iz bedaste mnozine preiti v ednino, zgolj politik, ki sprejme odgovornost v 1. os ednine – je lahko garant postenosti ( pa niti to ni nujno)

 8. Predvolilne obljube lahko funkcionirajo samo, če jim kdo verjame. Mogoče SD-ju nihče ne verjame, da bodo res naredili stvari, ki jih gospod P.Damjan predlaga v prispevku. Od 7 obljub lahko verjamemo edino št. 2 – SD si želijo javno televizijo po vzoru BBC.

  Večji problem je, da je naša demokracija pred velikimi izzivi – vsi smo talci upokojencev, sindikatov in borcev za ohranitev najrazličnejših privilegijev. Pomislimo, s kakšnim upanjem je bila pospremljena zmaga SDS 2004. Veliko ljudi se je priključilo, da bi sodelovali pri prenavljanju družbe, prekinjanju s starimi vzorci. Potem pa je prišlo do strašanskega revolta, katerega “povod” je bila EDS, v osnovi pa je šlo za to, da je Janša (podprt s strokovnjaki in podjetniki Damijanom, Mrkaičem, M.Gantarjem, J.Jakopinom itd.) hotel prevečim interesnim skupinam naenkrat odpraviti monopolni položaj, zaradi katerega na račun drugih živijo bolje. Sindikati, študenti, šolniki, zdravniki, notarji, projektanti in številni priskledniki, ki so služili s posli državnih podjetji in projektov, so se zbali za svoje ugodje.

  Takšen je bil začetek mandata in od takrat naprej gledamo samo še neprestan in totalno zagrizen boj vseh teh interesnih skupin z vlado. Namesto, da bi imeli resno upravljanje s skupnimi zadevami in soočanje mnenj, so diskusijo narekovali razni Semoliči, Ropi, Grimsi in podobni razdiralci. Vse to ni rezultat “sloga vladanja” ali “napačnega razumevanja, da vlada dobi državo v last”, kot marsikdo zdaj to prikazuje, ampak nesprejemanja drugačnih pogledov na preteklost, sedanjost in prihodnost.

  Vzemimo npr. gibanje proti “revidiranju zgodovine”. Zakaj pa ne bi smeli “revidirati” zgodovine? Izpostaviti podatkov in dejstev, ki doslej niso bila znana in postaviti novih tez, novih interpretacij? V pravem intelektualnem okolju takšne prakse bogatijo, ne pa ogrožajo.

  Skratka, naučiti se moramo predvsem sprejemati in soočati argumente, ne pa predsodkov.

 9. Beduin, ko takole pljuvaš po Semoliču, se spomni, da slovenska gospodarska rast temelji na konkurenčnosti izvoza, slovenski sindikati pa so odgovorno v zakup vzeli realno zmanjšanje plač po nemškem vzoru. Kaj to pomeni za stroške na enoto dela in konkurenčnost izvoza ti verjetno ne rabim narisati, ane? Toliko o tvojih predsodkih.

  Velekapitalisti, ki so svetovali Janši, pa se ukvarjajo s tem, kako čim prej svoje premoženje spraviti iz države. Mrkaić jo je že podurhal v ZDA, od koder pridiga o prednostih tržnega kapitalizma, seveda bogato podkrepljen z dotacijami kot uslužbenec mednarodne birokracije.

 10. čakajte malo, ga.Dragica – če misliva istega Aznarja, potem je, kolikor jaz vem, izgubil zaradi terorističnega napada na Madrid, v katerem je bilo na desetine mrtvih, vzrok pa vojaki v Iraku.

 11. Kopiram zaradi komentiranja.

  Ervinator: “Preveč komplicirano in preveč naivno. Najbolj udarno za SD bi bilo, da se združi z Lipo, novi predsednik pa postane Peče. S tem ubijejo več muh na en mah: glasovi od Lipe ne romajo v gnojno jamo, Peče pa kot izjemen retorik (baje, po strokovni oceni Igorja Ž. Žagarja) v karton stisne tudi visokega Golobiča. Prijazna punčka iz LDS se kot spodobna dama umakne iz boja, in voila, Slovenija dobi enotno opozicijsko stranko, ki uspe premagati Nepremagljivega.”

  Kolk si pa ti dobronameren človk! In v čem bi bila tvoja korist, če SD popušijo? Aja, v tem, da bi še štiri leta lahko plačano drek mešal na forumih in se počutil varnega za prepovedane dejavnosti, ki si jih storil (SAJ KOMENTARJI, KI JIH PIŠEŠ NISO EDINO, KAJNE in imaš še druge na vesti?).

  GLEDE VOLILNIH MOŽNOSTI pa lahko ponovim le to, da jih bedaki morajo desetkrat dobiti za ušesa in trikrat po denarnici, da se za kratek čas malo spametujejo. In k temu dodam, da se pametni morajo na bedakih, ki nastopajo v strnjenih vrstah, opeči vsaj trikrat, da se zčnejo združevati v okviru pameti in ne egoističnih osebnih interesov.
  Ljudje s prepričanjem pa so vedno saj malo neumni – TO JE KRUTO DEJSTVO.

  MODERATOR: Strpno in pametno, ni vsak zapis žaljiv, ki tako zgleda na prvi pogled. In ni rečeno, da se ne drži teme, če imamo mi slepo pego.

  Lep dan vsem!

 12. Ne, ne, beduin, ni tako enostavno.

  Na cetrtek je bil v Madridu na Atochi ( glavni zel.postaji) in nekaterih perifernih zeleznicah atentat,

  PP (ljudska stranka, z Aznarjem, ki je vladala) je krivdo pripisala nemudoma baskovski ETI, dala v eter nekaj negotovih izjav in kvazi dokazov, opozicija s socialisti – veliko je pomagal tudi Solana v Bruslju – pa je insinuirala, da je zadaj teroristicna organizacija Alkaida.
  V petek je imel Aznar se vecinsko mnenje na svoji strani, v soboto je imel mnozice demonstrantov na ulicah, saj mu je opozicija uspela -trhle izjave in lazno vztrajanje, da gre samo za Eto, vzeti adute iz rok, da lazljivca ne bodo volili!

  V nedeljo je zmagal Zapatero, ki je bil popolnoma nepripravljen za zmago, saj je PP vodila, ampak dalec vodila pred socialisti.

  IN SE DANES NI DOKAZANO, ali je bila za atentati Eta ali Alkaida, vecni spori in insinuacije, da so bili nekateri socialisti za atentati.


  lazi, v katere je bil ujet JJ v zadnjih dneh, bi morala opozicija mnogo bolj izpostaviti in graditi na tem, da ce se laze pri podatkih in izjavah, ki so preverljive in vsem dostopne, kako se mora sele lagati o stvareh, ki jih ne moremo preverjati od danes do jutri.

  on pa se lepo dela brezmadeznega in visi na vratu Kosu, namesto, da bi tozilstvo viselo na vratu njemu in podkupovenjem in raziskalo, kaj je zadaj.
  In cel svet gleda na Finsko kot na zadnjo bilko resitve, ce JJ-ja odnese.

  Toliko napak je napravila ta oblast, da bi jo po izteku mandata morali postaviti – za krsitve zakonodaje – pred sodisce.

  PS In se na nekoga bi morala staviti opozicija: na ZENSKO.
  Pahorjeva ekipa bi morala imeti vsaj polovico zensk, da bi tej macisticno -klerikalni oblasti dala dejansko alternativo napredka, vse vec zensk je izobrazenih in bolje izobrazenih od moskih in zenska s svojo drugacnostjo NUJNJO in sama po sebi ze nosi spremembe v vrednotenje zivljenja in sveta.

  Namsto senilnih dedcev – sposobne in izobrazne zenske!

 13. Če SD popuši, se bo ustrezno bolje odrezala Zares. To pomeni obilo hrane za pisanje v naslednjih štirih letih.

  V Zaresu grejo z demagogijo do maksimuma in so tudi simbolno (s plakati) daleč najpodlejša stranka. Razlika med Zaresom in drugimi strankami je, da v Zaresu tudi akademikov z najvišjimi znanstvenimi nazivi ni sram uporabljati poceni demagogije (recimo, včeraj je Gantar rekel, da nek odsek na Gorenjskem še ni odprt, ker Žerjav ni Gorenjec; Virant mu je odvrnil, da bodo poslej avtoceste odpirali zakonito; pod vsemi vladami LDS in še letos do poletja so avtoceste in tunele odpirali nezakonito).

  Ampak dobro, politiki so pač plačani, da pred kamerami suvajo pod pas, čeprav se takoj zatem skupaj odpravijo na pivce in viski. Večji problem so skrajneži, kakršna je ldsovka Dragica, ki vse drugače misleče neposredno ustrahuje in poleg tega do zadnjega žali vse pripadnike klasičnih religij.

  Opozorilo za administratorja: početje te bruseljske sramote je kaznivo, podobno kot je kaznivo zlonamerno in ponavljajoče obrekovanje njenega steklega prijatelja Brumna.

 14. Za Pahorja je to tvegana igra.

  Prvič bi jim SDS lahko vrnil s primerjavo kazalcev njihovega mandata in mandatov vlad v katerih je bil SD.

  Drugič pa je popularnost Pahorja izhajala iz njegove nekonfliktnosti in usmerjenosti v doseganje ciljev. Ko je bilo treba cilje konkretirizrati je bil rezultat pičel, skrajna linija SD (Cvikl & korhotes) pa je prevzela metode kolerične kampanje od LDS in Zares. Pahorja je na soočenjih pokopalo to, da je šel v konflikte in napade potem, ko se je štiri leta kazal kot boljši od nekdanjih LDSovcev. Izvisel pa je z izključevalno zavezo, da ne bo šel v koalicijo z Janšo.

  Projekcija učinka: ti plakati bi bili razglašeni za negativno kampanju, Janša 2%, Pahor -2%.

 15. Meni se zdi, da je dokaj presenetljivo, da ima opozicija še vedno znatno podporo. In to brez nacionale televizije, brez brezplačnikov, brez velikih sredstev. Ne verjamem, da bi dosegla več z bolj agresivno kampanjo, ker tisti volilci se itak bolj na mestu pri SDS in SNS, kjer ljudi dandanes postavljajo proti zid. Kakšni so pa križna gibanja med strankami? Recimo med SD in DeSUS. Slednja obljublja danes več denarja upokojencem, ko je ves mandat vztrajno kupovala oklepnike za 278 miljonov.

 16. Ervinator- sam sem padalec in naivec? še sanja se mi o čem se to osebno zmerjate? a to pomeni, da govorimo s človekom, ki mu je enosmerno komentiranje na Forumih res služba? Ali razumem narobe? Pa saj se pogovarjamo samo o političnih nasprotnikih. moje mnenje o ex članih komunistične partije pa je itak znano. še cenzuriran sem bil zaradi naštevanja članov komunistične partije jugoslavije – na razgledi.net sem bil obsojen verbalnega delikta, ker sem napisal, da je JJ bil član komunistične partije Jugoslavije? ja, in? sem pač nasprotnik komunizma. 🙂
  seveda nisem prepričan, da bo odgov or prišel in, da bo tole sploh objavljeno. tako so pač časi.

 17. Ervinator: geslo za vpis mi je bilo skedenj – ti si očitno nadstropje nižje na trdnih tleh.

  Bom v tvojem stilu vprašal: si posebej plačan, da črniš dns, ki ena od redkih zapisuje na forumih stvarnost in ne fikcij? Ali ti je naloga črniti vse “koke”, ki si upajo napisati svoje mnenje? Ali … ali pa morda nosiš v sebi zamere, ker ti mazanje dragice že kar nekaj let ne uspeva in vedno znova doživiš svojim lažem primeren konec posameznih diskusij?

  V uvodu in na prvi pogled zunaj teksta bi bilo to dovolj in moderatorju bi dal v razmislek le dejstvo: ali želite komentatorje, ki v nedogled spotikajo in pišejo režimske “resnice” ali so morda vsaj v takšni meri dobrodošli tudi komentatorji z lastnimi razmišljanji, ki so ob tem posledica dejstev in ne naročene propagande (ne gledati na to kot na grožnjo, ker to ni: vsekakot si bom pa ta tekst kopiral, ker ga bi bilo škoda za to, da izgine v megli interesov in strahov).

  In še neposredno o temi. VSAKA POLITIČNA STRANKA, KI IMA DOVOLJ MODRO VODSTVO, SE MORA BATI PREVZETI RESNICO VSEH LAŽI, KI JIH JE USTVARILA TRENUTNA OBLAST, KAJTI EDINO, KAR TA OBLAST RES DOBRO OBVLADA IN ZNA, SO INTRIGE IN KOPIČENJE TER NALAGANJE SVOJIH NAPAK IN GREHOV NA TUJA PLEČA.

  Mislim, da je zdaj pa kar dovolj.

 18. Kopiram:

  ERVINATOR:Ampak dobro, politiki so pač plačani, da pred kamerami suvajo pod pas, čeprav se takoj zatem skupaj odpravijo na pivce in viski. Večji problem so skrajneži, kakršna je ldsovka Dragica, ki vse drugače misleče neposredno ustrahuje in poleg tega do zadnjega žali vse pripadnike klasičnih religij.

  Opozorilo za administratorja: početje te bruseljske sramote je kaznivo, podobno kot je kaznivo zlonamerno in ponavljajoče obrekovanje njenega steklega prijatelja Brumna.

  Bi lahko kdo od sodelujocih pokomentiral to izjavo Ervinatorja?

  Mislim, da se bolj diskvalificirati ne morejo ljudje, kot se, ko pisejo zalitve na tako nizkem nivoju.

  Komentar pa bom shranila in ga poslala varuhinji za clovekove pravice.

 19. Dragica, ni problem ravno v tem, da pravih dokazov za Jancevo krivdo ni na obzorju? Vsi verjamemo, da je vpleten, drugače si ne moremo razlagati ne-delovanje pristojnih organov. Ampak samo dejstvo, da se po vsej Evropi ljudje posmehujejo Sloveniji, je točno v odzivu oblasti. Odziv je pač: neumestna sporočila finski vladi in neuma teorija svetovne zarote. Posmehujejo se Sloveniji istočasno zaradi dejstva, da marsikateri Slovenec verjame da je vladin odziv pravilen in verjame da gre za svetovno zaroto.
  Vprašanje Patria ni samo vprašanje pravne države ampak tudi vprašanje zdravstvenega stanja v državi. Tukaj vidimo pač prstne odtise Janeza Jance. Ne vidim, kako bi v takšnih okoliščinah bolj energično tematiziranje afere Patria pripomoglo k zmagi na volitvah. Ervinator ni zanimiv, ima pač primitivno dojemanje sveta, kar je značilno za najmanjše otroke.

 20. Niko Brumen, ervinator in vsi drugi, ki pišete o vsem drugem, le o temi članka oziroma razmišljanja ne, počnite to, prosim, kje drugje!

 21. Z vsem spoštovanjem do avtorjev članka in njihove strokovnosti. Ker mi je pač ekonomija španska vas, se ne čutim komentirati nekaj, česar ne razumem. Vendar je tukaj tema o predvolilni kampanji.
  Mislim pa, da je prav, da nekdo replicira tudi nekim ervinatorjem, ki se pojavljajo na domala vseh forumih in neprestano (če razumejo ali pa ne) “terajo svoje”,..in to na način, da resnično človek dobi občutek, da je tudi on plačan za udarce pod pasom, kot politiki, kot sam navaja.
  Le nekaj dni nam je ostalo do volitev. Mediji in politika so zagnali pomp o aferi Patria, (kot da bi bila prva),..tako še do danes nismo bili deležni pravih konkretnih soočenj. Še parlamentarni kandidati se notorično preigravajo o patriji, izvenparlamentarnih strank, oziroma kandidatov pa kakor da ni.
  Mislim, da je v tem trenutku bolj potrebno informirati preprostega človeka (vsaj v tem primeru ima njegov glas na volitvah isto težo kot glas JJ-ja, …)
  Preprost človek ne bere programov. Veliko večjo težo zanj (žal) ima Erjavčeva obljuba, da bo poskrbel, da bodo dvignili pokojnine na 1000 euro!??,..in kakorkoli je to izjavil, upokjenec se bo obesil na njih.
  Največja afera za moje pojme so ravno brezplačniki z dvomljivimi vsebinami, načrtno porazdeljeni na periferije, med ljudi, ki ne srfajo po netu, za časopise tudi, da želijo brati nimajo sredstev, farji jim polnijo glave po svoje, nacionalka pa s svojo bedo, začinjeno z avseniki in španskimi nadaljevanji pa po svoje..in prav ti ljudje bodo jeziček na tehtnici 21. septembra.

  In ker je tema le v kontekstu volitev, apeliram na vsakega posameznika, da opozarja, informira (korektno) ljudi, v svojem še tako ozkem krogu. Ne govorim, da ga mora zavajat, le informirat, zaveden je že tako dovolj.

  Prav tako mi ni jasno, od kod sds-u toliko glasov v anketah, …ni se mi zgodilo, da bi srečala človeka, s katerim sem se spustila v pogovor o volitvah, ki bi bil naklonjen tej vladi in njenemu vodji. Ali poznam res le tiste ljudi, ki so v manjšini,. ali pa z anketami nekaj ni v redu.
  Nekoč sem doživela telefonsko anketo (bilo je ob lokalnih volitvah),..moji odgovori so bili jasni in seveda sem odločno podprla meni bližjo opcijo in ne tisto, ki se je zveličavno ponujala. Na kraju sem spraševalko vprašala,..a je veliko ljudi, ki bentijo kot jaz pa je odgovorila okoli 70%,..rezultati anket so tedaj popolnoma drugače prikazovali,..zatorej sem do anket, kljub njihovi “kredibilnosti” skeptična.
  Spoštovani g. Vojko, morda ni bilo v kontekstu članka, je pa bilo v kontekstu konteksta, zatorej prosim še za malo potrpljenja, nakar se bom (vsaj jaz) spoštljivo umaknila.

 22. Tudi sama mislim, da so prav vsi nasi komentarji vezani na volitve , predvolilni boj se se kako odraza v nasih pogledih na preteklo delo vlade in kako bolj angazirati sile, da pride do kvalitetnih premikov v slovenski druzbi in da smo najbolj moteci prav tisti komentatorji, ki brez dlake na jeziku in strahu povemo tako, kot mislimo.

  Kot je ugotovila ga. Mirjana, citiram:

  Mislim pa, da je prav, da nekdo replicira tudi nekim ervinatorjem, ki se pojavljajo na domala vseh forumih in neprestano (če razumejo ali pa ne) ”terajo svoje”,..in to na način, da resnično človek dobi občutek, da je tudi on plačan za udarce pod pasom, kot politiki, kot sam navaja.

  imam tudi sama obcutek ze najmanj leto in pol, kjerkoli kaj napisem, me popljuva kot steklega psa, na najbolj nizkem osebnem nivoju.
  Izraze o steklini uporablja zgolj on.

  Ustrahovanje in zaljenje komentatorjev, ke se jih posluzuje v glavnem le on, zahteva reakcijo.
  V demokraticni druzbi naj bi vsak imel pravico povedati, kar misli.

  Ce tega niti na portalu, ki najbolj kvalitetno predstavlja napake te vladajoce oblasti, ne bo, ga lahko v tem trenutku zaprete za komentiranje.

  Izgubili ste vojno z ustrahovanjem in z komentarji ljudi, ki jim je to cilj.
  Utisati drugacnost.

  lep dan vam zelim.

 23. Zanimivo, Mirjana, tudi jaz se pogovarjam z ljudmi, ki mislijo in doživljajo podobno kot jaz: medtem ko SDS zatrjuje, da živimo bolje, zame in za ljudi, ki jih poznam, to ne velja.
  Letos sem prvič morala doplačati dohodnino in sicer 120 evrov, do sedaj sem približno toliko dobila nazaj. Za drugega otroka v vrtcu ni prostora, čeprav naj bi bil zanj vrtec brezplačen. Pristala sem v novem plačnem razredu, kjer imam 50 evrov manj plače. In še bi lahko naštevala. Zato tudi jaz dvomim v ankete in ne verjamem, da je toliko ljudi navdušenih nad sedanjimi oblastniki, ki so med drugim tudi dokazali, kako razumejo oblast. Namreč po principu: država, to sem jaz. Da jih morajo Finci učiti demokracije in jim dopovedovati, da se finska vlada ne vmešava v medije in ne vpliva na delo preiskovalnih organov, naši pa se temu čudijo in protestirajo…ter nas blamirajo pred demokratično EU !?!
  Da kljub temu toliko Slovencev namerava zaupati še en mandat tej vladi, tega enostavno ne morem verjeti!

 24. Katja,jaz sem plačal 3500 e.dohodnine,tako,da sem ob60%,odpravnine,ki sem jo nekako izssilil…teh,ki so v torbah nosili denar od prodanega orožjaHrvatom in takega in podobnega masla
  jim ne manjka ,res ne potrebuje ta gnila država,ki sicer na videz
  deluje…elBajuko nas bo tako zadolžil,da bomo še tenko piskali.
  Žilim pa si,da bi bil naslednji zunanji minister Jože Pirjevec .l,p,

 25. @Tomaž Štih – se popolnoma strinjam. Pahor je zadnja štiri leta deloval kot premišljen človek z jasno umirjeno strategijo (vse do napovedi mandatarstva lani decembra). Človek ki ima rešitve za napredek, ki ne bo izključeval nikogar.

  Težava teh plakatov je seveda v tem, da Pahor teh obljub ne more izpolniti, bili bi samo kampanja. Preprosta vzporednica s preteklimi vladami na soočenju bi to tudi dokazala.

  Podpora Janši temelji tudi na frustraciji vseh, ki so bili, ali so se počutili zapostavljene ob vseh vladah levice, njenemu elitizmu, korupciji, elitizmu… Menjave in nastavljanja sedanje vlade vidijo kot uravnoteženost; jo podpirajo in vidijo kot pravico. Isto velja za RTV. Če levica gleda odmeve, se ji enako obrača kot če desnica bere Denvnik.

  Pahor, če bi želel pritegniti širši krog ljudi, bi moral vztrajati na tezi, da Slovenija ne potrebuje uravnoteženosti, pač pa novo politiko, kjer so vsi enaki. To pa sam že v izhodišču negira s tem, da je izključil SDS. S tem pristaja na definicijo ‘naši in njihovi’ in na pojme stare politike.

  Zato ne bo manj korupcije, ne bomo imeli BBCja… Ti plakati so slogani stare politike boja, delitve in strahu. Družba enakih se ne doseže s temi sredstvi, ampak nasprotno, te ideje so posledica prave demokracije.

 26. @jakaspaka:
  Nove politike z Ivanom Janšo ni mogoče začeti in tudi ne sprovesti. “Vlada je postala skrb zbujajoče ihtava. Ni ji dovolj, da njen odnos do medijev na Finskem primerjajo z manirami komunistične Jugoslavije. Ne zadošča ji niti, da je od uradnih Helsinkov dvakrat dobila lekcijo o nujnem samoomejevanju demokratične oblasti v medijih in gospodarstvu. V prizadevanjih, da iz Finske naredi oddajnik, prek katerega bi slovenskim volilcem sporočila svojo resnico o Patrii, je v svojem predvolilnem golažu zažgala še ugled Slovenije na Finskem.” (Dnevnik)

  Nova politka je možna le brez Janše, ne z njim. To očitno opažajo tudi v tujini…

 27. Vseeno – karkoli se že dogaja – bom letos glas dala Borutu PAHORJU. Zakaj? Ker ima edini realne šanse, da premaga J. In ker vem, da ne bo pustil na cedilu zaveznikov z leve. Zato Zares apeliram tudi na Zares pametne in desusovske, ter ostale volivce !!!

  Glas za Boruta, bo glas za spremembo, sicer bo ponovno vlado vodila ista oseba (ok, kakega igralca bo na novo stlačil v koalicijo, vodil pa seveda isto politiko, kot sedaj). Volk narave ne menja, pred volitvami morda le dlako, pa še to se ne trudi dosti, ker vidi da mu kar gre!)

  Dajmo zares podpreti zmago Pahorja !
  Pozdravček in SREČNO
  Petra TD

 28. Se strinjam. Dovolj je bilo delitev, podtikanj, anonimk, iskanja krivcev, obtoževanja…kot da smo v izrednih razmerah! Hočemo politiko, ki nas ne bo vsak dan obremenjevala s preteklostjo in za vsak neuspeh krivila
  prejšnjo oblast. Spomnimo se, da je bil Pahor pripravljen sodelovati v partnerstvu za mir, ker je verjel, da gre za skupen projekt, nazadnje se je izkazalo, da je Janša s tem želel samo utišati opozicijo. Tudi ko je vodil državni zbor, se je Pahor pokazal kot človek dialoga in ne izključevanja. Kot tak bo znal prisluhniti tudi opozicij, upoštevati različna mnenja. Zdaj mu nekateri očitajo, da je premalo bojevit=agresiven, da ne zna izkoristiti položaja in pokazati na napake koalicije. Povedal je, da se ne bo šel umazane kampanje. To je njegov stil. Ali je v mirnem obdobju demokracije res potrebno imeti vlado, ki je kar naprej v boju z notranjimi in zunanjimi sovražniki. Ki se čudi, da finski predsednik vlade nima vpliva na medije, organe pregona in policijo. Ali se nismo oddaljili od ciljev osamosvojitve in se vračamo v razmere, ki vladajo na Balkanu?
  Moj glas gre Pahorju, lahko bi šel tudi Kresalovi ali Golobiču, želim si spremembe !

 29. Pri TV oddaji suočenja se je zelo primerljivo dalo zaznati kateri od kandidatov Janša ali Pahor ima pojma o ekonomiji in o vodenju države, torej ni čudno tudi zavoljo tega Janša vodi na lestvici.Če pa samo pomislim kakšne tipe bi imel Pahor v svoji ekipi me spreleti srh, torej NE za Ropa in ostalo kompanijo,upokojenci in ostali ne pozabljajo.

 30. Dragica, izredno rad berem Vaše komentarje in srčno upam, da zaradi enega Ervinatorja ne boste odnehali. V 21. stoletju ste ženske enakopravne in prav bi bilo, da se vas še več oglaša in tako poudari še podrobnosti, ki jih moški spregledamo. Pa tudi brez tega so Vaši komentarji zelo kvalitetni in zanimivi. Kaj bomo naredili, da bo manj kletvic in balkanskega primitivizma v Sloveniji, pa še ne vem.

 31. Vojko, malo sem razočaran. Po zelo tehtnem prvem odstavku si napisal kar nekaj trditev, ki jih jaz razumem kot navijaške.

  Čeprav sem član Zaresa, sem tudi jaz razočaran nad slabim rezultatom Pahorja in upam, da ga bo v tem tednu še popravil. Ne, nobene folšije ni. In ideja, da bo Zares zgrabila za nekaj ministrskih mest v Janševi vladi, je čista neumnost. Mislim, da še nihče ni tako očitno pred nobenimi volitvami povedal, da ne bo šel v koalicijo, v kateri bi Mate bil notranji minister, kot je to brez rokavic povedal Zares.

  Nadalje, ne vidim, zakaj bi glas za Zares spodkopaval Pahorja. Glasovi za Zares onemogočajo koalicije temelječe na nasilju (ali vljudneje na argumentu moči). Tako ima Pahor več maneverskega prostora da izbira koalicijske partnerje – nas ali koga drugega. Tako da nas prosim poskušaj izpustiti iz navijaškega prerivanja. Raje pozovi tiste, ki niso prišli na zadnje volitve, naj to za božjo voljo vendar storijo. Mislim, da ni veliko dvoma, koga bodo volili.

  Aha, zakaj sem razočaran nad SD-jem. Pahorjevih soočenj nisem gledal (razen malo enega), sem pa gledal mariborske kandidate SD-ja na soočenju na lokalni televiziji. Celo na soočenju proti Mateju, ki je luknjast kot švicarski sir, so delovali uglajeno in brez opozarjanja na vse grozne napake SDS-a in konkretno sogovornika Mateja. To me je hudo razočaralo in bojim se, da je to razlog nezadostni podpori Pahorjevemu prvenstvu in ne moj glas za Zares.

 32. Se opravičujem Vojku. Zgornji odgovor je bil seveda namenjen avtorju članka, Jožetu P. Damijanu.

 33. Agresivnost opazim zlasti v zdajšnji vladi, ki je v preteklem obdobju začel lustracijo po lastnem okusu in se je izogibala vsakršnemu konsenzu. Katja in drugi imate prav. Populističen pristop seveda živi od izrednega stanja, kamor nas je ta vlada popeljala. Zato menim, da je pomirjen nastop SD pravilen. Tisti plakati, kot jih zagovarja jože p. damijan, visijo itak že povsod, le da pod njimi ne podpiše SD ampak Zares. V redu, če ti tak pristop odgovarja, voliš pač bodoči koalicijski partner Zares.

  Mimo teh stilistčcnih vprašanj je treba priznati da na polju programske vsebine, predvolilna kampanja ni prinesla ničesar.
  Nekaj točk:
  Vse stranke so za gradnjo druge nuklearke, nima nobena stranka dodelane strategije za alternativne energente (poglej Nemčijo, Avstrijo, Norveško). Vse stranke nekritično povzemajo stališče biokemičnega in industrijskega kmetijstva, da je treba dovoliti uvajanje genetsko spremenjene hrane, čeprav noben državljan si kaj takega želi; poleg tega naše kmetijstvo ni industrijsko, zato torej nima niti najmanjšega interesa za genetsko spremenjeno hrano (drugače delajo Avstrijo, Slovaško, Svico). Vse stranke govorijo o znižanju davkov; očitno vedo kako lahko drugače financirajo zdravstvo, šolstvo itd. – le dam nam ne povedo? Kot v vseh evropskih državah se tudi v Sloveniji soočamo s problemom večanja socialnih razlik (poglej Svedsko, Norveško). Nastaja, ker delavec nima ničesar od stalno višjih dobičkov njihovih delodajalcev. Kako le nudi pospešana privatizacija tukaj kakšna rešitev?! Ali smo si ogledali privatizacijske “uspehe” drugod? (poglej Anglijo, Nizozemsko). Vse stranke poudarjajo pomen privatnega pokojninskega zavarovanja. Ali ne gre tukaj za skrito privatizacijo, kjer se kritje pokojnin iz državne blagajne preloži na privatno blagajno, ki jo seveda “oplementijo” privatne pokojninske zavarovalnice? In tako dalje.

  V nekaterih predlogih strank sem zasledil sklicevanje na “tuje rešitve”. Morda je najbolj znanatista “tuja rešitev” novi zakon o RTV, ki naj bi se zlgedoval po BBC. Prevečkrat sem dobil vtis, da se spogledujejo nekateri z angleškimi rešitvami, enostavno ker znajo samo en tuj jezik. Druge rešitve jim niso dostopne, ker ne znajo drugih jezikov. (To ni očitek enemu politiku, da ne bo pomote.) Ker smo imeli že enega, ki je prepisal angleške govore, bi upal, da se bodo novi ljudje tokrat raje pozanimali za bolj evropske, manj anglosaške poglede na svet. Ni vse v “shareholders value”, obstajajo tudi evropske koncepte odgovornega poslovanja in sobivanja.

%d bloggers like this: