Namesto Janševe tehnična vlada

Izjava predsednika vlade Janeza Janše, da zaradi izida predsedniških volitev ne izključuje odstopa vlade, je zanimiva z več vidikov. Zelo zanimiva, če ne že kar hudo perverzna, je njegova argumentacija. Janša namreč pravi, da »se je predvolilna kampanja v veliki meri usmerila v obračun z vlado«. Še posebej zaskrbljujoče pa se mu zdi, »da je bilo v času volilne kampanje veliko sil usmerjenih v to, da so slovensko vlado v času pred predsedovanjem EU očrnili v tujini.« Nato pa pribije, da »razmere, ki so na ta način ustvarjene, otežujejo delo vladi tudi pri vodenju rutinskih in običajnih zadev, še posebej pa je oteženo delo pri pripravah na predsedovanje EU

Janša je v vseh treh izjavah naredil hude logične lapsuse. Prvič, ni se predvolilna predsedniška kampanja usmerila v obračun z vlado, pač pa je izid predsedniških volitev pokazal, kaj si javnost misli o delu Janševe vlade. To je bila najbolj dolgočasna predsedniška kampanja do sedaj, šele v drugem delu kampanje se je v ozadju pojavila politična polarizacija javnosti, toda predvsem zaradi dela Janševe vlade v zadnjih treh letih. Če bi Janša deloval bolj združevalno, z več socialnega posluha in manj klientelistično, bi bilo te polarizacije bistveno manj.

Drugič, to polarizacijo je sprožil prav sam Janša, ko je tisti ponedeljek po prvem krogu predsedniških volitev povedal, da imajo nekateri kandidati (Türk) manj zaslug za osamosvojitev kot drugi (Peterle). Najbolj pa je zaostril retoriko prejšnji četrtek, ko se je dal posneti televizijski ekipi ob predčasnem glasovanju, kjer je povedal, da imajo nekateri kandidati (Türk) problem s preteklostjo, drugi (Peterle) pa imajo program za prihodnost. S to izjavo je Janša naredil vse, da bi javnost politično polariziral glede obeh predsedniških kandidatov in z Ruplovo pomočjo še dodatno stopnjeval pritisk na Peterleta, da je zapustil svojo gentlemansko držo iz prvega dela kampanje in se podal v črno-belo osamosvojiteljsko kampanjo. S to izjavo je Janšo javnost prisilil, da se namesto glede obeh predsedniških kandidatov odloča dejansko glede podpore Janši.

In tretjič, le kako bi lahko ta dolgočasna predsedniška kampanja očrnila vlado v tujini? Edina, ki sta poskušala očrniti enega kandidata (Türk), sta Janša in Peterle, ki sta podvomila v Türkovo vlogo junija 1991 v času ženevskih pogovorov. In le kako bi lahko izid predsedniških volitev »otežil delo vlade pri vodenju rutinskih in običajnih zadev, še posebej pri pripravah na predsedovanje EU«?! Kaj pa ima še neizvoljeni predsednik države denimo s privatizacijo ali s sprejemanjem proračuna, in kaj ima še neizvoljeni predsednik države s pripravami Janševih ministrov ter tehničnega osebja na predsedovanje EU? Predsednik države, ta ali oni, bo pač odigral svojo vlogo v programu, ki mu ga bo pripravil državni protokol. Oba, Türk in Peterle, bi odlično, svetovljansko odigrala to vlogo.

Ne, Janša je s svojo eksplicitno podporo naredil vse, da bi Peterle te volitve izgubil. Če tega ni predvidel, bi močno podvomil v njegove analitične sposobnosti in njegovo intelektualno kapaciteto. Bolj verjetno se mi zato zdi, da je to polarizacijo v pričakovanju prav takšnega izida sprožil namerno. Zakaj? Zaenkrat mi padejo na misel trije možni scenariji. Prvič, javna podpora mu je hudo padla, užaljen je, strah ga je projekta predsedovanja EU in raje bi se z Urško sproščal na golfu nekje v Avstraliji.

Drugič, ker je inteligenten, ve, da ima več možnosti za politično preživetje, če v očeh javnosti izpade kot žrtev in ne kot nekompetenten voditelj, kar se zdaj kaže. Do sedaj mu je s sistemom žrtve že dvakrat uspelo »nategniti« javnost, enkrat ob procesu JBTZ, drugič v primeru Depala vas, kjer je sebe kot izvajalca represije nad civilistom uspel predstaviti kot žrtev politične zarote. Zato je Janša tudi tokrat ubral retoriko žrtve, ki so jo mračne sile komunistične kontinuitete onemogočile pri izvajanju njegovega programa, zato bo tvegal bodisi konstruktivno nezaupnico bodisi predčasne volitve. Pa še predsedovanju EU se bo izognil in spet našel čas za golf.

Tretjič, retorika, ki jo je Janša ubral, sicer kaže prav v to smer. Toda politični nasprotniki naj temu ne nasedajo, Janševa volja do moči je premočna, da bi se prostovoljno odrekel oblasti. Če se več ne spomnite, enkrat so ga morali strpati v zapor, da ni postal predsednik ZSMS (1988), drugič ga je moral odstaviti parlament (1994), tretjič pa katastrofalen poraz na volitvah (2000). Janša si bo prej pustil odrezati roko, kot se pa odreči oblasti. Zato je najbolj verjeten scenarij, da gre samo za taktično politično igro, kjer bo po eni strani poskušal disciplinirati koalicijske partnerje, po drugi strani pa v vlado zvabiti Pahorjevo SD. S tem bi po eni strani pomiril javno mnenje in gnojnico razporedil po večjem številu partnerjev, hkrati pa bi s tem zmanjšal tudi možnosti Pahorjeve stranke na naslednjih volitvah. Napake, ki bi jih SD naredila v vladi ter že dejstvo, da sodelujejo v isti vladi kot Janša, bi možnosti Pahorjeve SD ter levice kot celote na volitvah naslednje leto praktično prepolovile. Verjamem pa, da bi Pahor zelo užival v kot zunanji minister v šminkiranju na evropskem parketu v naslednjem letu. Če mu že niso pustili postati predsednik države…

No, ta igra se je šele začela. Verjamem, da bo na koncu ostalo vse v dosedanjih razmerjih, saj se levica ne bo pustila »nategniti« Janši in si naprtiti bremena njegove triletne kontroverzne vladavine. Če se pa slučajno res zgodi – skrajno neverjeten – odstop Janševe vlade, pa je namesto o novi desno-levi koaliciji potrebno razmišljati o t.i. tehnični vladi. Vladi, sestavljeni iz vrhunskih strokovnjakov in politikov, ki bi uspešno izpeljala proces slovenskega predsedovanja EU, hkrati pa bi se stranke v ozadju lahko pripravile na parlamentarne volitve naslednjo jesen. Sicer mi je malce žal za kariero Janeza Potočnika kot komisarja v Evropski komisiji, toda je daleč najboljši kandidat za vodenje takšne tehnične vlade, ki bi izvedla predsedovanje Slovenije EU ter pospešila gospodarske in socialne reforme. Morda bi ga Barroso celo »posodil« Sloveniji za naslednjih 8-9 mesecev. Tudi EU je v interesu, da Slovenija dobro izpelje predsedovanje kot prva izmed novih članic. In le kdo drug bi to lahko izpeljal bolje kot njen »bivši« komisar.

19 responses

 1. Od tebe sem do sedaj pričakoval bolj korektne članke.
  Tole tukaj je grda manipulacija in podtikanje – Janša na primer ni rekel in iz njegove izjave ne moreš izpeljevati, da bo “izid predsedniških volitev otežil delo vlade pri vodenju rutinskih in običajnih zadev, še posebej pri pripravah na predsedovanje EU”. Razdelava možnih scenarijev je sicer zanimiva, vendar po uporabljenih manipulacijah v tem članku vidim, da si za kritiko te vlade neverodostojen. Verjetno te pri tem preveč vodijo osebna čustva.

  Všeč mi je

 2. @ervinator
  Kaj če bi najprej – preden karkoli rečeš ali napišeš – prebral prvi odstavek mojega teksta? Nato pa še enkrat preberi drugi stavek svojega komentarja in videl boš, kje je nastala manipulacija.

  Živel sem v veri, da so Razgledi za inteligentne posameznike.

  Všeč mi je

 3. Hm, delno imaš prav, moral bi biti bolj natančen – moralo bi pisati “razmere, ki so na ta način ustvarjene” namesto “izida predsedniških volitev”.

  Všeč mi je

 4. Razmere, ki so nastale okoli predsedniških volitev in referenduma ter odzivi domačega in tujega tiska češ da so rezultati jasna nezaupnica vladi, so vsekakor veliko breme Janši i njegovi vladi. Predsednik vlade bo ob takih problemih z lastno javno podobo doma in na tujem očitno težko opravljal tudi tekoče zadeve, ki nimajo kaj dosti povezave z minulimi volitvami, kaj šele zapletene zadeve okoli slovenskega predsedovanja EU. Janša je sedaj pod velikim pritiskom in očitno le-tega zelo slabo prenaša. Ali je nastopila panika?

  Všeč mi je

 5. Zdaj pa v jok in na drevo, pa igrače s sabo. Najtežji trenutki pridejo, ko zmagaš, je dejal Napoleon. In tega se mora zavedati vsak, ki pride na oblast. Naj premore vsaj malo časti in korektno odpelje predsedovanje v EU. Morda je le potreben premislek, če se ti ljudstvo upre?! To da ga bo nasadila SLS mu je napovedal že Golobič, ker to izkušnjo ima že LDS. Ob vrlih Grimsih, Drobničih in drugih (P)odobnih je težko delati, pa če se tako trudiš. Ampak vseeno, treba bo zobe stisnit in zadevo speljat. Bo to preveč?

  Všeč mi je

 6. kot student z nikakršni izkušnjami vladanja, kaj šele kaj druzga, bi lahko komentiral tole. Profesor, ta kolumna je na ravni kolumnistov katere ste sami označili za nesposobne. Veliko boljši ste kot profesor.
  Sploh pa ste bli v vladi in tudi sami prehitro obupali, tako da ste izpadli kot majhen otrok ki ne v kaj se spušča in prehitro obupa.

  Všeč mi je

 7. Ah, kakšna tehnična vlada, najboljša rešitev bi bile predčasne volitve (govorim v primeru Janševega odstopa). Slovenija vseeno ni tako pomemben faktor v EU (četudi bo predsedovala), da bi predčasne volitve kakorkoli slabo vplivale na predsedovanje, kvečjemu obratno.

  Všeč mi je

 8. Nič v jok pa na drevo, kot nekateri pravijo. Vlada brez podpore večine nima pravice vladati. Seveda to velja za demokracijo (“vladavino ljudstva”). V meritokratskih sistemih, kot smo mu bili priča še pred približno 20 leti, je to seveda drugače. Strinjam se s tistim, kar sta napisala Boris in Mtei.

  Všeč mi je

 9. Mene pa vse to spominja na neke ne preveč oddaljene čase. Neprestano je bilo govora o notranjem sovražniku.
  Vsekakor nič novega …

  Všeč mi je

 10. V tem trenutku je odstop Janševa najboljša možna poteza. Dejansko ima prenizko podporo v javnem mnenju in nobenih možnosti, da jo obrne na bolje v naslednjem letu. Razumljivo da mu ni do tega, da bi gledal kako vsak, ki ima pet minut časa, onanira po vladi in njem osebno. Objektivno gledano je glede na trenutno stanje gospodarstva situacija z javnim mnenjem popolnoma nelogična. Je pa logična za slovensko družbo. V treh letih bodo sindikati kar dvakrat demonstrirali – ob tem, da tako dobrih ekonomskih razmer ta družba ni videla že 60 let. Kolikokrat so demonstrirali ko so bili na oblasti naši?
  Glede ocene, da je odstop zdaj katastrofa za naš ugled v tujini: to je značilno slovensko pretirano ukvarjanje z lastno podobo, zdaj podprto še s potrebo po dodatnem tunkanju vlade. S tem se v tujini nihče ne ukvarja.
  Če vlada ocenjuje, da je nima podpore in torej ni legitimna, naj odstopi. Bizarne so zdaj želje opozicije, naj “spelje do konca” al pa Golobičeva izjava da “trenutne razmere niso drastične” istočasno pa je v soboto organiziran vseslovenski protivladni shod.
  Ne se sprenevedat.

  Všeč mi je

 11. Beduin, v soboto so protesti proti delodajalcem in ne proti vladi, to so sindikalisti jasno povedali. Je pa res da želijo delodajalci v javnosti ustvariti vtis da bodo protesti proti vladi, saj si bodo tako lepo oprali roke.

  Všeč mi je

 12. Sedanja koalicija ima še vedno večino v parlamentu in svojo vlado. Zaradi izvolitve prof. Turka se razmerja niso kdovekako spremenila, je pa to res nekoliko bolj očitno skozi neaupnico, ki jo je vlada doživela z referendumom. Razlogi, ki jih navaja JJ, za grožnjo z odstopom vlade, so utemeljeni na zelo šibkih, skorajda perverznih argumentih, kar je avtor članka zelo lepo prikazal. Po drugi strani pa gre za čisto kalkulacijo. Do naslednjih volitev vlada ne bo uspela dvigniti javnega mnenja (to je jasno tudi slepcu ne le JJ). Koalicija JJ s Pahorjem je pri trendu padanja naklonjenosti SDS zgolj pobožna želja. Do volitev se lahko SDS, ob sedanji uspešnosti vladanja, zgodi celo boj za uvrstitev v parlament. Razni glodalci, ki so v SDS prišli tekom zadnje volilne kampanije in po njej, si že iščejo novo gnezdo, del njegovih volilcev bo k sebi potegnil Šrot, precej pa jih bo šlo z Jelinčičem. Ostanki SKD že dolgo niso baza za lov novih volilnih glasov, saj jih komaj naberejo zase. Kaj torej preostane Janši. Naj nadaljuje vladanje in tvega obstanek stranke ali naj se zateče k preizkušeni formuli in se postavi v vlogo žrtve, opozicijo pa prisili, da se odloča med tehnično ali začasno vlado. Upam, da Pahor ne bo nasedel in se predčasno povzpel na oblast. S tem bi zgolj ponovil Bajukov poizkus vladanja (resnici na ljubo, bi se tragikomičnosti tedanje vlade zelo težko približal). Mislim, da je prav, da se Janši in njegovim volilcem da vedeti, da so se razmere za vladanje spremenile le v toliko, da so se napake nakopičile in posledice zaznava vse večje število ljudi. Odstop v tem trenutku pomeni beg pred odgovornostjo in premišljeno dejanje s katerim se ne glede na posledice, ki bi jih to imelo za Slovenijo, poskuša rešiti lastno kožo. JJ naj odstopi, vendar naj bo njegov odstop jasno in glasno posledica njegove nespososbnosti in strahu pred neuspehom. Skrivne zarote in temne sile pri tem pač nimajo kaj iskati. Spričo nekompetentnosti, ki jo izkazuje sedanja koalicija, pa zarotnikov JJ sploh ne potrebuje, zadoščajo mu že prijatelji in on sam.

  Všeč mi je

 13. Oj Joze, daj ze enkrat zavrti svoj ekonometricni model in naredi kaksno ekonomsko analizo (politike); res pogresam ekonomista v tvojih clankih. Zame je to s tvoje strani prevec custveno in prevec na ravni vecnih spekulacij, ki smo jih vajeni s strani politologov.

  Je pa res tisto kar pravis glede tehnicne vlade: Slovenija jo ima in jo lahko zelo hitro sestavi in JP je lahko njen vodja. Ampak, a zares mislis, da se Levica ob sedanji “zmagi” pocuti tako strokovno nemocna, da bi si zelela “tehnicnih strokovnjakov”, ki niso dali nobenih resnih volitev?! Zato sem mnenja, da da se JJ-jevo izjavo jemlje prevec emocionalno (kar mi seveda ni jasno, zakaj), saj gre pri njej predvsem za povzrocanje “viharja v kozarcu vode” in – potemtakem – za pridobivanje casa. Pa tudi sicer, bi z ustolicenjem tehnicne vlade, pridobil predvsem JJ. To pa ni v interesu niti Levici, se manj pa Desnici.

  Všeč mi je

 14. ***Sedanja koalicija ima še vedno večino v parlamentu in svojo vlado.***
  Ne verjamem. Kahel Ehjavec z DeSUSom je že zdaj napol v opoziciji, obljubil pa je tudi, da njegova stranka ob morebitnem glasovanju o zaupnici vladi ne bo dala zaupnice.

  Všeč mi je

 15. dejanja štejejo in ne politikanstvo (besede). resen politik reče odstopim in odstopi, vse ostalo pa je nevredno izgube časa, ki jih porabimo za komentiranje. dejanj seveda ne bo. najlažje je narediti situacijo blatno in se prilepiti na dno. higiene v tem dejanju ni.

  Všeč mi je

 16. Mtei, sej ne verjameš tega kar si napisal. Ne gre za to, kaj si o zadevi misliš ti ali pa jaz, ampak kaj o tem misli “javno mnenje”. Preberi časopisne komentarje o delavskih demonstracijah ali pa komentarje o volitvah in referendumu.

  Všeč mi je

 17. janša joka in stoka,ko je bil v opoziciji pa se je spotikal v vsako stvar, ki jo je predlagala vlada.sedaj ko je vse pripeljal v rit, se je pa usral ker je spoznal da ni sposoben pol pizde mlačne vode.niso sposobni voditi predesedovanja eu.ena nesposobna BANDA

  Všeč mi je

%d bloggers like this: