Sarkozy – grobar EU?

V ponedeljek je francoski predsednik Sarkozy “vdrl” na srečanje finančnih ministrov EU, ki je rezervirano le za finančne ministre in ne predsednike vlad ali držav. Ustavil ga ni niti pogovor pri Barrosu, ki ga je poskušal pred tem prestreči z argumenti. Sarkozy je finančnim ministrom raje sam predstavil svoje videnje francoske poti v Paktu stabilnosti in rasti. Da pač Francija do leta 2009 ali 2010, morda tudi do 2012, ne bo spoštovala določil pakta o tekočem javnofinančnem primanjkljaju pod 3% BDP. Ker ima pač bolj pomembne reforme pred seboj. In hkrati še nakazal, da bi morala Evropska centralna banka (ECB) razrahljati svoja preveč toga pravila in da bi na njeno politiko morale dobiti večji vpliv tudi posamezne članice Evrolanda.

Finančni ministri EU so bili osupli, evropska strokovna javnost pa je zgrožena. Čeprav Sarkozy le uresničuje, kar je zagovarjal že v predvolilni kampanji. Sarkozy je intervencionist – kot večina francoskih politikov, toda za razliko od francoskih politikov stare garde (Schuman, d’Estaigne, Mitterand, Chirac) ni tako zavezan k ideji evropskih povezav. Njega zanima Francija, ne imaginarna Evropa. Ne vključitev vzhodnoevropskih držav ali Turčije, ampak Sarkozy, po mojem mnenju, utegne danes predstavljati eno največjih nevarnosti za prihodnost Evrope. Kajti s tem, ko želi razrahljati pravila Pakta o stabilnosti in rasti ter načeti neodvisnost ECB dejansko ruši evropsko monetarno unijo (EMU). Če Francija kot ena izmed treh največjih članic EMU s slabo ekonomsko politiko (preveliko porabo glede na javne prihodke) načenja trdnost evra, je to nekaj podobnega kot, ko je v bivši skupni državi denimo Srbija uprizarjala vdore v monetarni sistem z dodatnim tiskanjem denarja.

Takšne zgodbe, ko ni več spoštovanja skupno sprejetih pravil, ki zagotavljajo stabilnost sistema, se običajno končajo v razpadu sistema. Tudi EMU in nato EU lahko tako končajo, če Merklovi in Junckersu ne bo uspelo umiriti Sarkozyja.

Toda Sarkozy je šele začel svoj pohod, svoj show. Sarkozy je showman in raziskava Le Parisien je pokazala, da vsaj 52% Francozov in Francozinj podpira njegov show-off stil. In Sarkozyjev show se je šele začel…

3 responses

 1. Ocenjujem nekoliko drugače, da ne gre za tako dramatične vplive, čeprav je poseg na videz zelo drastičen. Gre bolj za medijski manever, ki opozarja na novo moč Francije. Cela Evropa danes govori, kaj si je dovolil, doma mu pa ploskajo. Dosegel je svoj namen.

  Ni pa tako proti-evropski, kot morda izpade, pri ustavi je pripomogel do rešitve. Bo pa v bistvu deloval zelo v smeri, da se stvari ne spremenijo, torej, da Francija ohrani “prevladujočo” vlogo v EU. Brown, ki ga edini lahko v konkretnem ustavi in bi to tudi počel, mu tu pri financah nič ne more, ker ni zraven.

  Ostali pa jemljejo kot šopirjenje Francije, vsi se zgražajo, ne bo se pa nič zgodilo. Ni tako miloševičevsko kot izgledo. Bolj spinn of poteze za medije. Javno ga ne bodo napadali, Merklova mu bo pa ustavila prste tam, kjer je najbolj nevarno, vendar nekaj bo iztržil, kot je pri ustavil razrahljal pravila konkurenčnosti.

  Če gre res zares, bi se oglasil Juncker, trenutno je najbolj kredibilni evropski politik. Počakajmo…

  Všeč mi je

 2. Sarkozyija obcudujejo tudi Belgijci – farancosko govoreci del drzave ga obcuduje kot strasnega liderja, kaj si upa in kaksne zascitne politike do svoje drzave se gre.

  Monejeva vizija EU se tako vse bolj oddaljuje in dolgorocno EU nima perspektive, ce se bodo apetiti najvecjih razvijali v tej smeri, drzi.

  Všeč mi je

%d bloggers like this: