Zakaj si zahodne države ne morejo privoščiti, da bi sankcionirale Rusijo glede izvoza nafte?

Robin Brooks (ex- Goldman Sachs, ex-IMF, sedaj glavni ekonomist na IIF), ki ga kot analitika s tehničnega vidika zelo cenim, že skoraj dve leti vodi osebno križarsko vojno proti kršilcem sankcij proti Rusiji. Vsak teden se na tviterju/X vsaj dvakrat “zaleti” v kršenje trgovinskih sankcij (izvoz evropskih izdelkov prek tretjih držav v Rusijo) in preveč mehki pristop EU držav glede sankcioniranja izvoza ruske nafte. V osnovi govori, (1) da EU institucije gledajo stran glede grških ladjarjev, ki so prej transportirali več kot polovico ruske nafte, nato pa prodali ladjevje navideznim lastnikom, ki so oblikovali “skrivno rusko floto”, in (2) da je cenovna kapica na izvoz ruske nafte (60 $/sodček) bistveno previsoka, kar Rusiji omogoča doseganje visokih izvoznih prihodkov in financiranje proračuna (prek izvozne carine) ter s tem financiranje vojne v Ukrajini.

Brooks je res neumoren glede te svoje križarske kritike. No, njegov problem je naslednji. Prvič, če bi evropske države (predvsem Nemčija) dosledno spoštovale trgovinske sankcije proti Rusiji, bi s tem še bolj prizadele svoje gospodarstvo, ki je prav zaradi vojne v Ukrajini in energetskega šoka ter zmanjšanja izvoza v Rusijo itak že v stagnaciji, in doupustile bi, da bi njihov položaj na ruskem trgu povsem nadomestila kitajska podjetja. Vojne v Ukrajini bo nekoč konec, meddržavne zadeve se bodo normalizirale in takrat bo za evropska podjetja izjemno težko pri nazaj na ruski trg in se izboriti za izgibljene tržne deleže.

In drugič, izjemno težko in tvegano je glede izvoza sankcionirati državo, ki ima 10-odstotni delež pri tako kritični dobrini, kot je nafta. Kajti izpad ruske nafte bi pomenil dvig cen nafte in s tem cenovni šok za zahodne države (nafta je input za večino industrije materialov in kot gorivo), medtem ko bi Rusija prek sivega izvoza te količine še vedno izvažala, vendar po višjih cenah, in učinek bi bil kontraproduktiven (kot je bil večino leta 2022). To bolečo zgodbo glede cen nafte so zahodne države že dvakrat izkusile v 1970. letih in nato spet v 2022. Zato so bile ZDA pri dizajniranju cenovne kapice na ruski izvoz nafte tako zelo previdne in so kapico določile nad povprečno ceno ruske nafte pred začetkom vojne v Ukrajini.

Brooksu je to v spodnjem odzivu nič kaj diplomatsko, vendar zelo jasno razložil eden izmed članov tviteraške skupnosti. Se splača prebrati, predvsem pa pravičnikom. Svet pač ni popoln. Nasprotno. Svetu vlada grd/krut realizem interesov velikih igralcev.