Naj Nemčija v procesu varčevanja in iskanja svežega denarja razproda javna podjetja in otoke?

Tisti s spominom dolgim vsaj 13 let se najbrž še spomnite, kako so nemški tabloidni mediji (prednjačil je Bild z mastnimi naslovi) in nato tudi nemška vlada po letu 2010, ko je bila Grčija pred bankrotom, od Grčije zahtevali naj razproda svoje javno premoženje. Med drugim tudi grške otoke (Bild: “Sell your islands, bankrupt Greeks“). Zadeva ni bila smešna, saj je bila Grčija res prisiljena iti v “privatizacijo” (beri: odprodajo) določenega javnega premoženja, kot je atensko letališče, del pristanišč itd.

No, danes se Nemčiji ta nesrečna epizoda vrača v obliki parodije. Nekdanji grški minister Panagiotis Lafazanis, ki je bil član grške vlade v najbolj napetem obdobju neokusnih nasvetov iz Nemčije, danes Nemčiji vrača z enakim nasvetom: nemška vlada lahko dobi precej svežega denarja, če odproda del javnega premoženja, kot so otoki ali podjetja v javni lasti. Nekateri nemški severnomorski otoki, predvsem Sylt, so krasni (priporočam ogled!) in bi najbrž dobro šli v prodajo. In nekatera nemška infrastrukturna podjetja prav tako.

Če je nekdo v razviti evropski državi tako nor, da v času recesije reže javne izdatke, da bi zmanjšal javni dolg (kar je kontraproduktivno oziroma self-defeating iz vidika gospodarske rasti in dolga), potem je najbrž tudi tako nor, da bo svež denar za proračun iskal z enkratno razprodajo javnega premoženja.

Maščevanje se res najbolje servira hladno. Grki so prišli do zadoščenja.

Image