Koliko družbo dejansko stanejo električni avtomobili?

Električni avtomobili (electric vehicle, EV) naj bi bili eden izmed  ključnih dejavnikov za boj proti podnebnim spremembam prek prispevka k razogljičenju prometa (ki predstavlja eno desetino vseh CO2 emisij). Večina držav zato močno subvencionira prehod na EV, in sicer investicije v proizvodnjo EV in ključnih komponent (baterije), proizvodnjo EV, nakup EV, infrastrukturo za EV (polnilnice) in strošek električne energije. Ob tem pa države še določajo deleže EV v skupni prodaji avtomobilov. Vse to zamegljuje sliko, koliko EV dejansko stanejo oziroma kolikšen je dejanski strošek prehoda na EV.

Pred dnevi je konzervativni think tank Texas Public Policy Foundation objavil analizo, ki kaže, da ob subvencionirani ceni EV, ki jo plačajo kupci, vsak prodan EV ameriško družbo dodatno stane še skoraj 50,000 dolarjev v obliki skritih stroškov – 8.984 $ na EV vozilo za davkoplačevalce, 11.833 $ na EV vozilo za tiste, ki plačujejo račune za komunalne storitve in elektriko in 27.881 $ na EV vozilo za kupce avtomobilov z bencinskim motorjem.

Slika 1: Skriti stroški električnega avtomobila v življensjki dobi 10 let

EV 1

Vir: Texas Public Policy Foundation

Analiza ocenjuje, da so na podlagi podatkov za leto 2021 povprečni stroški subvencij za EV, ki jih na koncu krijejo ameriški davkoplačevalci, znašali okoli 8.984 $ na avto. To je predvsem zaradi kombinacije zvezne davčne olajšave v višini 7.500 $ in državnih subvencij.

Infrastruktura, potrebna za omogočanje uporabe EV, ni plačana neposredno s strani lastnika avtomobila. Gre za t.i. družbene stroške infrastrukture za EV, ki odraža dejanske stroške polnjenja EV. Domače in javne polnilne postaje, ki jih uporabljajo EV, močno obremenjujejo električno omrežje, kar povzroči v povprečju za 11.833 $ družbenih stroškov na EV v 10 letih. Te stroške nosijo vsi, ki plačujejo račune za komunalne storitve in za elektriko prek višjih omrežnin in višje tarife za električno energijo v času povečanega povpraševanja po njej zaradi polnjenja EV.

Toda največji strošek, kot ugotavlja študija, pade na kupce avtomobilov na bencin. Gre za to, da imajo proizvajalci avtomobilov stroške s tem, da izpolnijo zvezne in državne zahteve, da izdelajo več električnih avtomobilov, kot bi jih sicer, nato pa te stroške prenesejo na kupce svojih avtomobilov na bencin. Proizvajalec Ford je denimo nedavno sporočil, da z vsakim prodanim EV naredi za 36,000 $ izgube. Te izgube pa mora prevaliti na kupce avtomobilov z bencinskim motorjem. Študija Texas Public Policy Foundation je ocenila, da vrednost teh stroškov, ki jih proizvajalci avtomobilov prevalijo na kupce avtomobilov z bencinskim motorjem, znaša okrog 27.881 $ na prodano EV vozilo.

Spodnja slika pa kaže, da uporaba EV, po upoštevanju vseh subvencij in skritih stroškov, stane 17.33 $, preračunano na ekvivalent galone bencina. Za primerjavo – galona bencina ta teden v ZDA stane v povprečju 3.66 $.

Slika 2: Družbeni strošek uporabe EV na ekvivalent galone bencina ($)

EV 2

Vir: Texas Public Policy Foundation

Ta študija se je, kot se »spodobi« za konzervativni think tank, fokusirala zgolj na neposredne stroške proizvodnje in uporabe EV, zanemarila pa je druge družbene stroške, ki nastanejo zaradi EV. In sicer gre za predvsem za tri vrste stroškov: (1) družbeni okoljski strošek zaradi pridobivanja rudnin za proizvodnjo baterij, (2) družbeni okoljski strošek, ki nastaja ob razgradnji toksičnih baterij, in (3) družbeni strošek proizvodnje električne energije za polnjenje EV, ki ni zajet v ceni elektrike, kot so povečani izpusti CO2 v primeru »umazane« proizvodnje elektrike in stroški razgradnje sončnih panelov in vetrnic v primeru »zelene« proizvodnje elektrike.