Minskyjev moment glede poka balona zahodne podpore Ukrajini?

Paul Krugman je pred desetimi leti odlično označil “Minskyjev moment” v nepremičninskih in kapitalskih balonih, in sicer kot tek zajca v risanki Bugs Bunny čez skalni previs: zajec s polno hitrostjo še nekaj časa teče nad prepadom, nakar pogleda dol in ugotovi, da je nad prepadom, v paniki samozanikanja še bolj zabrca, nato pa zgrmi v prepad. Očitno se enako dogaja Zelenskemu na obisku v ZDA. Najprej je voditelj republikancev v Kongresu Kevin McCarthy (vsled lastne agende republikancev) zavrnil podporo nadaljnjemu financiranju Ukrajine, dokler Zelenski transparentno ne poroča o porabi denarja in o tem, ali lahko z nadaljnjim financiranjem res zmaga v vojni:

When asked about renewed funding for Ukraine in its war against Russia, House Speaker Kevin McCarthy (R-Calif.) said Tuesday he has “questions” for Ukrainian President Volodymyr Zelensky.

“Where’s the accountability on the money we already spent?” McCarthy said, listing off questions he said he will ask the Ukrainian leader when he meets with him later this week. “What is the plan for victory?”

“Look, what Russia has done — invade — is wrong,” McCarthy said. “It’s an atrocity. We want to make sure that ends. I also have always said from the beginning, no matter what the issue is, I want accountability for whatever the hardworking taxpayers spend their money on, and I want a plan for victory.”

Temu sledila eskalacija spora s Poljsko. Začelo se je s sporom zaradi poljske prepovedi uvoza žita in nekaterih drugih kmetijskih izdelkov iz Ukrajine, na kar naj bi se Ukrajina uradno pritožila pri WTO, Zelenski je še povedal, da Varšava s tem pomaga Kremlju, Duda je vrnil, da je Ukrajina kot utapljajoča se oseba, ki lahko za seboj v globine potegne reševalca. Temu pa je sledila popolna eskalacija, ko je poljski predsednik vlade Morawiecki napovedal, da Poljska ne bo več vojaško podpirala Ukrajine, da lahko zapre logistične koridorje za vojaško opremo prej njenega ozemlja in da bo z letom 2024 prenehala financirati ukrajinske migrante v Poljski.

Ameriška administracija še naprej zavrača, da bi Ukrajini poslala lastne lovce F-16 in rakete dolgega dometa ATACMS, kar kaže na to, da ocenjuje, da tudi s tem orožjem Ukrajina ne more preokreniti situacije na bojišču. Pojavile so se špekulacije, da ameriška administracija odkrito zahteva od Ukrajine, da začne z mirovnimi pogajanji s Poljsko, čemur pa naj bi se Zelenski upiral:

Vse skupaj izgleda, da se približujemo Minskyjevemu momentu glede poka balona zahodne podpore Ukrajini. Poljska je lahko outlier, ker ima svojo osebno, zgodovinsko pogojeno agendo z Ukrajino. Balon se bo razpočil, ko bo ameriška administracija dala signal, da je konec. Takrat se bodo vsi v trenutku poskrili in odmaknili od Ukrajine.

Kar je slabo. Ukrajina bi prav od tega trenutka naprej poptrebovala okrepljeno podporo Zahoda. In sicer najprej v pogajanjih z Rusijo ter z zagotovitvijo varnostnih zagotovil tako Ukrajini kot Rusiji. Nato pa z jasno časovnico za Ukrajino glede članstva v EU. Kdor želi Ukrajini dobro, njen dolgoročni gospodarski razvoj, demokracijo in iztrebitev sistemske korupcije, bi moral Ukrajini odpreti časovno okno za vstop v EU. Toda bojim se, da si tega med voditelji EU pravzaprav nihče iskreno ne želi. Videli ste, kako mlačen je bil vrh EU glede vstopanja Ukrajine v EU (bistveno bolj mlačen in nedoločen kot glede vstopa v Nato, kjer je bil pogoj zgolj konec vojne) in lahko spremljate, kako vzhodnoevropske članice EU blokirajo uvoz ukrajinskih kmetijskih izdelkov, kjer ima slednja svojo edino primerjalno prednost.