Štiri strateške napake, s katerimi so ZDA ogrozile svojo globalno hegemonijo

ZDA so v zadnjih nekaj desetletjih naredile štiri velike, ampak zares velike strateške napake, vse kot kolateralna škoda v zasledovanju ameriških gospodarskih in političnih interesov. Prva strateška napaka so bile ameriške investicije in prenos večine ameriške proizvodnje v Kitajsko, in sicer ob podcenjevanju Kitajske in naivni predpostavki, da se bo Kitajska obnašala in uklonila ameriškemu kapitalu in politični moči kot vsaka druga manj razvita država. Kar se ni zgodilo, pač pa so ZDA na ta način nehote Kitajsko dvignile iz revščine in ji omogočile, da je tehnološko dohitela in večinoma prehitela ZDA, gospodarsko jo bo v nekaj letih, ter postala glavna tekmica za globalno politično prevlado.

Druga strateška napaka se je zgodila kot kolateralna škoda ameriške invazije na Irak. Ta je za seboj potegnila dvig cen nafte in plina, kar je omogočilo Putinovi Rusiji, da je po bankrotu leta 1998 vstala iz pepela in se začela gospodarsko in vojaško krepiti. ZDA so tako nehote od mrtvih obudile Rusijo in “naredile Putina”. Od mrtvih so obudile nekdanjega največjega tekmeca.

Tretja strateška napaka je bilo ameriško sprovociranje ruske invazije na Ukrajino z namenom oslabitve Rusije. Predpostavka je bila, da se bo pod vplivom totalnih sankcij Rusija gospodarsko in vojaško izčrpala in se posledično politično sesula. Vendar se to ni zgodilo. Nasprotno, Rusije sankcije niso bistveno prizadele, pač pa so na eni strani omogočile oživitev prej zanemarjene ruske industrije, na drugi so pokazale tehnološko prednost nekaterih ruskih oborožitvenih sistemov in močno okrepitev ruske vojaške industrije. Paradoksalno, z ukrajinsko vojno se je ruska vojaška moč okrepila in trendu ni videti konca.

In četrta strateška napaka je, da so ZDA s sprovociranjem ruske invazije na Ukrajino in ob hkratnem provociranju Kitajske glede Tajvana uspele ustvariti politično in gospodarsko navezo med nekdanjima velikima rivaloma Kitajsko in Rusijo. Uspele so ustvariti potencialni monster Evrazije, ob čemer se križajo vsi največji politično trezni ameriški geopolitični strokovnjaki. In ta evrazijski dvojec je organiziral nov globalni politični blok BRICS+, ki je gospodarsko močnejši od zahodne grupacije G7 in ki dobiva nezaustavljiv globalni moment.

S temi strateškimi napakami pa so ZDA ogrozile svojo vlogo globalnega hegemona. Drugače rečeno, v svojem kratkovidnem ekonomskem in političnem pohlepu so uspele sebe vreči z globalnega prestola.