Zakonitost: Zakaj v vojni izčrpavanja Ukrajina ne more zmagati

Upokojeni zahodni generali namesto objektivnosti radi prodajajo bučke oziroma propagando. Richard Barrens, upokojeni britanski general in nekdanji poveljnik britanske vojske, je tako dejal, da Ukrajina letos sicer ne more zmagati v vojni proti Rusiji, lahko pa bo leta 2025. To je seveda popoln nonsens, kar slušatelji vojaških akademij dobro vedo, saj jih tam učijo vojaških strategij in tega, kaj pomeni strategija / vojna izčrpavanja.

V vojni izčrpavanja so pomembni fizični zakoni. Če je neka država glede prebivalstva 5-krat večja od druge, bo na dolgi rok zmagala v vojni, ker bo manjši državi prej zmanjkalo za boj sposobnih moških. Tudi razlika v orožju ne more spremeniti situacije, ker pač v manjši državi prej zmanjka moških, ki bi lahko to orožje uporabili. To je kot naravni zakon. Tega se seveda nisem sam spomnil, čeprav je logično, pač pa je to sestavni del vojaških strategij. Med drugim je to strategijo uspešno uporabila Rusija leta 1812 proti Napoleonu, danes pa jo uporablja proti Ukrajini.

Torej, če Ukrajini (ki je bila pred vojno dobrih 3-krat manjša od Rusije, zaradi emigracije pa je danes 5-krat manjša) že danes zmanjkuje vojakov (in mora novačiti mlajše od 18 let, starce, invalide, duševne bolnike, pobegle emigrante iz tujine ter od oktobra tudi ženske) in bo ob sedanjem tempu izgub (tedensko izgubi med 5 in 7 tisoč vojakov) že do konca letošnjega leta ostala z zelo majhnim obsegom za boj sposobnih mož, bo njena situacija naslednje leto in leta 2025 še slabša. V tem času se njena moška, za boj sposobna populacija ne bo povečala, kvečjemu zmanjšala. In tega manjka v številu vojakov ne more nadomestiti nobena razlika v količini orožja, ki bi ga Ukrajina še lahko dobila, saj ne bo dovolj vojakov, ki bi ga lahko uporabili (čeprav je jasno, da je zahodnim državam že zmanjkalo streliva in da se je ruska vojaška tehnika izkazala kot bistveno bolj učinkovita, medtem ko ruska vojaška industrija dela v treh smenah).

Ergo, v dolgotrajni vojni izčrpavanja bo – ob ostalih enakih dejavnikih – zaradi zakonov fizike nujno zmagala 5-krat večja država. Pri čemer pa ostali dejavniki niso enaki, ampak v prid Rusije: ruska vojska na zasedenih ozemljih je logistično dobro povezana z zaledjem, njena vojna industrija dela na trojnih obratih in teh logističnih poti nihče ne more presekati, medtem ko ruske sile v Ukrajini sproti uničujejo prispelo zahodno tehniko in skladišča orožja ter s tem ob vojaški sili tudi glede orožja izčrpavajo nasprotnika.

* Ne pravim, da je to dobro, pač pa, da je to fizična zakonitost, ki bi se je vse vpletene strani v to nesrečno vojno v Ukrajini morale zavedati in nehati prodajati propagando in iluzije. Daljša bo vojna izčrpavanja, manj Ukrajine bo ostalo in težje se bo ta preostali del Ukrajine lahko spet pobral.