Zakonitost: več energije sonca in vetra, dražja elektrika

Tukaj ni velike fiolozofije: večje kapacitete sončnih panelov in vetrnic država inštalira, dražja je eelektrika za odjemalce. Lahko si izračunate, kajti korelacija med inštaliranimi kapacitetami sonca in vetra na prebivalca in ceno za potrošnike je skoraj 1 (vir: ziegle).

Cena EE glede na instalirane OVE

Ni se treba razburjati, če v to ne verjamete. Vendar je to dejstvo. Nujno zaradi zakonov fizike (značilnosti posameznih tipov tehnologij proizvodnje energije) in empirično dokazano v podatkih. Snemite podatke z Eurostata in si sami narišite povezavo med inštaliranimi kapacitetami OVE na prebivalca (ali deležem OVE) in ceno električne energije, pa boste dobili zgornjo povezavo.

Zakaj večji delež energije sonca in vetra vodi k višjim cenam električne energije? Odgovor se skriva v subvencijah (ki jih morajo odjemalci plačevati tistim, ki inštalirajo sončnice in vetrnice) in v sistemskih stroških variabilnih OVE virov, ki naraščajo z deležem variabilnih obnovljivih virov. International Energy Agency (IEA) in OECD Nuclear Energy Agency (NEA) v številnih analizah ocenjujeta višino sistemskih stroškov (ti zajemajo stroške profila proizvodnje (nadomestne vire), stroške omrežja, stroške regulacije (izravnavanja) in stroške prenosnega omrežja za povezanost z omrežji drugih držav). Spodnja slika (NEA, 2019) kaže ocene sistemskih stroškov NEA (2019) glede na deleže variabilnih obnovljivih virov energije (VRE). Kot je razvidno, se sistemski stroški z okrog 8 $/MWh pri 10% VRE povečajo na okrog 34 $/MWh pri 50% VRE in na okrog 52 $/MWh pri 75% VRE, kar močno dvigne stroškovne cene v elektroenergetskem sistemu:

Slika 1: Total system costs and costs per MWh VRE for different shares of wind and solar PV (USD/MWh, identical demand and carbon constraint of 50 gCO2 per MWh)

System cost of VRE 2

Vir: NEA (2019)

Spodnja slika iz NEA (2023) kaže, da so sistemski stroški sončnih elektrarn (SE) neprimerno (za skoraj 90%) večji kot pri jedrski energiji (JE) (2.52 proti 1.34 v primeru 100% mednarodne povezanosti):

Slika 2: Total system costs and costs per MWh VRE for different shares of wind and solar PV (USD/MWh, identical demand and net zero carbon constraint for all scenarios)

System cost of VRE NEA 2023

Vir: NEA (2023)

Torej: OVE sonca in vetra niso poceni in ne bodo cenejši, pač pa bodo vedno dražji in tem dražji, čim večji bo njihov delež v skupni proizvodnji električne energije. Tukaj gre za fiziko in ekonomijo in ne pomaga nobeno pravljičarstvo, ki jih prodajajo politiki (tudi naši).