John Mearsheimer: The New World Order

Izjemno dobro predavanje avtoritete na področju realizma v mednarodnih odnosih. Začne se z njegovo precizno definicijo “liberalnega svetovnega reda”, ki so ga postavile ZDA leta 1990 in seveda nadaljuje z razlago tega, kaj se odvija danes pred našimi očmi.

Must watch za vse, ki želijo razumeti, kaj se danes dogaja na globalni ravni.

En odgovor

 1. Morali boste prebrati, pogledati,…še kaj bistveno več od Meersheimer-ja, da bi vedeli kaj se v resnici dogaja v svetu. Meersheimer se sicer deklarira za realista, vendar je njegov realizem bolj površen, še daleč od “working level”, ki se prakticira v prostorih oblasti po svetu.

  Tu gre v resnici za brutalen boj za vire in življenski prostor. Za akumulacijo, vzdrževanje, razširjanje in projeciranje moči, ki to omogoča. Ideologija in vrednote so tu bolj orodje kot pa vzrok.

  Meersheimer nikoli ne pogleda globlje, namreč kdo in kako je za interesi mednarodnega globalnega reda. Če bi to storil (vsaj javno) bi videli, da to ni neka amorfna država ali skupnost držav, ampak interesne skupine znotraj te države ali skupine držav. Da bi res razumeli kaj se dogaja v svetu, morata razumete interese znotraj te interesne skupine.

  Ee, tu pa postajajo stvari dosti bolj prozaične. In umazane.

  In ko enkrat to razumete, boste razumeli ameriško strategijo vs. Kitajske in Rusije in zakaj sta obe propadli.

  Zahodna (predvsem ameriška) strategija je bila tradicionalno kooptiranja tistega sloja družbe v posameznih državah, ki deli ali pa ima aspiracijo, da bi jih delil, interese zahodne (predvsem anglosaksonske) elite, tj. ameriškega (predvsem finančnega) kapitala. Na kratko; postanite naši (kompradorski) zavezniki, kar pomeni, da boste postavili naše (zahodne oz. anglosaksonske) interese pred nacionalnimi, ko bomo to zahtevali, in mi bomo poskrbeli, da bo vaš status v vaših nacionalnih državah in v svetu varen. Ta strategija je bila in je izjemno uspešna.

  Z izjemami! Med njimi so predvsem stare civilizacije ali če hočete imperiji, ki imajo dolgo tradicijo samostojne državnosti: Iran, Kitajska, Koreja (severna in južna), Indija, Rusija, Turki,…Te elite imajo samozavest, zgodovinski nezavedno, globoko vpisano v svojih genih. Čeprav bo del elit v teh državah vedno pripravljen kooptirati, pa vseeno obstaja drugi del, med njimi je velik del varnostnega sektorja, ki se je pripravljen upreti, se boriti za samostojnost oz.suverenost. Te elite vedo oz.imajo dolg zgodovinski spomin, da če bodo politično podrejene, bodo podrejene tudi ekonomsko. In velikost tega dela je dovolj velika, da predstavlja politično silo, ki lahko prevzame in zadrži oblast.

  Da ima relativno mlad imperij, kot je Amerika, probleme z razumevanjem tega, niti ni tako čudno. Vključno s profesorji tega imperija.

  Liked by 1 person

%d bloggers like this: