Fact checking: Ko vojna propaganda trči na dejstva: Ursula von der Leyen in ruski uvoz mikročipov

Takole se je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen lani septembra “hecala”, da so v ruski vojski zaradi pomanjkanja čipov že tako obupani, da uporabljajo čipe iz pomivalnih strojev in hladilnikov.

No, od te gospe smo podobnih propagandnih puhlic v lanskem letu slišali zelo veliko. Nerodno je, da jo dejstva tako pogosto postavijo na laž. Analiza zelo rusofobnega think-tanka Free Russia Foundation iz ZDA na podlagi ruskih carinskih podatkov, ki so “pricurljali” do njih ter skupine prav tako rusofobnih ekonomistov, ki živijo in delajo v ZDA (Tania Babina, Benjamin Hilgenstock, Oleg Itskhoki, Maxim Mironov, and Elina Ribakova), in katerih konsistentnost so preverili s primerjavo drugih mednarodnih statistik, je pokazala ravno nasprotno. Ruski uvoz mikročipov in integriranih vezij se je v obdobju januar-september 2022 glede na isto obdobje 2021 povečal iz 1.8 na 2.45 milijarde dolarjev (za dobro tretjino oziroma 650 mio dolarjev).

RU Imports of Semiconductors 2022

Vir: Free Russia Foundation, Effectiveness of U.S. Sanctions Targeting Russian Companies and Individuals, str. 49

Kitajska in Hongkong sta bili že v 2021 najpomembnejši izvoznici mikročipov in integriranih vezij v Rusijo, leta 2022 pa sta s povečanjem skupnega izvoza obojih na več kot 900 mio dolarjev več kot nadomestili izpad uvoza teh proizvodov iz Nemčije, Nizozemske itd.

RU Imports of Semiconductors by country 2022

Vir: Free Russia Foundation, Effectiveness of U.S. Sanctions Targeting Russian Companies and Individuals, str. 50

Even prior to Russia’s full-scale invasion of Ukraine, China had been an important supplier of microchips and electronic integrated circuits to Russia. In 2022, however, as some of Russia’s traditional suppliers scaled back their shipments, imports from China exploded. The value of Chinese semiconductor exports to Russia jumped from $200 million in 2021 to well over $500 million in 2022.

In September 2022 alone, the database records over 19,000 transactions with Chinese semiconductor suppliers, the goods often making their way to Russia by way of Turkey. More troublesome, the dataset records a total of 63 acquisitions of chips with likely military end uses from Chinese companies since January 2022, with a total value of $240,417.

In addition, Russia’s reliance on semiconductor imports from Turkey, Kazakhstan, Kyrgyzstan, and, more surprisingly, Estonia grew in 2022.

Vir: Free Russia Foundation

Politiki (in njihove politike) bi bili veliko bolj verodostojni, če bi se držali dejstev, ne pa da se zatekajo k poceni lažni propagandi, ki jo je mogoče kadarkoli razkrinkati. Le kako lahko politikom, ki jih tolikokrat dobijo na laži, zaupamo, da pri drugih zadevah govorijo resnico?

%d bloggers like this: