Biden: Tokrat je drugače

Leta 2008 sta ekonomista Carmen Reinhart in Kenneth Rogoff napisala zelo citirano raziskavo o 800 let zgodovine ekonomskih kriz z namerno ciničnim naslovom “This time is different“. Bila sta cinična glede tega, da je bila večina ekonomistov in politikov presenečena nad tem, da se je zgodila tako uničujoča finančna kriza, če pa imamo za seboj 800 let zgodovine teh kriz in če na podlagi tega, kako so se krize razvile, poznamo indikatorje (early warnings) prihajajoče krize.

Danes imamo opravka z državniki, kot je ameriški predsednik Joseph Biden, ki je (iz moralnega vidika povsem upravičeno) obsodil rusko obstreljevanje civilne infrastrukture v Ukrajini in to proglasil celo za vojni zločin. Toda isti Biden, takrat še senator, je leta 1999 predlagal (glejte spodnji video), da Nato bombardira mesto Beograd in civilno infrastrukturo v Beogradu in na Drini (op.p. najbrž je mislil Savo), da ciljajo srbske naftne rezervoarje itd. Isti Biden je leta 2003 močno podpiral ameriško agresijo na Irak, kjer so (predvsem) ameriške sile prav tako ciljale civilno infrastrukturo in kjer je neizvana ameriška agresija neposredno ali posredno povzročila smrt 460,000 do 650,000 predvsem civilistov (v skladu z neodvisnimi akademskimi ocenami Lancet in PLOS).

Ampak tokrat je drugače. Danes ko Rusija “igra ameriško igro” (kar je seveda absolutno zavržno), je za Bidena to seveda to povsem drugače. Za ZDA ne veljajo isti standardi kot za druge države.

%d bloggers like this: