Kakšna je rešitev za vojno v Ukrajini?

O hrvaškem predsedniku Zoranu Milanoviću si lahko mislimo, kar hočemo (na podlagi vsega, kar je naredil in predvsem povedal v času svoje politične kariere). Toda ta njegova politična analiza vojne v Ukrajini je brilijantna. Zelo inteligentna. Milanović postavi novinarjem zelo enostavno vprašanje: kakšna je rešitev te vojne v Ukrajini? Zdi se, da (skoraj) nihče od novinarjev, ki ustvarjajo javno mnenje, ni inteligentno razmislil o odgovoru na to vprašanje.

Torej kakšna je rešitev te vojne v Ukrajini? Da Ukrajina premaga največjo vojaško jedrsko silo, ki bojuje vojno na drugi strani svoje meje? S čim? Z nekaj tanki, ki jih bodo zahodne države dostavile do konca letošnjega leta? Da goloroka premaga državo s 143 milijoni prebivalcev, 35 milijonov za vojno sposobnih moških, z neomejeno tovarno orožja in municije, z neomejenimi količinami energentov in s +5,500 jedrskimi raketami? Rusija lahko s to vojno nadaljuje v neskončnost.

Rusijo je mogoče zaustaviti samo tako, da jo sile Nata uničijo, zasedejo in postavijo novo oblast. Kot v Iraku. To je edini način. Toda komu, ki premore IQ tople vode, se kaj takšnega zdi realistično na primeru Rusije, brez da bi poprej z jedrskim orožjem razdejali ves planet? Vendar so se članice Nata odločile, da tega ne bodo naredile že 4. marca lani (in takrat sem napisal, da so se s tem opcije za Ukrajino absolutno spremenile). Kaj je torej cilj pošiljanja dodatnega orožja v Ukrajino? Kaj je cilj spodbujanja nadaljevanja vojne v Ukrajini? Da Ukrajino infrastrukturno in gospodarsko povsem uničijo in da ostane brez mladih moških in brez prihodnosti? Komu je lahko to v interesu? Ukrajincem in prebivalcem evropskih držav prav gotovo ne.

Ja, vsi se strinjamo – ruska agresija je zločin, rusko agresijo vsi obsojamo, Ukrajini je treba pomagati s humanitarno pomočjo in da se čimprej vključi v EU. Toda edina zaresna pomoč Ukrajini zdaj in tukaj je mir, treba jo je spodbuditi, da se ponovno vsede za pogajalsko mizo in doseže mirno rešitev te vojne.

2 responses

 1. Za mirno rešitev je bil čas marca 2022, ko je bil dogovor med Rusijo in Ukrajino praktično dogovorjen v 17 sporazumih, vsaj če verjamemo besedam bivšega izraelskega predsednka Naftali Bennettta. Pa je, mirne rešitve, zahodne sile niso hotele. Danes je mir v Ukrajini možen samo na 2 načina:

  Popolna kapitulacija Ukrajine ali njeno popolno uničenje.

  Bojim se, da so v tem trenutku to edine možnosti. Pozabite, nobene Ukrajine ne bo v EU. Zakaj ne? Ker Evropa ne bo podpirala države, ki bo popolnoma pod rusko kontrolo. In ker od te pomoči ne more nič več iztržiti.

  Kaj pa moralni dolg? Saj smo vendar obljubili! Kaj ni rekel ukrajinski obrambni minister Reznikov, da se oni borijo za cilje NATO-a. Da smo jim zato dolžni, ker oni umirajo, ne mi. Ne bi dali vsaj humanitarne pomoči?

  Če mislite, da se bo to zgodilo, potem se najprej zbudite.

  Všeč mi je

 2. Če bi tako razmišljali vsi, potem bi Slovenija in Hrvaška slekli hlače pred JLA, Afganistan pred SZ, Finska pred SZ, itd.
  Namesto, da bi se Putin zapisal v zgodovino, da je razvil svojo državo na gospodarskem in političnem področju, bo njegova zapuščina slabša kot je Jelcinova. Gospod Damjan ali mislite, da bi se Putin ustavil tukaj, če bi mu prepustili še ostale dele Ukrajine? Ali vas to nič ne spominja na Češko in Hitlerja?
  Lp, Tomaž

  Všeč mi je

%d bloggers like this: