Dan, ko so finančni trgi spet začeli z veselico

Včeraj je bil zanimiv dan za ekonomiste in finančnike. V Evropi smo bili veseli podatka o znižanju inflacije (iz 9.2% na 8.5%) ter se čudili glede Numberwanga (nemški statistični urad Destatis je sporočil, da zaradi tehničnih težav (težav z IT pri prehodu na nove uteži) do drugega tedna februarja ne more sporočiti podatka o nemški inflaciji, zaradi česar so na Eurostatu naredili svojo hitro oceno) in Numberunterganga (za nekaj časa je padel spletni statistični portal ECB). Toda novice so bile dobre in borze so se odzvale z rastjo tečajev. Pri nas je bila veselica predvsem z delnico Krke, kjer so se vlagatelji šele ta teden odzvali na njene prejšnji teden objavljene rekordne poslovne rezultate ter na govorice o prevzem uv Indiji (dva zaporedna dnevna dviga za 3.2% in 4.4%).

Še bolj zanimivo je bilo v ZDA, kjer sta bili obe glavni borzi (NYSE) in NASDAQ) v blagi depresiji (v rdečem) v času čakanja na odločitev Feda glede dviga obrestne mere. Vlagatelji so čakali na govor predsednika Fed Jeroma Powella, ne samo na velikost številke (dvig za 0.5 ali 0.25 točk), pač pa predvsem na ton njegovih izjav. In malce po 14. uri, ko je Powell sporočil dvig obrestne mere zgolj za 0.25 točk in nakazal zadovoljstvo nad znižanjem inflacije brez recesije ter na možnost zniževanja bodoče dinamike dvigovanja obrestne mere, se je začela veselica na finančnih trgih. Skorajda orgija.

Denimo, delnice Tesle, katerim lansko leto nikakor ni bilo naklonjeno, so skočile kot Sergej Bubka v najboljših letih kariere. Indikativna je spodnja slika, ki na primeru tečaja delnice Tesle (TSLA) kaže, kako finančni trgi reagirajo na informacije. Tečaj je poskočil za dobrih 8 dolarjev/delnico oz. 4.7% in č bi se včerajšnji dan nadaljeval tudi po zaključku poslovanja borze, bi vlagatelji dali za Teslino delnico še 3 dolarje več.

Tesla

No, to je bilo včeraj, danes pa je nov dan. Dan, ko lahko nove, manj vesele novice finančnim vlagateljem tudi pokvarijo včeraj začeto veselico. Toda optimizem je v zraku.

%d bloggers like this: