Problem z irskim BDP

Majhne države so načeloma nepomembne v velikih zgodbah, statistična napaka ali kolateralna škoda, ko gredo stvari po klancu navzdol. Toda v realnem svetu to velikokrat ne drži, včasih naredijo veliko razliko. Tak je denimo primer z irskim BDP. Včeraj je mnoge zintrigirala spodnja slika v Financial Timesu, ki kaže trende BDP v štirih največjih državah EU in ZDA. ZDA so itak imele daleč boljše okrevanje po pandemiji od evropskih držav (kot v vseh krizah, ker pač imajo avtonomno fiskalno in monetarno politiko in same določajo stimulativne ukrepe) in so imele v Q3 2022 za 5% višji BDP od tistega v Q4 2019, medtem ko je bil BDP v 3 največjih EU državah višji le za 0.4% (Nemčija) do 1.9% (Italija), v Španiji pa je še vedno nižji za 1.1%.

Indikativno, vendar to ni glavna zgodba v tej sliki. Bolj zanimivo je, da je temno rdeča črta, ki prikazuje dinamiko BDP držav evroobmočja v zadnjem letu in pol višja od dinamike štirih največjih držav članic evro območja, ki tvorijo skupaj 75% celotnega BDP evrskega območja. V čem je skrivnost?

EA GDP 2022

Skrivnost je v tem, da so nekatere manjše evrske države (Nizozemska, Avstrija, Slovenija, Portugalska itd.) bistveno hitreje okrevale od velikih držav. Še bolj pomembno pa je, kaj se dogaja z irskim BDP. V spodnji sliki sem narisal trendno dinamiko BDP EU držav z in brez Irske. Kot lahko vidite, Irska zelo pomembno vpliva na dinamiko BDP v EU. Z upoštevanjem Irske je bil evropski BDP v Q4 2022 za 2.9% višji kot v Q4 2019, brez Irske pa le za 2%. Podobno je, če gledate podatke za nazaj, le da gre tokrat za pristranost v nasprotno smer – po finančni krizi iz 2009, ko je irski BDP zgrmel v prepad, je irski BDP potiskal trajektorijo evropskega BDP navzdol.

Če pogledate podatke, lahko vidite, da irski BDP zelo niha, tako absolutno kot relativno glede na evropski BDP. Denimo v Q1 2017 je delež Irske v evropskem BDP znašal 1.7%, nato je s finančno krizo upadel na 1.5% in vztrajal na tej ravni do konca 2013. Po 2013 pa je irski BDP zbezljal, se več kot podvojil in danes znaša 3.2% evropskega BDP.

V čem je skrivnost te volatilnosti irskega BDP?

EU-Ireland GDP 2016-2022

Skrivnost je seveda v davčnem statusu Irske. Irska je davčna off-shore cona in njen BDP niha v skladu z odločitvijo velikih multinacionalk, kot so Apple, Google, Microsoft itd., kje bodo prijavili svoje prihodke in dobičke. Če jih prijavijo na Irskem, je lahko irski BDP tudi do 100% višji, kot bi bil sicer (glejte trajektorijo dinamike irskega BDP glede na Q4 2007). Denimo, glede na Q4 2007 se je evropski BDP v 15 letih do Q4 2022 povečal za 15%, irski pa kar za 125%.

Irski davčni status seveda je problem za Evropo in globalno, saj pomeni globalno preusmerjanje trgovinskih in finančnih tokov zaradi davčnega optimziranja multinacionalk. Zato je potrebno uvesti globalno minimalno stopnjo davka od dobička podjetij.

Irski davčni status pa je problem tudi zaradi statistike. Zato nekateri predlagajo, da bi v prikazovanju dinamike evrskega in EU BDP izločili Irsko (kot sem jaz naredil zgoraj), saj irski podatki popačijo objektivno sliko dogajanja v EU in evro območju.

%d bloggers like this: