Ko je za nekaj centimetrov prekratko krilo Urške Klakočar Zupančič večji problem od izgubljenih dveh milijard evrov

Glede na angažma opinion makerjev v socialnih medijih je tole trenutno najbolj pereč problem v Sloveniji:

Saj razumem to malenkostnost, toda kljub temu se mi zdi nepredstavljivo, da se tudi po “zmagi demokracije” lani aprila na obeh političnih polih slovenske inteligence ukvarjajo zgolj eni z drugimi. Denimo z ekstravaganco predsednice Državnega zbora (od preglobokih dekoltejev, čevljev neprimerne barve, plesa, boksa, prekratkega krila, načina potovanja na Dunaj), z okrasitvijo dvorane na “Pučnikovi proslavi”, z mesoljubci in vegetarijanci itd. Ne samo socialni mediji, tudi vsi “kao resni” veliki mediji se ukvarjajo s temi nebulozami. Ki razen tračerske nimajo prav nobene druge vrednosti. Nimajo vpliva na blaginjo in perspektive ljudi. Namesto, da bi se ukvarjali z zares pomembnimi temami, ki zares vplivajo na kvaliteto življenja zdaj in tukaj in  kako bomo živeli v prihodnje.

Denimo sedanja energetska kriza, ki je posledica vojne v Ukrajini, nam bo odnesla, čez palec in če zaokrožim navzdol, okrog 2 milijardi evrov oziroma 4% BDP: za cirka 1 milijardo evrov so se dvignili stroški energije za gospodinjstva in podjetja in za okrog 2 odstotni točki bo zaradi tega nižja gospodarska rast. Drugače rečeno, zaradi vojne v Ukrajini se nam je doslej (po konzervativni oceni) zmanjšal dohodek za 2 milijardi evrov (in ta izgubljeni dohodek narašča z vsakim dnevom nadaljevanja vojne), mi pa se namesto s tem, kako čimprej končati vojno v Ukrajini, rešiti mlada življenja in Ukrajino pred popolno destrukcijo ter posredno tudi nas pred nadaljnjim izgubljanjem dohodka, ukvarjamo z ekstravagantnostmi nekih politikov in drugimi nebulozami, ki nimajo prav nobenega resnega pomena. Ukvarjamo se z irelevantnimi temami.

Zaboga, prenehajmo že s tem zastrupljanjem medsebojnih odnosov z povsem irelevantnimi temami. In dajmo se, zaboga, začeti ukvarjati s temami, ki res vplivajo na našo blaginjo zdaj in tukaj in na našo prihodnost. Pritisnimo na politike, da se potrudijo čim hitreje poiskati mirno rešitev za ukrajinsko vojno. Oblikujmo politike, s katerimi bomo ustvarili kreativni in inovativni ekosistem doma, ki bo pospešil gospodarsko rast in pripomogel k bistvenemu povečanju števila in deleža kreativnih in visokotehnoloških delovnih mest, ki so temu primerno izvrstno plačana. Vsaka odstotna točka pospešitve gospodarske rasti pomeni povečanje dohodka za dobrih 500 milijonov evrov, in ta plus v rasti blaginje se vsako leto eksponentno stopnjuje. Oblikujmo politike za čim bolj pravično razdelitev tega povečanja dohodka, na način, da bodo vsi člani družbe lahko participirali pri tej rasti dohodka. Poiščimo rešitve za povečanje denarja za zdravstvo ter izboljšanje organizacije zdravstva. Enako velja za šolstvo, dolgotrajno oskrbo itd.

Zaboga, zresnimo se kot družba in se namesto v šport verbalnega izživljanja enega nad drugim osredotočimo na ustvarjanje večje blaginje in prijazne prihodnosti za vse. To je apel na intelektualce in novinarje na obeh političnih polih. Odgovorni ste za kulturo komuniciranja in oblikovanje javnega mnenja. Če vi sodelujete in spodbujate ta reality show, postane to družbena norma. Če boste vi pokazali zrelost in se umaknili iz te brozge, bodo temu sledili tudi ostali člani družbe.

%d bloggers like this: