Nemški energetsko-okoljski paradoks: Več kot vlaga v obnovljive vire, bolj odvisna je od fosilnih virov in bolj je energetsko umazana

Danes ob 8:00, mesec in pol po začetku kurilne sezone ter po 500 milijardah evrov, vrženih v luknjo subvencij sončni in vetrni energiji ter energiji iz biomase, je Nemčija tretja energetsko najbolj umazana država v Evropi. Trenutno emitira 589 gCO2 na KWh proizvedene električne energije in je takoj za temno rjavo Poljsko in Latvijo. Le 47% proizvodnje elektrike je nizkoogljične.

Screenshot 2022-12-21 at 10.31.00

Vir: Electricity map

Če pogledamo Francijo, ki do 70% električne energije pridobi s pomočjo jedrskih elektrarn, lahko vidimo, da na isti zimski dan in ob isti uri na  1 KWh proizvedene električne energije v zrak spusti le 76 gCO2 in da je kar 90% njene proizvodnje električne energije je nizkoogljične. Še bolj zelene so Švica, Švedska in Norveška s še boljšo kombinacijo jedrske in hidro energije.

Screenshot 2022-12-21 at 10.31.44

Vir: Electricity map

In tako pridemo do nemškega okoljskega paradoksa: več kot Nemčija vloži v (investicije in subvencije za) obnovljive vire energije sonca in vetra, bolj je odvisna od fosilnih virov in bolj energetsko umazana je. Trenutno, v času kurilne sezone, je to razmerje izpustov celo 8 proti 1 v škodo Nemčije v primerjavi s Francijo.

Drugače rečeno, Nemčija je do sedaj v subvencije za obnovljive vire energije namenila za več kot 500 milijard evrov, hkrati pa ostaja sredi zime energetsko za 8-krat bolj umazana od Francije, ki stavi na jedrsko energijo. Kakšene smisel ima to?

Pri čemer niti ne omenjam še strateško-varnostnega vidika: Nemčija je zaradi svoje strategije energetskega prehoda postala 40 do 50-odstotno odvisna od ruskega uvoza premoga in plina. Zato danes zaradi sankcij proti Rusiji in prekinitve dobav premoga in plina trepeta, ali bodo pozimi potrebne redukcije električne energije in ali bodo Nemci sploh lahko na toplem. In kot odgovor na katastrofalno zgrešeno energetskov preteklosti, nemška vlada zdaj to fosilno odvisnost od Rusije preusmerja na ZDA in Katar. Kje je tukaj zdrava pamet?

 

En odgovor

 1. Z dobavo plina in nafte iz Rusije ni v principu nič narobe. Gre za “perfect fit”. Ruska energija, surovine in 150 milijonski trg za evropske proizvode.

  In Ruske dobave so popolnoma zanesljive. Kljub konfliktom, da ne rečemo “proxy vojni”. So bile zanesljive za časa hladne vojne in so zdaj!

  Zanesljive? Niso Rusi prekinili dobav plina? V resnici jih niso oni. Yamal so prekinili Poljaki. Ukrajinci so zmanjšali dobave za tretjino, Rusi pa so zmanjšali dobave po Severnem toku šele po tem, ko niso mogli normalno servisirati Siemensovih turbin (in potem ko so “neznanci” razstrelili plinovode). Menda ne pričakujete, da bo tako kompleksna oprema kot so plinske turbine, delovale tudi brez tehničnega “Freigabe”. Vozite Vi avto brez opravljenega tehničnega pregleda?

  Kaj pa človeške pravice v Ukrajini? Se ni vredno boriti za njih? Se žrtvovati?

  No, kje je bila Evropa, ko so se kršile pravice Madžarov, Romunov , Bolgarov, Grkov – samih “naših”, če Rusov niti ne omenjamo. Kje je bila Evropa s svojimi superiornimi demokratičnimi standardi, ko je Zelensky prepovedal vse opozicijske stranke, še pred tem opozicijske medije, da ruskih niti ne omenjamo? (No, skrajno desnih fašitičnih in odkrito nacističnih, ni prepovedal.)

  Problem je povsem drugje. V pomanjkanju evropske samostojnosti. V tem, da evropska elita prvenstveno ne zasleduje interesov evropskih narodov. V popolni politični, finančni in vojaški odvisnosti od anglosasov. Kar ni čudno.

  Gre za isti “deep state”.

  Všeč mi je

%d bloggers like this: