Implozija Evrope v primeru zaustavitve dobav ruskega plina, vendar se dajmo pretvarjati še naprej, da nadziramo situacijo

Marko Golob

Prejšnji petek je Rusija de facto zaustavila dobave plina v Evropo prek plinovoda Severni tok 1, kar je izzvalo paniko v evropskih vladah in na energetskih trgih. Češko predsedstvo EU naj bi pripravilo predlog ukrepov, kako naj bi se EU države na to odzvale (od cenovnih kontrol do redukcij dobav). Velja nujno prebrati današnji članek v Zerohedge, kako se naj bi se EU pripravljala na morebitno popolno zaustavitev dobav plina iz Rusije. Ključno sporočilo je:

“SO WHAT CAN EUROPE DO? NOTHING REALLY, BUT IT WILL PRETEND TO BE IN CONTROL UNTIL THE BITTER END.”

Tako kot se pretvarja slovenska vlada v strahu, da ne bi izzvala panike. Problem je, da s tem izgublja dragocen čas, ko se bi prebivalstvo lahko vsaj deloma pripravilo na krizo. Čeprav je res, da je zdaj že malo pozno.

V čem je problem? V tem, da se dolgoročne pogodbe za plin iztečejo konec oktobra (tega leta). Če so moje informacije pravilne, Slovenija za čas po tem v bistvu nima rešitve, razen evrospke solidarnosti.

Kdo se upa stavit na evropsko solidarnost? (se spomnite odziva Španije, Francije, Portugalske na nemško iniciativo po prostovoljnem zmanjšanju porabe plina – te države so le v manjši meri vezane na ruski plin).

Junija sem naredil dodatni “rostfrei” dimnik na fasadi in instaliral kamin z majhno pečico, da mi oče in mama ne zmrzneta, če zmanjka plina. In da si vsaj pogrejeta čaj. Kamin je jasno brez kakršnih koli električnih dodatkov. Kar pa je problem z mojo pečjo na polena (super moderna in super učinkovita peč na uplinjanje lesa), ki ne more delati brez elektrike. Prejšnji teden sem kupil dovolj velik UPS, ki mi omogoča vsaj to, da peč zaradi izpada elektrike ne “crkne” potem ko je polno naložena. Tako sem ob znamenitem požledu izgubil prejšnjo peč, ki se je pregrela (kljub delujočemu varnostnemu ventilu). Za prvo silo. Potem bo moral prevzeti vlogo agregat. Hvala Bogu sem kupil že lansko leto. Letos je z dobavo agregatov bolj na tesno. Upam, da bo v primeru hujše krize elektrika dobavljiva vsaj nekaj ur na dan. Če ne, bosta morala delat kmečka peč, kamin in “šporhet” na polena na polno.

Pa fabrike? Če zmanjka plina se bo ustavilo vse. Pred kratkim so naši kupci poslali anketo, kako smo pripravljeni na morebitno krizo. Investirali smo milijone samo, da ne bomo prvi, ki bodo ustavili dobave. Na dolgi rok pa rešitve ni. To je tudi sporočilo naših kolegov (konkurentov) iz Evrope. Za ta scenarij ni rešitve!

So idioti, ki nam vladajo in ki so nam so nam naredli “self inflicted pain” sploh zavedajo, kako zelo je prepletena sodobna ekonomija? Ta norost je tako velika, tako idiotska, tako neverjetna, da se postavlja drugo vprašanje? Ali ni v ozadju kak drug načrt?

Potem, ko smo doživeli zaprtje svetovne ekonomije za bolezen, ki ma IFR (0,16%) malenkost nad povprečnim IFR za gripo (0,1%) ni ničesar več nemogoče. “Teorije zarote” se uresničujejo v obsegu, ki jih normalno razmišljujoči človek niti slučajno ne bi imel za verjetnega še pred devma letoma.

4 responses

 1. “Zero Hedge (or ZeroHedge)[b] is a far-right[13] libertarian[18] financial blog and news aggregator.”- Wikipedia

  ! To je torej g. Goloba osrednji info-“agregat” za njegovo ‘obupavanje’ nad Evropo; ‘no problemo’ (no ja…), samo da se ve.

  Igor Vidmar

  Všeč mi je

  • Igor,

   kaj si sploh hotel povedati?

   Glede mojega članka in mnenja iz Wikipedie (!!!). Kje je vsebina?

   Če je nek medij libertaren ali to po default-u pomeni, da je članek skregan z resnico? Bomo resnico preverjali skozi ideološko prizmo ali skozi fakte? Je pa to popolnoma v stili “woke” histerije. Že videno!

   Želim Ti, da Ti ne bi bilo sprejemati izrednih ukrepov. Ampak kot manager Ti iz lastnih izkušenj povem:

   “Hope ,is not a strategy”

   Všeč mi je

 2. Meni se po današnjih nastopih Putina, kjer je rekel, da ne bo plina, dokler ne ukinemo sankcij, dozdeva, da sankcije učinkujejo tudi v Rusiji. Tako kot bo nas zeblo pozimi, tako bodo Rusi jedli travo. Lahko, da imajo denar, ampak določenih stvari vseeno ne morejo kupiti ali sami proizvesti.

  Všeč mi je

  • Sankcije brez dvoma učinkujejo tudi v Rusiji. In to še kako! Predviden padec BDP za kakih &% do 10% je ogromen.

   Glavni problem ne bo odsotnost Mc Donald’s-a ali Mercedes-a. Problem bodo rezervni deli za industrijo. Na kratki in srednji rok (do 2 leti). Kaj se bo zgodilo potem?

   To kar se že dogaja. Masovna substitucija evropskega in ameriškega uvoza z azijskim. Trgovina s Kitajsko, kljub deklarativnim umikom nekaterih kitajskih korporacij, ki so močno vezane na zahodne trge, skokovito raste. Vlogo izvoznika v Rusijo so prevzele 2.tier firme (tudi kot kritje za tiste ta prve). Drugo je masoven impulz uvozne substitucije. Čez leto ali dve bo to glaven motor rasti ruske ekonomije.
   Danes sem bral v RIA Novosti. Aeroflot bo v tem desetletju kupil več kot 300 domačih avionov (MC 21, Suhij superjer , Tu 214). Ti avioni so proizvedeni brez uvoženih komponent. Pa ni Aeroflot edina letalska firma. Predvideni nakupi domačih letal presegajo številko 1000. Nakupi bodo masovno podprti z državnimi skladi. Zahodni embargo je najboljša novica za rusko letalsko industrijo v zadnjih desetletjih. Še ena točka iz članka je zanimiva. “Zahodni proizvajalci ne bo nikoli več prodali aviona v Rusijo”

   Podovno je v avtomobilski industriji kjer kitajski proizvajalci pospešeno nadomeščajo zahodne.

   Kar se hrane tiče?. Če kaj, potem Rusi ne bodo lačni. Rusija je največji izvoznik žit na svetu in v hrani praktično samozadostna. Kar ji manjka (sadje, vrtnine) ji bodo z veseljem prodali od Turkov, Azijcev, Brazilcev,…

   Dolgoročni kvalitativni učinki zahodnega embarga na rusko ekonomijo verjetno bistveno presegajo kratkoročno bolečino.

   Všeč mi je

%d bloggers like this: